El Grup Focus, la principal empresa catalana dedicada a la gestió d'equipaments culturals i gestora de sales tan emblemàtiques com el teatres Romea, Gota, La Villarroel i l'Onyric Teatre Condal -nova denominació de l'emblemàtica sala del Paral·lel, ha presentat avui la seva programació pel nou curs en un esdeveniment que ha comptat amb una amplíssima assistència de la professió teatral i la presència d'alguns dels protagonistes dels espectacles d'aquesta nova temporada. Una temporada que ha estat anunciada pels directors de les diferents sales, després d'una intervenció, a tall de reflexió en veu alta, del president del grup Daniel Martínez en que comentat les dificultats que van patir les sales de teatre la tardor passada, a l'entorn dels fets de l'1 d'Octubre i els grans problemes que afecten al teatre, com són la banalització dels continguts, la dictadura del temps i els problemes de la llibertat d'expressió. Posteriorment, durant la roda de preguntes, també s'ha referit al cas Pasqual -la sortida del qual ha qualificat de "bruta i ofensiva"- i ha assegurat que la pitjor censura és l'autocensura i la por al què diran, que fa que no es toquin determinats temes d'actualitat sobre l'escenari, sense aclarir, però, a quins temes es referia.

Lolita Flores i José Sacristán il·luminaran el Romea

La històrica sala del carrer de l'Hospital, dirigida per un Carles Canut absent a la presentació i al qual s'ha enviat un càlid aplaudiment de suport en la seva lluita contra el càncer, tindrà dos noms destacats en la seva cartellera, com son una Lolita Flores en el paper de Fedra, en un text de Paco Bezerra dirigit per Luis Luque, en una producció del Festival de Teatro Clásico de Merida i Pentación Espectáculo, i José Sacristán, que protagonitzarà en solitari un text de Miguel Delibes, Señora de rojo sobre fondo gris.

Lolita Flores/Teatre Romea

A més, el Romea recupera l'EVA de Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique amb que T de Teatre celebra els 25 anys; l'homenatge a Lorca de Pep Tosar, Federico García, i Adossats de Ramon Madaula, un dels èxits de la temporada anterior, protagonitzada pel seu autor, acompanyat de Canut, Rosa Renom i Jordi Bosch, protagonista d'una de les grans apostes de la temporada, La partida d'escacs, adaptació de la novel·la breu d'Stefan Zweig, dirigida per Iván Morales. Per part seva, Madaula compartirà escenari amb Emma Vilarasau, en que aquesta es posa en la pell de Nora Helmer, la immortal protagonista d'Ibsen, quaranta anys després d'aquell cop de porta que encara ressona a Casa de nines. Segona Part. 

​L'Omisió de la família Coleman, que s'estrenarà al Temporada Alta per primera vegada en català, amb Roser Batalla, Bruna Cusí, Josep Julien, Francesc Piñón i Marc Rodríguez, serà un dels altres noms de la temporada, juntament amb El desguace de las musas, un homenatge al teatre de varietés protagonitzat per Gabino Diego, en una coproducció de La Zaranda, el Teatre Romea i el Teatro Español de Madrid.

Casa de nines. Segona part/David Ruano

Quatre espectacles per al Goya

Deu anys després d'aquella inoblidable classe d'Els nois d'història -que va reunir alguns dels joves més destacats del present teatral català, com Nao Albet, Javier Beltrán o Ferran Vilajosana-, el Teatre Goya que dirigeix Josep Maria Pou aposta per quatre grans peces: Un clàssic, Shirley Valentine, en què Mercè Arànega protagonitzarà aquest monòleg d'empoderament femení; una estrena absoluta d'un text d'autoria catalana, Scape Room, de Joel Joan i Hèctor Claramunt, que protagonitza el mateix Joan, amb Oriol Vila, Àgata Roca i Paula Vives, un homenatge a la professió teatral a partir de textos de Txékhov, L'últim acte, dirigit per Carles Alfaro amb Francesc Orella, Nina, Cristina Plazas i Bàrbara Granados i una obra amb grans actors que ve de gira, Todas las noches de un día, un text d'Alberto Conejero amb Carmelo Gómez i Ana Torrent.

Shirley Valentina/David Ruano

Grans èxits i apostes segures a La Villarroel

La més transgressora i atrevida de les quatre sales barcelonines de Focus, La Villarroel que dirigeix Tania Brenlle, aposta per recuperar alguns dels textos que van passar amb més fortuna pels escenaris de la ciutat. Entre ells l'aclamada La calavera de Connemara de Martin McDonagh, protagonitzada per Pól López amb direcció d'Iván Morales, Othello, l'adaptació d'Oriol Tarascón del clàssic de Shakespeare en el món de les fake news que va esgotar les localitats a La Seca, amb Òscar Intente, Arnau Puig i Aida Oset o Les noies de Mossbank Road, el text d'Amelie Bulmore dirigit per Sílvia Munt i protagonitzada pel trio d'actrius format per Marta Marco, Cristina Genevat i Clara Segura.

La calavera de Connamara/David Ruano

Julio Manrique serà l'encarregat de dirigir L'habitació del costat, una comèdia dramàtica situada a l'època victoriana i centrada en la vida familiar de l'inventor del vibrador, amb Pol López, Carlota Olcina, Ivan Benet, Mireia Aixalà,. Xavi Ricart, Alba Florejachs i Adeline Flaun, i Pere Riera dirigirà La dansa de la venjança de Jordi Casanovas, en que Pablo Derqui i Laia Marull s'enfronten a la separació. A més, La companyia Titzina torna a la Villarroel amb un text que evoca la trobada entre el descobridor Pizarro i el rei inca Atahualpa, a la Llatinoamèrica actual. A més, La Villarroel continua el cicle Off-La Villarroel, on es podrà veure entre d'altres If (L'últim desig), un text de Natza Ferré, i dos textos de Daniel J. Meyer, A.K.A. (Also Known As) i Abans.

L'habitació del costat/Focus

Musicals per tothom a l'Onyric Teatre Condal

Daniel Anglès estrena la seva primera temporada al capdavant del nou Onyric Teatre Condal amb un especacle per tota la família que arriba de la meca dels musicals, Fun home, protagonitzat per un repartiment de nens de menys de 10 anys i que vol oferir una mirada irònica a la família i les dificultats d'abordar la pròpia sexualitat. 24 hores de la vida d'una dona, protagonitzat per l'actriu Sílvia Marsó és una altra de les grans apostes del teatre, que porta a Barcelona i en català una obra basada en un text d'Stefan Zweig amb que Marsó ha triomfat a Madrid. El Mag Lari i les seves 25 il·lusions prendran el relleu a Marsó en un espectacle d'il·lusionisme i música amb voluntat d'esdevenir un èxit nadalenc, abans que arribin Les dames del Perpetu Socors, el viatge iniciàtic d'un grup de noies d'un col·legi catòlic d'Escòcia, protagonitzat per Àfrica Alonso, Clara Altarriba, Júlia Bonjoch, Anna Herebia, Elisabet Molet i Joanna Roselló.

Les dames del Perpetu Socors/David Ruano