A vegades una energia o una personalitat té la força d'un tsunami. Les accions humanes tenen conseqüències. Estem fets d'àtoms però també de consciència. La fe és un potent detonador d'ideals que poden acabar definits en realitats tangibles.

"No ets massa petit per fer coses grans". La frase és d'una nena, Greta Thunberg, nascuda el 2003, activista mediambiental sueca, que el 12 d'agost del 2018 va començar una vaga estudiantil, plantant-se davant del parlament suec. La seva tossuderia exigia als polítics prendre mesures contra l'escalfament global del planeta, l'imminent canvi climàtic i les nefastes conseqüències de l'efecte hivernacle. Una activista compromesa, una noieta de 15 anys amb trenes, que un matí d'agost va agafar la bicicleta i es va plantar davant d'un edifici estatal d'Estocolm tan important com el Parlament, per a fer vaga escolar i protestar contra la desídia dels polítics. 

El seu objectiu era clar: defensar el medi ambient. En poc temps va aconseguir despertar consciències. El primer dia es va sentir molt sola i els vianants la miraven encuriosits. Però mitjans de comunicació tan famosos com The Guardian se'n van començar a fer ressò, i també amb al fenomen de les xarxes socials... ben aviat es va multiplicar aquella lluita solitària i altruista, amb multitud de persones que els donaven suport i difonien la seva crida. Poc a poc es produïen i s'escampaven protestes similars a d'altres ciutats. I amb el temps i la seva incansable perseverança va encomanar la seva iniciativa a d'altres joves, provocant movilitzacions estudiantils arreu del món. Moviments batejats amb els noms School Strike 4 Climate Fridays for Future.

Això s'explica molt bé en el llibre La història de la Gretala biografia no oficial que el segell editorial Estrella Polar ha publicat amb text de Valentina Camerini. El llibre resumeix què va fer la Greta, i el fenomen que va generar aquesta adolescent amb les seves accions i la seva determinació. Em consta que molts nens pre-adolescents saben qui és la Greta Thunberg, a través de la bona feina d'alguns docents d'instituts de secundària, o bé la coneixen per les xarxes.

La família de la nena no només li va donar suport sinó que van canviar el seu estil de vida per a fer-lo més sostenible. La mare, cantant d'òpera, va deixar de viatjar en avió, i el pare, actor i escriptor, també es va implicar en la causa per a salvar el planeta. Tota la família intentava utilitzar altres transports públics com el tren, o fins i tot la bicicleta, pel seu compromís amb la causa de reduir les emissions de diòxid de carboni o gasos d'escapament que contaminen l'aire.

La Greta va arribar a parlar a l'edifici de les Nacions Unides, va intervenir a Davos en el Fòrum Econòmic Mundial i fins i tot ha estat nominada al Premi Nobel de la Pau aquest passat març del 2019. La història de la Greta més enllà del que va provocar també té una peculiaritat que cal remarcar: aquesta nena té la Síndrome d'Asperger. Un trastorn que s'inclou dins l'espectre de l'Autisme, i que pot afectar una normal interacció social o la comunicació verbal. Solen ser persones que s'interessen de manera obsessiva per algun tema en concret, amb un pensament que només és blanc o negre, temperaments amb molta determinació i fixació en una sola cosa. Per a les famílies no és fàcil i un cop detectat cal adaptar-s'hi... Però el més bonic que reflecteix la història d'aquest llibre i d'aquesta noia, és com aquest pares aconsegueixen trobar un equilibri i com s'adapten amb un amor incondicional i generós a la situació de les seves filles (la germana de la Greta, la Beata, també té la mateixa síndrome). I com han transformat les seves vides, tan ella com els pares, en una situació no gens fàcil com aquesta amb aquestes circumstàncies familiars particulars, i han acabat reconvertint el que podria ser un "problema", en una cosa tan gran i preciosa: la lluita globalitzada i humanística per a millorar la societat, el medi ambient i el futur del món.

També si us interessa, podeu trobar el llibre Canviem el món (amb una mena de subtítol amb hahstag inclòs) #vaga pel clima, editat per Edicions Destino, on hi trobareu un recull de tots els seus discursos. 

Greta ens diu: "Vull que us comporteu com si estiguéssiu al bell mig d'una crisi, perquè així és com estem". Em trec el barret.  I em reconcilia amb el món que hi hagi persones amb consciència. La consciència és l'ànima de l'home i el motor per a canviar les coses.