La niña gorda, de Santiago Rusiñol, amb adaptació de Jordi Oriol i direcció de Xavier Albertí, arriba a la Sala Tallers del TNC; un espectacle, que com ha explicat aquest divendres Oriol, és una "crítica feroç a la societat masclista", però va més enllà: "Et congela el somriure al fet veure de com arribem de ser de cruels davant el diferent i no només de la dona". Oriol ha recalcat que "la novel·la és molt interessant, divertida, irònica i còmica". L'obra, que es podrà veure a la Tallers, del 19 de desembre al 4 de gener, és una producció del TNC i Teatres en Xarxa i és un espectacle inclòs en l'Epicentre Rusiñol del Teatre Nacional de Catalunya.

La niña gorda. Rusiñol. TNC. May Zircus

Jordi Oriol és l'únic actor del muntatge, que tracta, com ha detallat el TNC, sobre la filla d'un lliurepensador alcohòlic i amb una educació sentimental a base d'exaltats fulletons sentimentals. La 'niña gorda' és una criatura que acabarà sent exhibida com una atracció de circ per la magnitud de les seves carns, rodejada per un món sòrdid que alimenta contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic.

Oriol ha admès que quan es va posar a fer la dramatúrgia li va fer por que la idea inicial era que fos un monòleg. "No havia fet mai una adaptació d'una novel·la i menys transformada en un monòleg quan hi ha tots aquests personatges", ha explicat. De fet, ell es posa a la pell d'una veu que dona vida als demés personatges. Així mateix, ha apuntat que qui enceta el viatge és un domador. 

El dramaturg ha indicat que La nina gorda fa "una crítica feroç a la societat masclista que d'alguna manera ha anat perpetuant aquesta forma de tractar la dona com una mena de condiment de l'home i l'ha d'acompanyar". Oriol ha dit que la paradoxa és que la protagonista "sobrepassa les mides de la dona i podria amb una sola carícia ventilar-se a tots els homes que té davant, però com ha estat educada per ser algú que ha d'estar amagada de la societat, això ho fa més cruel". "La novel·la és molt interessant, divertida, irònica i còmica i et fa congelar el somriure el fet veure de com arribem de ser de cruels davant el diferent i no només de la dona", ha assegurat. 

La niña gorda. Rusiñol. TNC. May Zircus

La niña gorda és una àcida paròdia de La Ben Plantada d'Eugeni d'Ors. Amb aquesta obra, Rusiñol s'enfronta cruament a l’idealisme noucentista. De fet, Albertí ha definit el text com a "cartografia d'una teatralitat i d'una concepció ideològica de la diferència i com una antítesi dels paràmetres del Noucentisme, que amenacen la supervivència de les estètiques que han generat la recuperació de la cultura popular". També ha destacat 'La nina gorda' com "un dels grans monuments de la llengua catalana".

Espai escènic

Pel que fa l'espai escènic de la Sala Tallers del TNC, Albertí ha explicat que és una cambra negra buida amb una banqueta de piano i en un moment determinat apareix una pianola. "No hi ha una escenografia", ha aclarit el director.

Teatre en Xarxa

L'espectacle farà gira pel programa Teatre en Xarxa: al Teatre Municipal de L’Escorxador de Lleida el 9 de març del 2019; al Teatre Auditori Llinars del Vallès el 16 de març; al Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca el 23 de març; al Teatre Clavé de Tordera un dia després; al Teatre Àngel Guimerà d'El Vendrell el 30 de març; al Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí el 5 d'abril i al Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès el 13 d'abril. ​

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat