L’artista nord-americà d’origen xilè Nicolas Jaar va presentar per primer cop el seu nou projecte d’art sonor al festival d’arts digitals MIRA, el passat 8 de novembre a Barcelona. ¡Miércoles! és fruit dels darrers dos anys de treball de l’artista juntament amb la coreògrafa i ballarina mexicana Stéphanie Janaina i el dissenyador gràfic d’origen iranià Maziyar Pahlevan. A l’artista novaiorquès se l’ha pogut veure a Barcelona durant edicions passades del Sonar, però l’espectacle en petit comitè que ahir va presentar al MIRA s’allunya de l’electrònica més comercial i les sales de ball.

Nicolas Jaar  Stéphani Janaina Festival Mira - Sergi Alcazar

Entrar en un dels espais diàfans de l'antiga fàbrica Fabra i Coats que acull el festival és ja una experiència arquitectònica: el que temps ençà van ser sales de màquines, avui són espais dedicats a la creació; i costa trobar un lloc millor per acollir aquestes experiències que esperaven als assistents acompanyats per Jaar i Janaina. Al centre de la sala restaven els aparells de so i l'ordinador de Nicolas Jaar, al voltant dels quals es va començar a seure gent per gaudir d'aquestes 3 hores en companyia dels artistes.

 Nicolas Jaar  Stéphani Janaina Festival Mira - Sergi Alcazar

Jaar va seure davant les seves eines i a la seva esquena hi havia Janaina, tots dos formant un mateix cos. A poc a poc, la sala va emmudir per donar pas als dèbils sons que l'artista nord-americà anava enregistrant per crear el mapa sonor de l'espai. ¡Miércoles! és una peça única i diferent cada cop que es planteja, ja que els sons es creen in situ mitjançant gravacions en directe, i aquests són interpretats pel cos de Janaina. Res està preparat, tot el que allà passi és fruit de les circumstàncies del moment.

Nicolas Jaar Festival Mira Sergi Alcazar 29

Un total de 50 altaveus rodegen al públic que des del primer moment va sentir-se partícip de l'experiència. La primera hora de la sessió és una introducció al món de l'artista. Lentament els sons van creant imatges a la ment dels qui els escolten i els paisatges es van dibuixant a la teva ment: és l'inici del viatge al qual ens conviden els dos artistes. Sense saber què passarà, la sala es va elevant lentament i els sons esdevenen cada vegada més intensos. Forts baixos, ritmes potents i gravacions de veu que penetren dins la ment fent que, cada cop més, t'allunyis del mer espai tangible on restes assegut. Coincidint amb el capvespre, la llum que penetra des dels grans finestrals de la fàbrica va debilitant-se per donar pas a una càlida llum artificial que a mesura que el viatge avança, va fent-se més potent. Un sol focus, un artista sonor creant in situ i una coreògrafa experimentant amb el seu propi cos allò que el context va component amb el seu esdevenir.

Nicolas Jaar  Stéphani Janaina Festival Mira - Sergi AlcazarNicolas Jaar  Stéphani Janaina Festival Mira - Sergi Alcazar

Sense adonar-te, la ment ja ha abandonat el teu cos i els sons penetren en força dins teu. Tot tremola, Janaina és ja un reflex del teu propi ésser interior i allò que en un primer moment t'arrossegava tímidament cap a l'univers de Nicolas Jaar és ara una experiència de la qual no es pot fugir. Finalment desemboca tot en un secret, en la meditació que una veu et convida a fer, en l'apoderament personal nascut d'aquesta experiència i que pot restar amb tu a través de les pistes amagades dins un regal del mateix artista. Als seus seients, els assistents hi van poder trobar una petita publicació editada majoritàriament en castellà per l'artista gràfic Maziyar Pahlevan, qui precisament no entén l'idioma, però ha pogut crear un mapa a través de text i imatge sobre les emocions que ¡Miércoles! pot despertar a qui els acompanya. La sessió va acabar amb la invitació a tots els assistents a ballar, a desprendre's del pes del cos i a experimentar amb els mateixos ritmes allà creats.

Nicolas Jaar  Stéphani Janaina Festival Mira - Sergi Alcazar

Nicolas Jaar i Stéphanie Janaina van crear una performance que s’allunya de la idea de concert per inexplicablement traslladar els seus espectadors cap a un viatge al més profund de les seves ments. Un fet inexplicable que va sorprendre a tots els assistents i que confirma la màgia del so que pot dibuixar-te infinitat de paisatges que portes dins teu. Però tot són sorpreses en aquesta peça, ¡Miércoles! només es pot dur a terme els dimecres, però es va presentar un dijous.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat