L’edició d’enguany del Premi Mies van der Rohe 2019 ha seleccionat el projecte de transformació de 530 habitatges al complex Grand Parc de Bordeus, a França, com la millor obra europea. El guardó, convocat per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe, de caràcter bianual, ha premiat la feina del conegut estudi d’arquitectura Lacaton & Vassal, fundat per Anne Lacatoni el seu màrit Jeran-Philippe Vassal, que en aquesta ocasió han col·laborat també amb Frédéric DruotArchitectureChristophe Hutin Architecture.  

Projecte  Lacaton&Vassal Premi Mies Van der Rohe

El projecte

El projecte es basa en la transformació de 3 edificis d’habitatge social on hi habiten fins a 530 famílies. Construïdes a principis dels seixanta sota uns paràmetres constructius i formals bastant modestos, similars als de les banlieues,  les edificacions s’havien anat degradant fins un estat bastant precari. Descartada l’opció d’enderrocar-les, la transformació que es va plantejar, respectant els cossos existents, pretenia dotar-les de les següents qualitats: més llum, més espai, més vistes i millora de les instal·lacions. 
La intervenció ha estat respectuosa amb els atributs que ja incorporaven els edificis i s’ha centrat principalment en resoldre les seves mancances. Bàsicament, a la planta dels edificis se li ha afegit una crugia d’una amplada de 3,8m tangent a la façana. Això implica un augment de 20m2 de sala d’estar per cada habitatge i l’aparició d’una galeria que redueix el consum energètic a l’hivern atès que actua com a col·lector solar. Les antigues finestres s’han convertit en vidrieres molt més amples o en portes corredisses que fan més diàfan i flexible els interiors. Les façanes estan millor aïllades i s’hi ha integrat un ascensor. 

La singularitat

El compromís dels arquitectes contemplava realitzar les obres amb un pressupost de 50.000€ (sense IVA) per cada unitat emprant un màxim de 12 a 16 dies per cada un dels pisos. D’aquesta manera, els inquilins podien romandre a casa seva durant la intervenció. D’altra banda, el promotor també es va comprometre a no augmentar el lloguer als veïns. Aquest acord col·lectiu, amb afectacions acceptades per totes les parts implicades, va permetre la millora integral dels 3 edificis sense interrompre la seva activitat ni desvirtuar les seves preexistències. 

El model

Lacaton & Vassal és un estudi mediàtic i molt reconegut en l’àmbit arquitectònic. Obres com les del Palais de Tokioa París o el FRACde Dunquerke han despertat l’interès d’experts i visitants als darrers anys. Han aconseguit definir una estètica pròpia molt particular basada en l’aparença industrial i un discurs sostingut en la rehabilitació i la sostenibilitat. El Grand Parcde Bordeus és una clara conjunció d’aquests aspectes. Conjuntament amb els seus socis, han reivindicat que amb un gest d’una gran sobrietat arquitectònica es pot aconseguir un gran impacte social de forma immediata. 

Ampliació Projecte Lacaton&Vassal Premi Mies Van der Rohe

A l’actualitat, on el terme “emergència habitacional” està a l’ordre del dia, no sembla casual que el Premi Mies hagi volgut destacar aquesta obra en detriment de les altres 383 seleccionades. Recordem que fa dos anys, el premi va recaure sobre De Flat Kleiburg, a Amsterdam, un projecte també de rehabilitació de 500 habitatges. 

A més a més, en el premi que es lliura en paral·lel d’Arquitectura Emergent i que ha estat atorgat a l’estudi de Tolosa BAST pel Menjador Escolar a Montbrun-Bocage (una ampliació per a una escola existent de 61 alumnes mitjançant un cobert de fusta), s’evidencia que el jurat del concurs té en compte la dimensió social de les obres arquitectòniques. 

En un context de post-crisi, després d’un llarg període d’incertesa convé reforçar propostes com les premiades que aposten per l’optimisme i la generositat i arrisquen conjuntament amb els clients i els promotors.       

Cal aplaudir la tria del Grand Parc de Bordeus com a projecte guanyador, per les seves virtuts arquitectòniques i el seu benefici directe en l’usuari i pel paradigma i precedent que esperem que representi per a futures rehabilitacions. Celebrem també que malgrat que és una obra objectivament “lletja”, pot competir i guanyar l’arquitectura de l’espectacle i icònica dels anys de bombolla.    

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat