Marta Marín-Dòmine, Dolors Miquel, Víctor García Tur, Àlex Susanna i Arnau Barios són els principals guanyadors dels Premis Crítica Serra d'Or 2020, fets públics avui per la revista Serra d'Or, que suspèn el lliurament dels guardons previst pel 2 d'abril a causa de l'epidèmia de coronavirus i les mesures excepcionals decretades per combatre el contagi del Covid-19.

dolors miquel

La novel·la sobre l'exili Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine, publicada per Club Editor ha guanyat el Premi Crítica Sera d'Or 2020 en la categoria de Novel·la, mentre que el poemari Ictiosaure, de la poeta Dolors Miquel i editat per Edicions 62, ha rebut el premi en la categoria de Poesia. Els sorprenents contes d'El país dels cecs, de Víctor García Tur –premiat amb el Mercè Rodoreda 2018 i editat per Proa–, per part seva, s'han endut el Crítica Serra d'Or de Narrativa, i Paisatge amb figures, de l'escriptor i gestor cultura Àlex Susanna i publicat per Proa, l'ha obtingut el Serra d'Or en la categoria de dietari. Finalment, Arnau Barios ha estat reconegut en la categoria de traducció per la seva versió al català del clàssic rus Eugeni Oneguin, d'Aleksandr Puixkin, editat per Club Editor. El jurat dels guardons en la categoria de Literatura i Assaig ha estat format per Borja Bagunyà, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Pere Antoni Pons.

Premis de recerca, teatre i infantil i juvenil

Pel que fa a l’apartat de Recerca, David Ballester i Manuel Vicente han guanyat el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Recerca en la modalitat d'Humanitats per l’obra Corre, democràcia, corre. Manifestacions i repressió policial a la Catalunya de la Transició (1975-1980), publicat per Editorial Base.150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (UB), de Santiago Álvarez i Claudi Mans, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Recerca en la categoria d'Altres Ciències, i Language attitudes, national identity and migration in Catalonia: “What the women hav to say”, de Mandie Iveson, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Catalanística.  

Dins l’apartat de Teatre, l’obra Dinamarca, de Josep Lluís i Rodolf Sirera, s’ha endut el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Teatre en la modalitat de text, Stabat Mater, dirigida per Magda Puyo, el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Teatre en la modalitat d’espectacle teatral, mentre que el Premi Crítica Serra d’Or 2020 de Teatre a l’aportació més interessant ha anat a parar a la companyia La CalòricaFinalment, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi Crítica Serra d’Or 2020 Infantil és per a l’obra Plous o fas Sol? (Akiara Books), amb text de Mireia Vidal i il·lustració d’Anna Font; el Premi Crítica Serra d’Or 2020 Juvenil en l'àmbit de la Creació a la trilogia La llum d’Artús, editada per Barcanova, de Raimon Portell; mentre que el Premi Crítica Serra d’Or 2020 Juvenil en l¡ambit dels Coneixements és per a Jo i el món: una història infogràfica, de Mireia Trius i Joana Casals, publicat per Zahorí Books.

Els premis no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d'una serreta d'or, de solapa, que representa la distinció atorgada per Serra d'Or.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat