El 23 d'octubre de 1836 la Gazzete des Tribunaux de París publicava la primera notícia sobre el "Llibreter assassí de Barcelona", suposadament enviada pel seu corresponsal a la capital catalana, i que donava inici a una llarga llegenda de la qual La veritable història del llibreter assassí de Barcelona, de l'escriptor i pedagog Marcel Fité (Coll de Nargó, 1949) n'és l'últim epígon. Com explica el mateix autor a l'epíleg, la història d'un frare exclaustrat capaç de matar per la seva passió forassenyada pels llibres és només això, una història de ficció que ha fet fortuna. No debades, ha passat per les mans de Gustave Flaubert, que va escriure Bibliomania, un conte de la seva joventut recuperat l'any 1910 entre els inèdits de l'autor de Madame Bovary; Jules Janin, que el va incloure com a fet verídic en el seu col·loqui de bibliòfils Le Livre o el bibliòfil català Ramon Miquel i Planas, que va fixar l'any 1923 a La Llegenda del llibreter assassí de Barcelona, aquesta història truculenta i misteriosa de la ciutat vuitcentista.

L'escriptor Marcel Fité/Arxiu Fité Naya

Marcel Fité/Arxiu Fité Naya

Fité, autor d'El carrer dels petons o Escacs d'amor i de mort, segueix el fil d'aquesta genealogia sobre un dels episodis daurats de la relació entre la ciutat comtat i el món editorial –va ser inclosa al Mapa Literari editat l'any 2018 per l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'oficina de Barcelona. Ciutat UNESCO de la Literatura–, vinculant-lo amb els clàssics de la literatura romàntica centreeuropea. Com els contes de l'escriptor i músic alemany Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, que va influir la narrativa fantàstica europea i nord-americana i Jacques Offenbach convertia en base de l'òpera Les contes d'Hoffmann. De fet, Hoffmann va inspirar la llegenda original, subtitulada "Le Bibliomane ou le nouveau Cardillac", en referència al protagonista del seu conte "La senyoreta Scudéry", un argenter de cognom Cardillac s'apassiona tant pels resultats de la seva feina que no pot evitar cobejar d'una manera forassenyada les joies que crea. 

Retrat d'una època amb aires romàntics

Fité homenatja Hoffmann –no només amb l'aire fantàstic que envolta la història, sinó també amb el cognom d'un dels personatges – i prenent com a base la tècnica del manuscrit trobat exculpa Fra Vicenç, el frare exclaustrat de Poble, bibliòman i homicida. En aquest sentit, un original comprat adquirit a un llibreter de vell del carrer Carnero de Madrid, seguint la pista de Las obras del obispo D. Bartolomé de las Casas, autor de la Brevísima relación de la destrucción de las Índias, resulta ser-ne la clau. Escrit en la vellesa, molts anys després dels fets, per un altre ex frare anomenat Jaume, el text és un document autobiogràfic de vital importància per descobrir la identitat del veritable assassí que va atemorir Barcelona.

Llibreter assassí

Jaume, nascut l'any 1818 a Barcelona, patia un malformació de la mà dreta, fet que va orientar el seu pare, un reconegut sastre del carrer d'Agullers, al Born, a fer entrar el seu fill al convent dels franciscans. Un cenobi que ocupava bona part de la façana marítima de la ciutat, on gràcies a un oncle bibliotecari, Jaume descobrirà l'amor pel coneixement guardat en els valuosos volums de la biblioteca conventual i la seva Edícula dels Llibres Prohibits, abans de la seva desamortització l'any 1835. Precisament episodis històrics com el govern del sanguinari Comte d'Espanya o la bullanga de Sant Jaume –quan la mansuetud dels braus d'una tarda de  al Torín va provocar la crema de diverses institucions religioses, entre elles el convent de Framenors– emmarquen una narració amb la qual Fité traça un retrat de la Barcelona vuitcentista, emmurallada, menestral, pietosa, sotmesa i rebel. Esdevingut llibreter i enmig d'una història d'amor d'aires netament romàntics, el protagonista farà coneixença amb el també ex frare i llibreter Vicenç, principal acusat de l'onada d'assassinats que assotarà Barcelona. Només ell sabrà, però, qui és el veritable assassí i quins motius hi han al darrera...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat