Tal dia com avui va néixer Le Corbusier, considerat el pare de l’arquitectura moderna. Amb aquest pretext, recorrem les disset obres de l'urbanista suís que gaudeixen, des de 2016, del reconeixement de Patrimoni de la Humanitat atorgat per la UNESCO per la "seva invenció de noves tècniques arquitectòniques que responien a les necessitats de la societat".

Corbusierhaus Berlin B

1. Unité d'habitation. Marsella, França

Construït entre 1947 i 1952, es tracta d'un enorme bloc d'habitatges col·lectiu de formigó en brut. El crític d'arquitectura britànic Reyner Banham la considera la primera obra de postguerra, atès que el plantejament innovador trencava amb l'arquitectura practicada fins el moment.

2239047894 4a028a8132

2. Maison Guiette. Amberes, Bèlgica

Es va convertir en el primer treball de l'arquitecte a l'estranger, fora de Suïssa, el seu país natal, i França, el país que li va donar la nacionalitat el 1930. L'habitatge fou encarregat pel pintor flamenc René Guiette. Després de la mort del pintor, la casa fou quasi derribada per tal de construir una carretera, però la inscripció com a Monument Històric, dos anys més tard, ho va evitar. 

capitol complex le corbusier chandigarh india benjamin hosking dezeen 936 0

3. Capital Complex. Chandigarh, India

El complex del Capitoli comprèn tres edificis: l'Assamblea Legislativa, l'Edifici del Secretariat i el Palau de Justícia. Fou construït amb la intenció de servir d'edifici per a les activitats de l'Assamblea Legislativa a Chandigarh, l'Índia. Fins la declaració de Patrimoni de la Humanitat de l'UNESCO, els edificis es trobaven en estat d'abandonament. 

800px Weissenhof Corbusier 03

4. Villas at Weissenhof Estate. Stuttgart, Alemania

Després de la Primera Guerra Mundial, les circumstàncies econòmiques van fer que l'extravagància arquitectònica ja no fos realista. Com a resposta, la Deutscher Werkbund, una associació alemanya d'artistes, dissenyadors i arquitectes, va encarregar a arquitectes líders com Le Corbusier una nova arquitectura domèstica de Modernitat. El resultat foren dues residències independents per a famílies de classe mitjana conegudes com Cases 14 i 15.

h00144 main

5. Museu Nacional d'Art Occidental. Tokio, Japó

Es tracta d'un museu japonès dedicat exclusivament a l'art d'Occident i l'única obra del arquitecte a Orient. La col·lecció conté obres que van des del segle XV fins al XX amb importants peces de Rubens, Delacroix, Courbet, Manet, Renoir, Van Gogh, Picasso, Miró, Pollock, Rodin i molts d'altres mestres.

casa curutchet

6. Casa Curutchet. La Plata, Argentina

Després de diversos intents fallits de construir una obra a Amèrica del Sud, Le Corbusier va establir una fort relació amb professionals llatinoamericans i va intercanviar cartes amb l'argentí Amancio Williams, qui li encarregà, inicialment, la construcció de la seva casa. El 1948, el cirurgià Pedro Domingo Curutchet va dedicir tornar a La Plata, ordenant-li construir la seva nova vivenda, que esdevindria el principal escenari de la pel·lícula argentina El hombre de al lado, protagonizada per Rafael Spregelburd i Daniel Aráoz. 

fschapo tourette 006

7. Convent de La Tourette. Lió, França

Edifici religiós que pertany a l'Ordre dels Dominics. Per invitació del pare Couturier, Le Corbusier va desenvolupar un projecte amb els principis religiosos de l'Ordre i les seves idees constructives. L'obra s'inicià el 1956 i, tot i haver problemes econòmics, fou inaugurada l'octubre del 1960. 

VillaSavoye

8. Ville Savoye. París, França

Fou projectada com una machine à habiter (màquina d'habitar), de manera que les funcions de la vida diària eren fonamentals pel seu disseny. El moviment dels cotxes per entrar a l'interior, fet que apassionava l'arquitecte, és el detonant per a la concepció de l'edifici. També cal remarcar el fet que és considerat com un objecte que es posa sobre el paisatge, de manera que pugui ésser traslladat a qualsevol altra part de la Terra. La casa fou habitada pels propietaris durant un curt plaç de temps. La invasió alemanya de França el 1940 causà que fos abandonada i bombardejada. Després de ser restaurada, es convertí en una casa-museu dedicada a la vida i obra de Le Corbusier.

Notre Dame du Haut

9. Ronchamp (Notre Dame du Haut). Ronchamp, Francia

Aquest edifici és singular perquè abandona els principis d'estandarització i de màquina estètica, propis en Le Corbusier. Ell mateix admeté que calia donar una resposta específica al lloc, el qual li va proporcionar la geometria sobre la qual es va suportar la seva solució. El conjunt arquitectònic recorda, segons alguns crítics, a l'Acròpolis, atès que no es pot veure l'edifici fins que no s'arriba a la cima del turó.

Villa La Roche 2013

10. Maison La Roche - París, Francia

La casa es troba en el districte XVI de París, un barri en ple condicionament en aquella època (1923). El projecte unifica sota un mateix sostre una galeria de pintura i una vivenda del seu propietari i col·leccionista: Raoul La Roche. Es construí amb materials de construcció com el formigó armat, la qual cosa permeté aplicar els "cinc punts  de la nova arquitectura" com són: façana lliure, planta lliure, finestra horitzontal, coberta-jardí i la pilotis.​

Saint Dié des Vosges   Usine Le Corbusier 20131007 01

11. Usine Claude et Duval. Saint-Dié, Francia

Jean-Jacques Duval (1913-2009), un fervent admirador de les teories urbanístiques de Le Corbusier, amb el suport d'uns quants amics industrials, va nomenar el seu amic assessor arquitectònic de la ciutat el 19 d'abril de 1945. Li va demanar que dissenyés el projecte de reconstrucció de la fàbrica familiar destruïda per l'incendi desencadenat pels nazis el novembre de 1944. La fàbrica va obrir el 1952 després que el seu interior fos equipat amb mobles i figura com a monument històric des de 1988.

Cabanon Le Corbusier

12. Cabanon de Le Corbusier. Roquebrune-Cap-Martin, França

Es tracta d'una cabana feta completament de fusta i és el lloc en què Le Corbusier estiuejava. Conté el mobiliari mínim: dos llits, una taula, armaris empotrats, dos cubs de fusta que fan de cadires, una aigüera i un bany. L'arquitecte solia dir d'ella: "Està ubicada a Roquebrune, sobre un sender que arriba al mar. Una porta minúscula, una escala minsa i l'accés a una cabana incrustada sota les vinyes. El lloc és grandiós, un golf superb amb penya-segats abruptes".

Cité Frugès, Pessac 03

13. Ciutat Frugès. Pessac, França

Amb aquest encàrrec, Le Corbusier, que l'any 1923 acabava de publicar Vers une architecture, va tenir l'oportunitat de desenvolupar extensament les seves teories sobre l'habitatge modern, doncs el productor de sucre Frugès no hi va posar cap límit. Ben al contrari, va encoratjar l'arquitecte a trencar amb totes les convencions i a sortir-se dels plantejaments tradicionals. L'urbanista construí aquest petit grup de cases per a treballadors amb nombroses dificultats a causa de l'ús de formigó polvoritzat.

27695381322 ba48144de6 o

14. Maison de la Culture. Firminy, França.

Va ser el 1955 que l'arquitecte Le Corbusier va ser l'encarregat d'elaborar un centre cultural i esportiu per al futur barri de Firminy-Vert. L'edifici fou el primer que responia al programa 'Cases de cultura' llançat pel ministre André Malraux el 1961 a nivell nacional. Les façanes estan cobertes de "panells de vidre ondulant", composant una partitura musical creada pel compositor i arquitecte Iannis Xenakis. Aquest sistema de vidre ja s'utilitzà al convent Sainte-Marie de La Tourette (Rhône), una altra realització de Le Corbusier. Restaurat del 2009 al 2013, l'edifici ha conservat la seva vocació original i, encara avui, acull programació i activitats culturals.

Le Lac

15. Villa Le Lac. Corseaux, Suiza

Destinada a ser l'habitatge dels pares de Le Corbusier, sembla ser que el projecte es va realitzar sense fer referència a cap solar, de manera que va ser posteriorment que es va triar el lloc adequat per a la seva ubicació. Per tant, va nèixer amb vocació de producte mòbil. Tot i així, la ubicació final no sembla una elecció banal atès l'excel·lent maridatge entre arquitectura i paisatge. 

immeuble clarte

16. Immoble Clarté. Ginebra, Suïssa

Es tracta d'un encàrrec de l'industrial genovès Edmond Wanner, realitzat per Le Corbusier i Pierre Jeanneret entre els anys 1930 i 1932, a Ginebra. Wanner era un industrial que dirigia una empresa ferroviària i que va mostrar els seus productes a l'Exposició Nacional d'Arts decoratives a París el 1925, lloc on, probablement, es trobaria amb Le Corbusier. El 1927, Wanner hauria encarregat alguns projectes amb el concepte de "immeubles -villas" on imperaven idees com el jardí suspès d'un apartament. 

Captura de pantalla 2017 10 06 a les 13.44.16

17. Immeuble Molitor. París, França

La Societat immobiliària de París-Pare des Princes i les promotores Kouznetzoff i Noble van encarregar-li el disseny d'un edifici destinat a la venda de pisos. Les dues últimes plantes van ser ocupades per Le Corbusier, que les va dissenyar reunint una sèrie de circumstàncies excepcionals per adaptar-les com el seu habitatge i taller de pintura. Al moment del disseny, els majors condicionants van ser les mesures del solar i la reglamentació de París de 1902 que restringia el nombre de sortints i l'alineació de l'edifici al carrer.