Costa aprofundir. Costa aprofundir en qualsevol cosa. Les notícies passen abans que en puguem fer una anàlisi significativa i la nostra capacitat de retenció, almenys la meva, és limitada. Pensar les coses amb pausa, lligar caps, estendre fils, connectar idees i assimilar conceptes s’està fent cada vegada més difícil. No és només l’allau de notícies, també la diversitat dels nostres interessos i la dificultat de focalitzar l’atenció. Ho intentaré fer en el tema que vull tractar..

Núria Iceta recollia a El Periódico el darrer informe del CONCA, i apuntava diverses dificultats i carrers sense sortida del sector cultural. Des de l’infrapressupost del 0,7% que es destina a cultura fins als molt interessants: “laberint administratiu”, “migradesa pressupostària” i “terminis infinits” als que ens veiem sotmesos habitualment. Però el més interessant de l’article indica que ens hem esforçat més en la quantitat de producció que en la creació de lectors, i no sembla que la cosa hagi de canviar. Un defecte habitual de polítics —i també de mitjans de comunicació—: necessitem xifres que ens ajudin a vendre titulars. Però, qui pensa d’una forma global i estratègica la cultura?

La resposta política a la demanda de canvis sol passar pel comodí: no hi ha pressupost. Tot i això, quan les demandes que es fan superen les assignacions pressupostàries i es fan peticions lògiques i raonables —i que no costen ni un euro— la resposta sol ser una cara de sorpresa i un “m’ho miro” apressat que té pinta de quedar en no-res, a veure si ens n’oblidem.

Ho comentava Jaume Subirana a Núvol, la política institucional catalana ha usat la literatura per posar-se la flor al trau, gesticular amb quatre versos davant d’un públic que aplaudeix —que ignora que s’utilitza el prestigi de les seves lletres i que tot segueix igual l’endemà—. Serveix per fer-se la foto, omplir-se la boca de xifres de creixement que no deixen de ser simbòliques perquè no existeix cap objectiu de transformació real. Tenim l’informe, tenim les dades, ens falta l’anàlisi en profunditat, ens falta un projecte transversal i heterogeni, que arribi a tothom, que lluiti també, ja que hi som, contra la precarietat en el sector.

Sembla que l’interès d’alguns polítics en la literatura està més focalitzat en escriure, vendre i promoure els seus propis llibres —encara recordo el dia en què teníem a la Premi Nobel al CCCB, i el Conseller de Cultura estava presentant el seu propi llibre en un altre lloc—. Però quan et preocupa el teu propi llibre pots pensar en com crear, mantenir, projectar, analitzar i ser equànime en una cultura inclusiva, diversa i a llarg termini? Ens falta imaginació per qüestionar des dels mitjans les accions de sempre o és que ja ens va bé?

Ni tan sols pensen en com fer sostenible un fenomen que no han hagut ni de pensar. L’eclosió d’autors, traductors, crítics, editorials, llibreries, revistes i projectes culturals en llengua catalana és sorprenent de la mà d’unes polítiques que no han estimulat en cap sentit la seva creació, i que no han valorat prou en la seva diversitat i risc. Deuen assistir bocabadats a l’espectacle, potser perquè pensen que no durarà, tot i que sempre ha existit. Potser perquè pensen que no tenen les grans xifres que acompanyen els grans titulars. I neixen i surten i els descobrim perquè ens interessen, i van acompanyats dels grans projectes ja consolidats de la literatura catalana sense els quals no existirien. Potser perquè entre tots podrien canviar els equilibris i les dependències. Segurament també els mirin amb recel perquè poden qüestionar-los i actuar amb més llibertat.

Deia Rosa Mª Calaf a Late Motiv: “Se nos hace creer que estamos informados, cuando solo estamos entretenidos”. Amb les polítiques culturals es pot fer una frase similar. I si no l’heu vist, mireu el vídeo del Polònia emulant l’anunci d’Ikea, crec que resumeix molt bé el moment actual.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat