La històrica llibreria Laie i l'escriptor i periodista Rafel Nadal han estat guardonats amb el IX Memorial Pere Rodeja, que atorga anualment el Gremi de Llibreters de Catalunya, en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009), considerat un mestre i una referència en l'ofici de la llibreria.

Laie, 40 anys d'una llibreria referent

El guardó s'atorga sempre en dues categories. La primera està dedicada a "estimular els llibreters agremiats en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, l’arrelament en el territori, la influència en els hàbits lectors, la complicitat amb l’entorn cultural, el servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter", i enguany ha recaigut en la llibreria Laie de Barcelona, amb una menció especial al seu director literari i ànima, Lluís Morral. El jurat, format per Ester Pujol, Anna Guitart, Anna Vilanova, Rosana Lluch i Guillem Terribas, amb Marià Marín, actuant de secretari amb veu però sense vot, ha destacat la llibreria fundada l'any 1980 per Montse Moragas i Conxita Guixà, per la seva condició d'establiment de referència i de prescripció, "model de llibreria que manté la flama del centre de Barcelona; un lloc acollidor, de gran activitat cultural i aposta literària, punt de trobada del món cultural, autèntic ateneu per a alumnes, escriptors o periodistes, amfitriona de tota mena d’actes i sempre oberta a tothom, cuidant molt les relacions amb les persones i entitats del barri".

El jurat també ha volgut destacar que al llargs dels seus més de 40 anys, Laie, un model pel conjunt del país, "s’ha renovat constantment mentre que alhora ha sabut mantenir-se fidel a aquest model de prescripció, de seccions molt acurades, amb presència de tots els gèneres i cura pel disseny, en què es barreja la modernitat amb el concepte artesanal de la tria dels llibres i l'atenció al client". Pel que fa Morral, reconeixen en ell una referència per a tots els llibreters després de 35 anys al capdavant de la seu central de Laie a Via Laietana.

llibreria laie

Interior de la llibreria Laie

Rafel Nadal, recompensat per la seva disposició i generositat

Pel que fa a la seva categoria, dedicada a distingir aquelles persones o entinats per la seva atenció, disposició i suport envers les activitats de les llibreries i la seva difusió, el jurat ha acordat premiar l'escriptor Rafel Nadal, que acaba de publicar Mar d'estiu, "per ser un autor que sempre ha defensat i estimat les llibreries, tothora disposat a donar-hi suport, com ha demostrat, de manera especial, en aquests moments extremadament difícils a causa de la COVID-19". En aquest sentit, s'ha volgut assenyalar en Nadal la seva generositat i disposició a anar arreu del país, "a no descuidar-se cap llibreria, per petita que sigui, capaç d’atapeir les seves rutes per cobrir tot el territori i tenir contacte amb els seus lectors", i en reconèixer sempre el valor i la tasca dels llibreters, tan sigui en entrevistes, tertúlies com articles.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat