Després de la tempesta del cas Pasqual, toca una etapa de calma. Amb aquest propòsit el patronat de la Fundació del Teatre Lliure ha escollit el director teatral Juan Carlos Martel Bayod (Barcelona, 1976) com a nou director del Teatre Lliure. Tot i que s'havia especul·lat que l'elegit seria una dona -i jove, tal com havia profetitzat de forma irada el mateix Lluís Pasqual- o que el nou director seria un nom internacional, la Junta del Teatre Lliure ha triat algú un nom estretament vinculat a Lluís Pasqual, de qui ha fet d'ajudat de direcció i amb qui ha estrenat diversos espectacles al Lliure, com Revolta de bruixes, L'inframón, L'espera i Sis personatges. Martell va ser un dels noms que figurava al manifest de suport al director teatral reusenc arran de la crisi del passat estiu, quan Pasqual va ser acusat de despotisme per l'actriu Andrea Ros, membre de la Kompanyia Jove i que havia treballat amb el director a El rei Lear.

L'elecció del director barceloní, de 43 anys, ha sorgit d'entre els dos millors candidats que la comissió d'experts formada per Marta Angelat, Magda Puyo, Francesc Casadesús i Claire Verlet, a més el president de la Fundació Teatre Lliure, Ramon Gomis, i el patró de la Fundació Guillem-Jordi Graells, van seleccionar d'entre les onze presentades al concurs internacional obert el passat. El Patronat ha donat el vistiplau al seu nomenament aquest divendres per majoria absoluta. 

La comissió ha considerat el projecte de Martel com el complet i adient per a la nova etapa del Teatre Lliure, "atès que proposa tot un seguit de mesures d'organització interna i remodelació del funcionament que, en bona part, coincideixen amb el procés de reforma ja iniciat per la Fundació amb la revisió del estatuts i que podran acomodar-se a les propostes del nou director." D'altra banda, i pel que fa al projecte artístic, segons el mateix teatre "hi ha una voluntat integradora i d'obertura, i en diverses línies, amb la incorporació de noves generacions de creadors que satisfan les necessitats d'aquesta nova etapa, que s'aniran concretant en els mesos propers en diàleg amb l'equip del Lliure i amb el Patronat i la Junta de Govern".

A més de treballar amb Pasqual, Martel -que va iniciar estudis d'Economia abans de graduar-se a l'Institut del Teatre-  ha fet d'ajudant de direcció de Carme Portaceli, Calixto Bieito i Toni Casares. Precisament és a la Sala Beckett i a sales com la Nau Ivanov on el nou director del Lliure va fer les primeres armes, amb muntatge de petit format i autoria contemporània. Amb l'arriba de Lluís Pasqual al Lliure el seu nom va ser un dels habituals on ha dirigit vuit espectacles. El seu darrer espectacle va ser La Ilíada, amb Eduard Farelo, estrenada a Temporada Alta i que també es va poder veure a la Biblioteca de Catalunya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat