"L'espectacle donat per la burgesia catalana durant els anys immediats a la postguerra és dels més tristos de la nostra massa trista i tràgica història. Si l'haguéssim de concretar en uns mots diríem que fou exponent de mediocritat, covardia i egoisme classista". Amb aquestes paraules escrites l'any 1960 Josep Benet definia l'actitud d'unes classes dirigents, en bona part emmarcades en l'antic catalanisme conservador de la Lliga, que van adaptar-se al nou règim per conservar els seus privilegis al preu que fos.

Però passats els primers anys de franquisme, veient que no es tractava d'un règim transitori sinó d'un règim feixista que feia de la persecució de la cultura catalana i de la prohibició de llibertats més elementals uns dels seus pilars de subsistència, alguns d'aquells homes i dones que havien guanyat la guerra —o que almenys no l'havien perdut— van agafar distància i van començar a participar en diverses accions per minar la dictadura.

L'escriptor Joan Safont, a Sabotatge contra Franco (Episodis d'oposició dels que havien guanyat la guerra), recull precisament els moments més rellevants de l'oposició al franquisme. Des de la represa de l'IEC l'any 1942 —feta per un petit grupuscle d'intel·lectuals en permanent sensació de perill— fins arribar a la recuperació del Futbol Club Barcelona com un bastió per al catalanisme amb la Junta d'Agustí Montal o a la presentació dels nous partits polítics a través de les conferències "Les terceres vies a Europa", que començarien a celebrar-se a Barcelona el 8 d'abril de 1975 amb el dictador signant encara penes de mort. 

Entre aquests episodis hi ha, al mig de l'assaig, la història de Jordi Pujol i el seu paper en els fets del Palau de la Música i en la campanya per fer destituir Luís Martínez de Galinsoga com a director de La Vanguardia —una història personal rellevant pel que el personatge hauria de significar després. 

L'assaig, que publica Angle editorial amb pròleg de Jordi Amat, podrà trobar-se a les llibres a partir de dilluns 3 de setembre. A La Llança us n'oferim un avançament editorial