Chamonix, per a una immensa majoria de persones, és un nom associat a dos corredors de curses de muntanya, Kilian Jornet Núria Picas, ja que és la seu d'una de les proves més insòlites i dures del món del trail, la UTMB. Chamonix, però, és també el poble que va veure néixer la primera jazz woman europea, cap als anys 1923-24.

Joel Codina confinament

Aurora Bertrana i Salazar va néixer a Girona el 29 d'octubre de 1892, filla de l'escriptor Prudenci Bertrana. Va mostrar interès per la literatura però el seu pare la va acabar dirigint cap a la música. El seu acostament a la música no ha estat gaire explotat ni exaltat pels seus estudiosos, en gran part degut al seu impressionant recorregut per la vida política i sobretot per l'excepcional literatura que va escriure. Malgrat tot, hi ha referències que s'han de remarcar i posar en context.

Aurora Bertrana va estudiar violoncel a l'Acadèmia Ainaud, amb els professors Cassià Casademont i Tomàs Sobrequés a Barcelona, instal·lant-se una temporada a casa de l'escriptora i musicòloga Carme Karr. Es pot afirmar que fins aleshores la vida de Bertrana era prou acomodada: havia estudiat a l'escola del pedagog Josep Dalmau i també va cursar francès al convent de les Soeurs de la Misericorde.

La mort de la seva mare i dos dels seus germans, en pocs anys de diferència, va derivar en una depressió del seu pare, que el va deixar una temporada absent de la seva feina. Aquest fet va comportar que Bertrana es trobés en una situació precària i va originar que comencés a guanyar-se la vida tocant en orquestres —només de noies— en locals nocturns i cafès de la ciutat de Barcelona, concretament al final de la Rambla i al Raval.

El 1923 va marxar a Ginebra, gràcies als contactes de la Carme Karr, per ampliar els estudis de música a l'Institut Dalcroze, i entre classe i classe va treballar de mainadera. Al cap d'un any, però, va abandonar Dalcroze per matricular-se a la facultat de Lletres de la Universitat de Ginebra.

Serà allà a Suïssa on debutarà amb un quartet femení, encapçalat per Renée Collet, que va signar un contracte de dos mesos amb la direcció de l'hotel Chamossaire de Chesières i a l'hotel Münem, situats al cantó del Vaud dels Alps. Però va ser als peus de la muntanya del Montblanc, a l'Hotel Chamonix, on Bertrana va donar forma a un trio femení de jazz: amb Yvonne Bovard i Mina Blasser. Era l’any 1924, i aquell passaria a ser el primer trio femení de jazz europeu. Trio de Senyoretes, per a Aurora Bertrana.

Joel Codina confinament

No cal dir que era l'ànima del trio. Havia tingut una sòlida educació, tenia un do natural per a la música i fusta d’artista. Bertrana definia així la seva experiència jazzística als peus del Montblanc:

Teníem un contracte de dos mesos i havíem de fer dos concerts diaris. Al vespre intercalàvem música de dansa: valsos, foxtrots, one-step, tangos, i també cantàvem blues, sempre en anglès. (...) Jo era la que feia de jazz-woman, amb un gran esglai de les meves companyes. Sovint abandonava el violoncel i recolzada al piano de cua, amb qualsevol paper de solfa a la mà, improvisava una melodia, lletra i música, mentre elles m'acompanyaven discretament, una al piano i l'altra al violí. (...) Era el primer cop que ens llançàvem a emprar el jazz, i allò suposava una autèntica revolució dins les orquestres femenines.

Acabada la temporada a Chamonix, li van oferir un nou contracte per marxar a París a dirigir una orquestra de ball: hi necessitaven una jazz-woman. És llavors quan Bertrana va tornar a avançar-se a l'època i va crear, amb molt d’èxit, la primera orquestra de jazz femenina d’Europa. Una autèntica revolució social, la primera jazz band formada íntegrament per dones.

Arran d'una de les actuacions va conèixer el qui l'any 1925 es convertiria en el seu marit, Denys Choffat. Va ser presentat a l'orquestra femenina amb el nom de monsieur Choffat, enginyer electricista inventor d'aparells de ràdio. Per a Bertrana, casar-se va significar l’inici d’una nova etapa, però sobretot li va aportar la seguretat econòmica que, en la dècada dels anys vint, les dones difícilment podien assolir fora del matrimoni.

Joel Codina Confinament

La vida a Suïssa esdevé una època de gran creixement personal, de descoberta de la llibertat de la civilització europea, que per a Bertrana és el punt de partida i de retorn per albirar la resta de civilitzacions del món. A partir d'aquí la seva vida jazzística s'esfuma de l'historial i es desenvolupa amb força l'esperit aventurer, curiós, polític i literari amb els viatges al Pacífic i al Marroc.

Aurora Bertrana va ser una pionera en el món del jazz femení europeu. Als Estats Units, Peggy Gilbert va formar la primera big band sota el nom de The Melody Girls. Tot, en els primers compasos dels anys vint, un periode que va anar acompanyat també del primer reconeixement històric del dret a vot per a les dones blanques. 

Durant els darrers mesos m'he trobat gent que m'ha fet preguntes sobre persones, sobretot dones, amb dedicacions variades. Els preocupava si aquestes dones eren mereixedores dels sous i de certs privilegis. Què en pensaria Bertrana, una dona amb fortes conviccions vitals, de mirada neta, d'escriptura sincera? ¿Va ser Bertrana una dona amb privilegis per haver fet viatges, per trencar mil i una vegades els seus cercles de confort, per fer el que volia i li agradava i, en definitiva, una dona que va lluitar pels seus drets i la seva llibertat personal?

Joel Codina confinament

Bertrana va destacar en el món literari, polític, social i jazzístic. En certs períodes vitals, algunes de les decisions i de les fites que va assolir eren impensables, però les va fer. Va posar llum i focus a drets fonamentals que ara gaudeixen i veuen amb normalitat moltes d'aquestes persones que m'han interpel·lat. Què faríem tots plegats sense dones com la Bertrana?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Confinament Joel Codina
Cultura confinada

Jazz de confinament: Vicenç Vacca

Joel Codina
Confinament. Joel Codina
Cultura confinada

Jazz de confinament: Benny Golson

Joel Codina