Arriba l'Indilletres, la fira de llibres de la Bisbal d'Empordà, que enguany se celebrarà els dies 29 i 30 d’agost. Inclourà una trentena d’activitats com debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, teatre, concerts i moltes presentacions de llibres; i la participació d’una vintena d’editorials. Serà la primera fira de llibres del país que se celebra des del confinament i ja es pot consultar la programació definitiva. Tindrà lloc a la plaça del Castell de la Bisbal d’Empordà i algunes activitats es faran a la Sala Capitular i a la Sala de les Tines del Castell Palau. En cas de pluja, l’organització ja ha previst un emplaçament alternatiu que es comunicaria el mateix dissabte vinent.

Una gran aposta per la literatura del país

Enguany cal destacar noms com Enric Casasses (que ja hi va ser l’any passat), Jair Domínguez, Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu, Miquel Martin, Valèria Gaillard, Jordi Raventós, Dolors Udina, Adrià Pujol, Joan Isaac, Carles Xuriguera, Àlex Hinojo, Ivette Nadal, Laura Grau, Carles Sanjosex, Miquel Aguirre, Juli Gutiérrez Deulofeu o Valentina Planas.

El tret de sortida serà dissabte, a les 11 h, a la sala Capitular. Després d’un esmorzar previ entre bibliotecàries i editors, Jair Domínguez encetarà la fira d’enguany. El reconegut i irreverent periodista, guionista i escriptor obrirà la tercera edició de la fira de llibres bisbalenca amb una proposta sorpresa a la inauguració. L’acte anirà acompanyat d’Enric Marquès, alcalde; Carles Puig, regidor de cultura; i Xavier Cortadellas, president d’Indilletres.

Indilletres

Imatge de la darrera edició de l'Indilletres

La tercera edició de la fira Indilletres aferma la seva aposta per la literatura, la llengua i el país. Així, els debats, que tornaran a tenir un pes important a l’Indilletres d’enguany, en són un bon reflex. N’és un bon exemple el debat entre traductors: Adrià Pujol moderarà aquest debat entre Dolors Udina, Jordi Raventós i Valèria Gaillard. En aquesta línia, en el context actual en el qual el Departament de Cultura impulsa un estudi per incrementar l'ús del català en el món dels youtubers, instagramers i els influenciadors en xarxes socials, serà d’allò més oportú el debat sobre llengua i noves tecnologies, que inclourà la participació de Valèria Planas (La Incorrecta), el viquipedista Àlex Hinojo i la youtuber Laura Grau. També cal fer esment del debat Escriure el país que, moderat novament per Adrià Pujol, amb representació de diversos punts dels Països Catalans, comptarà amb Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu i Miquel Martin.

Fidel al seu compromís amb la llengua catalana, la tercera edició d’Indilletres oferirà un monòleg titulat Pompeu Fabra, jugada mestra!, a càrrec de l'actor Òscar Intente, de la Companyia Inútils Mots – Teatre de la Paraula. Una posada en escena que ajudarà al públic present a entendre l’enorme dimensió de la figura de Pompeu Fabra i la singular, discreta i colossal figura d'un home que, malgrat assolir un èxit rotund, no va poder gaudir-lo perquè va tenir la dissort d’enfrontar-se, com tanta altra gent, a la injustícia de la guerra civil i a la fredor de l’exili.

I les tertúlies. Tal com ja va essent tradició, si bé la Bisbal d’Empordà és terra de músics, enguany no hi podia faltar una tertúlia-concert sobre l’esperat nou disc del bisbalenc Sanjosex: el flamant àlbum Dos somnis, amb sis cançons inèdites enregistrades. El fòrum tindrà la participació de l’humorista Carles Xuriguera, l’omnipresent escriptor Adrià Pujol, Marçal Lladó del segell Bankrobber (que ha publicat l’àlbum) i el mateix cantautor Carles Sanjosé (Sanjosex).

La segona edició del Premi Llucieta Canyà de crítica literària en el marc de la fira Indilletres

El dissabte 29 d'agost, en el marc de la tercera edició de la Fira Indilletres, es lliurarà el segon Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans costaria de trobar un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, l’any passat l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Enguany, es convoca per segona vegada. El jurat escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals) entre el juny del 2019 i l’abril del 2020. Cal entendre per crítica qualsevol text que faci referència a una obra o a un conjunt d’obres d’un autor.

Si bé el jurat estarà format per membres de l’associació Indilletres, tothom qui ho vulgui pot fer arribar propostes de crítiques literàries a través del correu electrònic [email protected]. El premi està dotat en 500 euros. El guanyador de la primera edició va ser Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres Ara Llegim per la ressenya publicada al diari Ara el 3 de novembre de 2018 sobre l'obra de Joseph Conrad La línia de l'ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L'Avenç.

El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat