El Grup 62 ha concentrat les seves grans apostes per Sant Jordi a la pastisseria Farga, a les 9 del matí, per preparar la festa en companyia d'uns periodistes. Editors, llibreters i periodistes compartien un gran desig, que expressava clarament Sílvia Soler, autora d'El fibló (ed. Columna): "Que no plogui. No pels que firmem, pels llibreters, pels editors... Gent que ha treballat molt i que s'hi juga molt". Soler té una "estupenda" experiència dels dies previs a Sant Jordi, en què ha fet un recorregut per Catalunya, en companyia d'altres autors, fent precampanya per al Dia del Llibre i de la Rosa. Però té por d'un 23 d'abril "estrany" per la confluència entre la campanya electoral, la Setmana Santa i el Sant Jordi. I, lamenta, a més a més, l'anomalia de celebrar un Sant Jordi amb presos polítics, que no podran passar la festa amb els seus.

Rafael Nadal: "No hem de matar massa aviat als llibres"

Aposta per la diversitat

Rafel Nadal, autor d'El fill de l'italià (ed. Columna), el premi Ramon Llull, que es perfila com un dels best-sellers de la jornada, anima als lectors a no quedar-se en uns pocs títols, sinó a aprofitar la jornada per explorar les parades. Anima a "no matar massa aviat els llibres" i a recuperar obres que van tenir èxit i que s'han oblidat massa aviat (posa com a exemple la Mare de llet i mel de Najat El Hachmi o la traducció de L'Odissea de Joan Francesc Mira. I també demana als lectors que gosin explorar els autors més joves, com Mar Bosch o Joan Benesiu, que tenen molt a dir.

Marc Artigau: "Espero que l'esperit de Sant Jordi no duri només 24 hores".

El llibre del dia

Gerard Quintana, que debuta aquest Sant Jordi com a escriptor amb Entre el cel i la terra (ed. Columna), desitja als lectors "que trobin el llibre que els ha de canviar la vida". I els assegura que si ho intenten de debò, ho aconseguiran, perquè "hi ha molts llibres i molt bons". Per la seva banda, Marc Artigau, autor de La vigília (ed. Destino), el llibre que va guanyar el darrer Premi Josep Pla, ha volgut destacar que la festa del llibre ha d'anar més enllà de Sant Jordi: "Espero que l'esperit de Sant Jordi no duri només 24 hores, que la lectura es perpetuï tot l'any", explica, i afegeix que "El sentit de la lectura va més enllà d'un únic dia".

 

Foto de portada: Gerard Quintana, Sílvia Soler, Rafel Nadal i Marc Artigau. ACN.