La Traviata, la gran òpera lírica per antonomàsia, amb una nova producció serà un dels plats forts de la 33a edició del Festival Castell de Peralada, que se celebrarà del 4 de juliol al 17 d'agost. El ballet del teatre Mariïnski de Sant Petersburg inaugurarà amb el ballet Les quatre estacions, amb música de Max Richter, el festival, que ha presentat avui la programació amb el lema "Nits que mai no oblidaràs", un any després de la mort de la seva fundadora, Carmen Mateu i pocs mesos després de la mort de Montserrat Caballé, una de les impulsores de la gran cita lírica i que va cantar 19 vegades a Peralada, i a qui es dedica aquesta edició del festival operístic. L'artista Ouka Leele ha estat la creadora del cartell del festival, que evoca la idea "del somni d'una nit d'estiu" que inspira el festival, que aposta, de nou, per l'òpera i la dansa. 26 propostes, incloent muntatges a Girona i Figueres, repartits en 27 nits.

thumbnail

Ekaterina Bakanova, protagonista de La Traviata de Peralada

La Traviata, la gran òpera lírica

Un dels grans títols del repertori líric amb el qual Caballé va triomfar a Perelada i al món serà un dels plats forts del Festival, que es dedicarà a la diva desapareguda. Paco Azorín serà l'encarregat de posar en escena aquest gran títol de Verdi, amb el lema "Sempre libera", que vol posar al centre la llibertat de la dona i el seu empoderament. El creador d'origen murcià establert a Catalunya aposta per una lectura desacomplexadament feminista i contemporània del clàssic del repertori operístic. El director del festival, Oriol Aguilà ha anunciat que està previst que l'any vinent Azorín munti una Aïda, en paral·lel a la clàssica versió amb telons de Mestres Cabanes que es podrà veure al Liceu.

La batuta de Dudamel per primer cop a Peralada

L'aclamat director d'orquestra debuta a Peralada amb El somni d'una nit d'estiu de Mendelssohn, al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra&Friends, amb les veus de Mercedes Gancedo, Lidia Vinyes-Curtis i l'actriu Maria Valverde -esposa del director veneçolà- com a narradora. També en el mateix sentit de projectes bianuals, Aguilà ha anunciat la intenció de portar a Peralada el Somni d'una nit d'estiu de Britten, properament.

dudamel gustavo

El direcor Gustavo Dudamel

Òpera contemporània

L'església del Carme de Perelada acollirà l'estrena absoluta l'òpera Diàlegs de Tirant i Carmesina del jove compositor Joan Magrané amb llibret i direcció de Marc Rosich i espai escènic a càrrec de l'artista Jaume Plensa. Les veus de Josep-Ramon Olivé, Isabella Gaudí i Anna Alàs Jové i la batuta del mestre Francesc Prat seran les encarregades de portar a escena aquest "madrigal escenificat", tal com l'ha definit el seu autor, encàrrec del festival i produït en col·laboració amb Òpera de Butxaca.

La Història d'un soldat, d'Igor Stravinsky, serà la tercera òpera del festival, amb el muntatge per primera vegada a l'estat espanyol d'un projecte creat per Àlex Ollé, de la Fura dels Baus, a partir del text del compositor rus, però amb una mirada contemporània basada en l'experiència real d'un soldat anglès afectat d'estrès posttraumàtic després de tornar d'Irak i que va acabar suïcidant-se.

Grans noms de la lírica

El baríton Ludovic Tézier, la soprano finlandesa Camilla Nylund i els tenors Josep Calleja i Juan Diego Flórez, acompanyat de la soprano Ruzan Mantashyan, amb un repertori centrat en Gounod, Puccini i Donizzetti, seran els noms de la lírica que passaran aquest estiu per Peralada. La soprano Sondra Radvanovsky, la gran diva de Peralada d'avui, serà l'encarregada d'homenatjar Caballé. 

juan diego florez tenor

Juan Diego Flórez

La dansa

Després de la nit inaugural, el ballet del Marïinsky interpretarà Chopiniana de Fokine, In the Night de Robbins i Marguerite and Armand d'Ashton, basat en la Dama de les Camèlies. El Ballet Nacional de Sodre, dirigit per Ygor Yebra, presentarà El Quijote del Plata, un espectacle amb coreografia de Blanca Li. El cubà Carlos Acosta, una de les grans i més prestigioses estrelles de la dansa internacional, protagonista de la pel·lícula Yuli d'Icíar Bollaín, torna a Peralada després de la seva actuació al festival la trista nit del 17 d'agost del 2017, amb una coproducció amb Sandler's Wells London i Valid Productions, on interpretà Mermaid de Sidi Larbi Cherkauoi i Two de russell Mailphant, que ja va ballar fa dos anys.

Gainsbourg, Anka i Pink Martini

Charlotte Gainsbourg portarà el 6 de juliol a Peralada el seu disc REST, guardonat internacionalment, pocs dies després serà el compositor Paul Anka homenatjant Sinatra l'encarregat d'omplir l'auditori de Peralada, mentre que el 27 de juliol la formació Pink Martini celebrarà l'aniversari del seu èxit Je ne veux pas travailler. La diva del pop britànic Jessie J serà una altra de les apostes de Peralada per a tots els públics, que es completa amb el Cirque Éloise, una de de companyies més destacades del circ contemporani, i l'electrònica clàssica de l'espectacle MAESTRO, Where dance becomes Classica.

charlotte gainsbourg primavera sound acn

Charlotte Gainsbourg/ACN

Més enllà del Castell de Peralada

La Finca Malaveïna de Garriguella tornarà a unir música i vi, am Marco Mezquida al costat del guitarrista No hay dos sin tres. Mezquida també interpretarà Los sueños de Ravel i Cita a cegues, amb Sol Picó a L'Hotel Peralada Wine Spa & Golf. La cantant infantil Dàmaris Gelabert oferirà el concert Naturalment, en el marc del Petit Peralada. Vespres d'Arnadí i Dani Espasa seran els protagonistes del concert a la vila de Peralada que ofereix el festival, que enguany s'esten a Figueres, on es presentarà l'espectacle de Sol Picó Perseguint un somni, i Girona, on s'oferirà l'espectacle teatral Voltaire/Rosseau. La Disputa, dirigida per Josep Maria Flotats, que la interpreta al costat de Pere Ponce.