El Loop Barcelona 2019, torna com una de les cites més importants del videoart a la ciutat. El festival torna en la seva 17a edició amb la voluntat de conscienciar i donar visibilitat a la important producció que es fa tant a casa nostra com arreu amb col·laboracions a diferents espais de la ciutat. També aposta per fomentar les trobades, produir coneixements i obres, i donar suport al mercat. Aquest any es vol crear també una connexió entre l’art contemporani i la divulgació científica i tecnològica sota la temàtica del cosmos, treballant amb institucions com l’ICCUB (Institut de Ciències del Cosmos) i el CosmoCaixa, que acollirà el projecte Moon Goose Colony (MGC) d’Agnes Meyer-Brandis i una presentació sobre les fronteres entre art i ciència.

LOOP és una plataforma dedicada a l’estudi i promoció de la imatge en moviment. Fundada en 2003, des de la seva creació ofereix a un públic especialitzat una selecció curada de continguts relacionats amb el vídeo des de perspectives que suposin un repte. Alhora que s’associa amb una comunitat internacional d’artistes, comissaris, galeristes, col·leccionistes i directors d’institucions per a desenvolupar projectes que tenen com a objectiu explorar les capacitats del vídeo i el cinema en els discursos d’art contemporani actuals, acull anualment LOOP Barcelona, un punt de trobada especial que es desplega en tres seccions principals.

jose antonio sistiaga impressions en haute atmosphere LOOP 2019

José Antonio Sistiaga, Impressions en haute atmosphere.

Destaca també l’exposició de la icònica peça d’Aleksandra Mir, First Woman on The Moon, que es podrà veure al CCCB, el vídeo Nummerzeven: the clouds are more beautiful from above de Guido van der Werve al Museu Picasso, i la instal·lació You First Saw the Light d’Andy Gracie al Museu d’Arqueologia.

La programació del festival també inclou un ampli ventall d’activitats que contribuiran a aquest protagonisme de l’espai còsmic: l’estrena a Europa de la performance The Dream and the Promise d’Aleksandra Mir al Convent de Sant Agustí, la projecció de la trilogia Immortality for All: a film trilogy on Russian Cosmism de l’artista i director de E-flux, Anton Vidokle, i del cicle Observant partícules a l’espai, comissariat per Albert Alcoz al Zumzeig.

belen rodriguez meteorito fosforito LOOP 2019

Belén Rodríguez, Meteorito fosforito.

Carolina Ciuti, directora artística del Loop Barcelona, ha volgut remarcar l’actualitat científica i social que envolta el cosmos. Per a ella, és necessari estudiar l’univers per a adquirir eines que ens ajudin a imaginar altres formes de vida a la Terra, més enllà de la colonització especial. Així doncs, l’edició d’enguany del Loop ajudarà als visitants a endinsar-se cap a l’infinit de l’univers dins de la ficció especulativa per a reflexionar sobre el nostre propi planeta.

El festival també vol ser una aposta per la creació local. Amb aquesta voluntat neix l'exposició Un dia em vaig creuar amb un meteorit, comissariada per Carolina Ciuti. La mostra, que es podrà veure a Fabra i Coats, recull els treballs de vuit artistes que utilitzen l’espai còsmic com a eina per representar els desitjos humans, la vida a la terra i el coneixement. Agrupant diferents formats, les obres de creadors/es com Irene Grau (València), Abel Jaramillo (Badajoz), Regina de Miguel (Màlaga), Julia Llerena Iñesta (Sevilla), Maria Molina Peiró (Madrid), Francisco Navarrete Sitja (Santiago de Xile), Belén Rodríguez (Valladolid) i Pedro Torres (Brasil) redueixen l’aparent distancia entre l’univers i la nostra quotidianitat. Una sèrie d’activitats paral·leles proposades per la Cris Blanco (Madrid), la Núria Gómez Gabriel i l’Alexandra Laudo (Barcelona) completarà la proposta expositiva.

Més enllà del cosmos

Paral·lelament a la temàtica central d’aquesta edició, la programació del festival inclou propostes obertes que mostren el panorama actual del videoart. Una mostra d’això és l’exposició comissariada pel director de LOOP Fair, Aurélien Le Genissel, The Bee Who Forgot The Honey, que proposa una reflexió al voltant del paisatge més enllà de la problemàtica de la representació i la naturalesa. Entre els artistes involucrats hi ha noms destacats de la producció local i internacional com Serafín Alvarez, David Claerbout, Taus Makhacheva, Hans Op De Beeck i Jon Rafman. El Museu Marés, el Museu d’Història de Catalunya i el Reial Cercle Artístic – col·laboradors habituals del LOOP–, i nous partners com Casa Vicens i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona seran els espais que acolliran l’exposició.

vendula knopova gandy gallery LOOP 2019

Vendula Knopova, Gandy gallery

Cal destacar entre d’altres la col·laboració del festival amb la plataforma de Beatrice Bulgari In Between Art Film (Roma), que presentarà en el Museu Nacional d’Art de Catalunya un recorregut per les noves sales del Renaixement i Barroc amb obres del duo d’artistes italians MASBEDO.

El suport a la creació contemporànea

Aquest any el LOOP manté a la seva programació els Premis de Videocreació i el LOOP Discover Damm, que dóna des de fa cinc anys, i renova també el pacte amb la Fundació Han Nefkens per tornar a atorgar el Premi Han Nefkens – LOOP Video Art Award.

L’Arts Santa Monica serà l’escenari de presentació de la peça guanyadora del Premi de Videocreació 2019, impulsat per LOOP i la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. En aquesta ocasió, s’exposarà la instal·lació guardonada Jo sóc allò prohibit del cineasta català Isaki Lacuesta, que analitza la censura a Espanya. Aquest any, s'anuncia també el projecte guanyador de l’edició 2020 del premi, el vídeo Lladres de l'artista Mabel Palacín. La peça pren la veu com a punt de partida i s’exposarà dins del marc de LOOP Barcelona 2020.

Pel que fa al premi Han Nefkens Foundation LOOP Barcelona Video Art Production Award, la Fundació Joan Miró presentarà el projecte guanyador de l’edició anterior, el vídeo de la vietnamita Thao Nguyen Phan titulat Becoming Alluvium. Un jurat internacional es reunirà els dies de la fira per decidir el projecte guanyador d’aquesta segona edició, que s’exposarà a la Fundació Antoni Tàpies dins del marc de LOOP 2020.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat