Això és un alemany i un holandès, un belga i un anglès, un espanyol i un grec, un polonès i un búlgar i tot un batibull de nacions que viuen juntes sota el paraigua de la Unió Europea compartint pors i reptes plegats. Europa Bull, premi Quim Masó 2018, reflexiona sobre les contradiccions de l’Europa amb to humorístic remuntant-se al naixement del seu propi nom: quan Zeus, cegat d’amor, es converteix en un brau blanc i rapta a la princesa fenícia Europa i se l’endú fins a Creta. És des d’aleshores que sembla que els europeus no podrem mai arribar a domesticar aquest toro, vivint en un continent on hi passen tantes coses que som incapaços de controlar el nostre propi devanir. L’obra, amb la dramatúrgia de Jordi Oriol, es podrà veure dins el Temporada Alta el divendres 15 de novembre al teatre El Canal de Salt i del 28 de novembre al 15 de desembre a la sala petita de TNC.

Oriol reflexiona amb una mirada crítica sobre els mecanismes de poder dins la Unió Europea a partir de funcionaris de diferents països que no saben com solucionar els seus problemes. Per a ell el mite d'Europa és un eufemisme del poder que s'ha metamorfitzat en coses com els diners o els mitjans de comunicació. Encara que mutin aquestes representacions del poder sempre hi haurà algú que els hi agafi el relleu. "L'espai dóna la imatge d'on és el poder", ha manifestat. De fet, una de les preguntes que s'ha fet Oriol en escriure al text és saber qui mana aquí i a qui se li han de fer les reclamacions, a qui s'ha de criticar? Els personatges, ha dit, parlen de la lluita constant de classes "des de intentar solucionar les coses i no saber com fer-ho". I, com ha explicat Oriol, des dels que "estan a dalt" i intenten resoldre les coses i "els que estan a baix i intenten sobreviure i tombar els de dalt".

L'equip de l'espectacle 'Europa Bull' amb el seu director Jordi Oriol al TNC/ ACN

L'equip de l'espectacle 'Europa Bull' amb el seu director Jordi Oriol al TNC/ACN

Per altra banda, ha explicat que l'espectacle és multidisciplinari. Oriol ha indicat que al muntatge hi ha paraula, però també hi ha moviment i música. "Hem treballat amb tots els intèrprets en diferents disciplines i és molt ric", ha declarat, alhora que ha manifestat que tots fan de tot. L'obra té com a intèrprets Sasha Agranov, Joan Carreras, Anna Hierro, Olga Onrubia, Carles Pedragosa i Karl Stets.

La Schauspiel Stuttgart va convidar el TNC a participar en el festival The Future of Europe la temporada 2017-2018. Europa Bull, de Jordi Oriol, va ser creada expressament per a l'ocasió i va formar part d’una creació col·lectiva amb altres teatres titulada A trip through Europe. Europa Bull també va participar en la XII edició del Premi Quim Masó 2018 i en va ser l'obra guanyadora. L'estrena actual és l’evolució de la peça que es va estrenar a Stuttgart originalment amb el títol EUpheMyth, la qual proposa una mirada crítica i plena d’humor sobre del mite d’Europa. Es tracta d'una producció d’Indi Gest, del Premi Quim Masó 2018.