L'actriu Sílvia Bel, un dia va trucar al poeta Enric Casasses per preguntar-li si podien quedar aquella mateixa tarda per parlar de Ramon Llull. Ell li va respondre que a aquella hora no podia, "és l'hora que escombro i se'm faria fosc". Aquella resposta la va deixar tant sorpresa com captivada, i al cap d'uns dies, gràcies al poeta, va descobrir que Llull podia ser algú tan proper com el seu besavi o la Conxita de cal Vaquer. "L'impossible s'anava convertint en quotidianitat, era l'Enric, parlant del teòleg com qui passa l'escombra, com qui feineja abans no es pongui el sol, mentre la resta del món va deixant d'existir i només queda una mica de pols, el recollidor i la casa del poeta". Com "l'home que sempre escombra abans no es faci fosc", amb tota la senzillesa i profunditat poètica d'una superstició que per al poeta és d'allò més natural.

Així ha evocat l'actriu a Casasses, guanyador de la Lletra d'Or al millor llibre de 2018 per El nus la flor, publicat per Edicions Ponciones, segons decisió del jurat format per Salvador Macip, Sebastià Alzamora, Núria Cadenes, David Plana, Míriam Cano, Llucia Ramis, Sílvia Bel, Andreu Gomila i Jordi Nopca. La Lletra d'Or és el més singular dels premis literaris del panorama català, nascut l'any 1956 i que té unes regles ben precises. Creat per un grup d'amics format per Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Antoni Comas, Fèlix Cucurull, Gonçal Lloveras, Joan Teixidor, Frederic-Pau Verrié i Antoni Vilanova, el jurat el formen nou persones que participen per última vegada en l'elecció del premi quan compleixen cinquanta anys, moment en què elegeixen personalment el seu successor. La tradició també marca que l'editor del llibre premiat convida a un bon sopar (un dinar, en aquest cas) i que el guardó consisteix únicament en un botó de solapa que representa la fi grega del més noble dels materials, que entrega al premiat un joier de la família Capdevila, actualment Manuel Capdevila i Coral, net del creador de la joia-guardó. També s'espera que l'editor faci "ús i abús del premi" en forma de reedicions o amb una prima econòmica al guardonat, i que aquest rebi el seu premi en un ambient simpàtic i original.

Un llibre original i eclèctic

Fidel a totes aquestes convencions mai no escrites, i que des de fa sis dècades s'ha seguit en un palmarès on destaca el bo i millor de les lletres catalanes, amb Salvador Espriu i Josep Pla com a primers autors premiats, Enric Casasses s'ha convertit en el darrer guardonat d'un premi que en les darreres edicions ha seguit la seva vena més lírica, premiant poetes com Josep Pedrals, Mireia Calafell, Màrius Sampere, Lluís Solà i Jordi Llavina. L'àpat ha comptat amb una àmplia representació de poetes –"la família" del poeta– i periodistes culturals, que s'han aplegat al voltant d'una llarga taula del restaurant Coure. Casasses ha assegurat que ell el que fa és "dir, que forma l'esdevenir. Es converteix pràcticament en un striptease i connecta amb el misteri de tot" en un agraïment en què no ha faltat la lectura d'un poema, en aquest cas uns versos de 1987.

Casasses va recopilar a El nus la flor els poemes que havia escrit en llibres els darrers tres anys per formar un llibre que segons el poeta representa "un moment vital d'uns pocs anys convertit en visió global de tot, un poema del món que va agafant totes les formes i tons i estats d'ànim", en què hi té un especial protagonisme l'amor, la relació íntima, la ciutat i la natura, des d'una òptica metafísica i filosòfica que sovint l'emparenta amb l'assaig, no exempta de sàtira i crítica sobre qüestions literàries. Edicions Poncianes va publicar-lo en una edició tan singular i eclèctica com el mateix poeta, que inclou dibuixos i poemes en diferents mides i disposicions aparentment caòtiques que intenten reproduir la disposició de les llibretes originals, manuscrites i pintades a mà, a més d'un CD amb 47 dels més de dos-cents textos que formen l'obra, 21 d'ells musicats perquè els canti Maria Mauri, i la resta declamats pel mateix poeta.

L'editor Jordi Carulla-Ruiz, de Poncianes, ha saludat el premi com "un reconeixement precís cap a l'editorial" a través d'un llibre "molt especial per l'editorial", que ha tingut una llarga gestació i, alhora, els ha donat molts èxits. En aquest sentit, ara que el llibre "camina sol", s'obra una etapa nova per l'editorial en que l'equip format per Carulla-Ruiz i Alba Vinyes, acompanyats de Gabriel Ventura i Jordi Quer, es proposen nous objectius.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat