El Grec aixeca el teló però, ep! Enguany no l'inaugura cap espectacle de dansa, ni de teatre, no és cap òpera ni cap acrobàcia. Aquest any la protagonista és ella, la música. El Festival Grec 2019 s'obrirà demà amb la música del Kronos Quartet, una de les agrupacions de càmera més respectades del món en l'àmbit contemporani. El conjunt de San Francisco tindrà com a teloners a joves talents de l'ESMUC i compartirà espai escènic amb l'obra de l'artista Alba G. Corral en una vetllada que David Harrington, fundador, director artístic i primer violí del Kronos, defineix com a "absolutament espectacular" i que tindrà com protagonistes els clàssics de la música nord-americana.

Kronos Quartet/ICUB

Kronos Quartet

El conjunt integrat per Harrington, John Sherba (violí), Hank Dutt (viola) i Sunny Yang (violoncel). Kronos Quartet porta 45 anys de trajectòria artística damunt les espatlles i ja sumen milers d'actuacions, més de 60 gravacions i més de 1000 peces d'encàrrecs de nova creació, sempre interessats en l'experimentació i en l'encreuament de la música amb altres arts. "Per nosaltres és un honor haver estat convidats per inaugurar el Grec i ho farem en un concert increïble. Serà espectacular", diu Harrington. I afegeix que "per ells inaugurar el Grec és un repte nou, però a la vegada una porta oberta al principi del futur". I és que a més a més el públic no només podrà gaudir dels Kronos, sinó que per tota l'esplanada d'entrada al Teatre Grec i pels jardins, hi haurà diferents agrupacions de joves músics talents formats a l'ESMUC que interpretaran peces del repertori del projecte de Kronos Fifty for the Future. "Creiem que d'aquesta manera, col·laborant amb músics actuals, contribuïm a crear tant el públic com els intèrprets del futur', diuen Harrington. 

Alba G Corral  (c)Alba Ruperez i Xavi Montojo

Alba G. Corral/Alba Ruperez i Xavi Montojo

Durant l'espectacle el Kronos Quartet interpretarà peces del cantautor Pete Seeger, composicions de Philip Glass i la compositora nord-americana d'electrònica Jlin, a més d'arranjaments d'obres de Gershwin, Antonio Haskell i Salomon Linda. Com a curiositat el violinista ha comentat també que durant el repertori hi ha "temes que li agradaria que escoltés l'actual ocupant de la Casa Blanca, sobre la diversitat i sobre la història del nostre país". La cantant i compositora Maria Arnal és una altra de les sorpreses de la vetllada, ja que ha estat convidada per Kronos Quartet a interpretar tres temes Seeger, especialment arranjats per l’ocasió. 

Foto MariaArnal

Maria Arnal

El director del Grec, Francesc Casadesús, ha explicat durant la roda de premsa que "l'elecció de la inauguració també fa referència amb l'eix temàtic d'aquest any que és el viatge anglosaxó a Amèrica, i Kronos, a més de ser nord-americans, ha tocat amb els grans grups de música del seu país". L'espectacle també comptarà amb imatges audiovisuals de la videartista programadora madrilenya Alba G. Corral, que treballa amb idees que encaixen molt bé amb el tarannà del grup i que pintarà en directe el fons del Teatre Grec la seva "gràfica generativa en temps real", plena de colors, textures, imatges abstractes i fotografies. Una porta al futur, Kronos a l'escenari,el cel de Barcelona, el teatre Grec. 

Demà sens dubte promet ser un còctel perfecte i per molts el somni d'una nit d'estiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat