Edicions 62 ha celebrat el tradicional esmorzar de final de curs amb els mitjans. I enguany els motius de celebració eren molts, segons l'editor Emili Rosales que, acompanyat del president del grup Josep Ramoneda no s'ha estat de considerar l'any 2019 com un dels millors del Grup 62, "que consolida el model de lideratge en l'edició en català", tot i que encara no s'ha arribat a les xifres de negoci habituals a d'altres països europeus. 

50.000 exemplars d'El fill de l'italià de Rafel Nadal, traduïda ja a diverses llengües, l'èxit a llarg termini de la Història Mundial de Catalunya, amb 30.000 exemplars venuts i que obre noves línies de col·lecció dins el segell i que serà presentat a la tardor amb la presència de Patrick Boucheron; A l'amic escocès de Maria Barbal, "tot un esdeveniment literari"; "la descoberta de Gerard Quintana com a novel·lista"; els nous llibres de Ramon Solsona, Siri Hustvedt, Premi Princesa d'Astúries -i que visitarà Barcelona a la tardor, després de suspendre a seva participació al Primera Persona-; les quatre edicions del llibre Cuina mare de Joan Roca; el llançament de Marc Artigau, els premis a Melcior Comes, Sebastià Alzamora i Joan Margarit, la publicació del llibre pòstum de Josep Fontana són alguns dels motius d'aquesta alegria.

Retorn als clàssics: Tirant, Pla, Perucho

L'històric segell Proa, nau insígnia del Grup 62 prepara una edició adaptada al català contemporani de la novel·la Tirant lo blanc, de Joanot Martorell, a càrrec de l'escriptor i membre de la secció filològica de l'IEC Màrius Serra. Aquesta nova versió arribarà a les llibreries el 2020 per tal que els nous lectors puguin "descobrir un tresor inaccessible" segons Rosales. Així com els italians, ha dit, poden llegir la Divina Comèdia de Dant adaptada a l'italià actual i en l'original, els francesos amb Molière o els anglesos amb Shakespeare, és moment que amb la gran obra fundacional de la literatura catalana passi el mateix. "No es tracta d'una reducció ni d'una adaptació que limiti lingüísticament aquest tresor per descobrir, sinó que es vol traslladar la riquesa del català del segle XV a la riquesa del XXI", ha assenyalat el director editorial, Emili Rosales.

Josep Vergés i Josep Pla. Londres 1955. Autora: Maria Rosa Coma. Fundació Josep Pla, col·lecció Josep Vergés

En aquest sentit d'aposta pels autors clàssics de la literatura catalana, 62 editarà el primer volum de la Història de la II República, de Josep Pla, una obra "maleïda" de l'escriptor empordanès, que com s'ha descoberta recentment va ser començada l'any 1937 en català, tot i que finalment veuria la llum en castellà als 40, i que des de llavors, per exprés desig de l'autor, no s'havia tornat a recuperar. El text primigeni en català, sobre el qual està treballant la Càtedra Pla és el que s'editarà a principis de l'any vinent, en el que ve essent una política de recuperació de textos planians o a l'entorn del grafòman de Llofriu i que enguany ha permès publicar les cartes amb Vicens Vives o els retrats de Xavier Febrés.

Carles Riba, de qui està previst que arribi aviat a les llibreries la seva poesia completa en una nova edició acurada de Jordi Malé, que inclou els comentaris de l'autor, Joan Perucho, de qui de cara al centenari s'esperen reedicions de les seves novel·les, poesia i la biografia de Julià Guillamon, Teresa Pàmies o Baltasar Porcel, de qui s'espera una aproximació biogràfica a cura de Sergio Vila-Sanjuan, són alguns dels autors catalans que 62 recuperarà de cara al curs 2019-2020. Proust, Poe, Tomasi di Lampedusa o Hugo són alguns dels autors rescatats del ric fons de la col·lecció A tot vent, que tornaran a les llibreries.

Novetats i nou Premi Proa

Per a finals d'agost s'espera el nou llibre del super vendes Xavier Bosch Paraules que tu entendràs, i de cara al setembre la novetat del valencià Ferran Torrent, Poder contar-ho, dos anys després d'Individus com nosaltres. Totes dues novetats arribaran a l'entorn de la Setmana del Llibre en Català, quan també s'espera el nou llibre de Pilar Romera, Els impostors. Per més endavant s'espera el final de la saga 'Millennium', la nova novel·la de Dolores Redondo simultàniament en català i castellà, i la del valencià Martí Domínguez

Xavier Bosch  Sergi Alcàzar  4

A la col·lecció Pòrtic, dedicada a la no ficció -un dels camins de creixement del grup després de la bona rebuda dels volums de Joaquim Nadal o Joan Manuel Tresserres i Enric Marín- arribarà Assaig general d'una revolta, de Francesc-Marc Álvaro, que els editors esperen que sigui una "referència en la reflexió sobre el procés". Un altre dels camins de futur pel grup són els audiollibres. En aquest sentit, s'han preparat versions de Bon dia, són les vuit! d'Antoni Bassas o La força d'un destí, de Martí Gironell, amb la veu dels autors.

La principal novetat, però, de la nova temporada serà el nou Premi Proa, anunciat per  l'editorial l'abril passat, destinat a premiar una novel·la inèdita en llengua catalana i dotat en 40.000 euros. El Premi Proa, que després que el Sant Jordi passés a editar-se per part d'Enciclopèdia esdevé el principal premi de narrativa en català del Grup 62 juntament amb el Josep Pla i el Ramon Llull, es donarà a conèixer el 12 de novembre en una vetllada a Barcelona i l'obra guanyadora, sortirà a la venda la setmana següent. "Volem premiar la qualitat literària i contribuir a la renovació del panorama novel·lístic català", ha assegurat Rosales sobre un guardó que vol "descongestionar" els premis de l'entorn de Sant Jordi per esdevenir un reclam fort durant la campanya de Nadal.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat