Malgrat el seu nom, Edicions 1984, de fet, va néixer l’octubre de 1983, tal com ha confessat el fundador de la casa, Josep Cots. El nom de l'editorial, equívoc, no fa referència a l'any de fundació, sinó que és un homenatge al llibre 1984 de George Orwell, un autor al qual Cots se sent molt pròxim ideològicament. Sigui com sigui, l'editorial fundada i capitanejada per Cots arriba al seu 35è aniversari, amb l'empenta que els caracteritza, creant una nova col·lecció de narrativa , Rebrot,i recuperant un text de Santiago Rusiñol, Oracions, publicat per primera vegada l'any 1897.

"Si Trump, Casado, Rivera o el colesterol no ho impedeixen, continuarem fent, persistint" ha assegura el sempre jovial Cots, director editorial de 1984, que ha aprofitat l’acte per presentar l’editora Laura Baena com la persona encarregada de substituir-lo. Baena ja és, actualment, editora a l'empresa, especialment centrada en la recerca de nous títols, la gestió de drets i l'edició de taula.

Amb unes ventes aproximades de 30.000 llibres l'any, repartides entre un 20% de fons i un 80% de novetats, Edicions de 1918 ha superat la crisi econòmica fent al contrari del que seria lògic i feien totes les altres empreses del sector: doblant la producció i passant de 10 títols l'any a uns 25. Josep Cots ha destacat l'obra Olor de colònia de Sílvia Alcàntara com un dels superventes de l'editorial, al costat de les novel·les d'Elizabeth Strout, autora d'Olive Kitteridge i Em dic Lucy Burton, l'alemany Hans Fallada, de qui han publicat Sol a Berlín i El malson, i Claudio Magris, especialment el seu momumental El Danuvi.

Rebrot, una nova col·lecció

Aprofitant l'aniversari, 1984 llençarà al mercat una nova col·lecció per donar una segona oportunitat a obres del catàleg  ja exhaurides reclamandes pels lectors. "L'objectiu serà intentar donar vida a obres molt valorades i que han tingut un pes important a l'editorial", ha dit Cots. Per diferenciar-lo de les altres col·leccions, Rebrot es presentarà en tapa dura i al mateix preu de la rústica. El propòsit és publicar obres de tots els temps tant nacionals com internacionals, i s'iniciarà amb El problema de Spinoza d'Irvin D. Yalom amb traducció de Carles Miró. Del nord-americà Yalom, 1984 ha publicat El dia que Nietzche va plorar, En el cor de la nit, Criatures d'un dia.

'Oracions' de Santiago Rusiñol, obra d'art total

Com a regal d'aniversari, però, l'editorial posarà al mercat aquesta mateixa setmana Oracions de Santiago Rusiñol, en una edició de l'autor Raül Garrigasait, que acaba de publicar a l'editorial l'assaig biogràfic El fugitiu que no se'n va sobre l'autor modernista. Publicat originalment l'any 1897, amb dibuixos de Miquel Utrillo i partitures d'Enric Morera, l'obra són pregàries estètiques adreçades a la bellesa de l'alba, les cascades, el vent, la pluja, la lluna, la boira, la infantesa, l'amor o els xiprers. Definida per Garrigasait com la primera obra de prosa poètica simbolista catalana, quan Rusiñol torna del París de Montmartre on ha fet amistat amb el músic Erik Satie i està imbuït per la idea de l'art per l'art, Cots ha volgut ressaltar que es publica tal com va ser publicada originalment fa 120 anys, en forma d'obra d'art total.