El festival Dansàneu tornarà a inundar les Valls d'Àneu de música i dansa en una 29a edició que se celebrarà del 23 al 30 d'agost,  amb l’objectiu d’adaptar la programació d’enguany a les mesures sanitàries i de protecció que garanteixin la seguretat dels artistes, públic i equip del festival. 

Per a Rut Martínez, directora del festival, el festival ha de seguir al "peu del canó" comprometent-se amb la cultura en temps de pandèmia. "Aquest any tirem endavant, entre moltes altres coses, per responsabilitat. Responsabilitat amb el territori, un territori meravellós però amb moltes singularitats. Creiem que posar-lo en el mapa gràcies a la cultura és ara més necessari que mai, i per tant pel territori i pels artistes és important tirar endavant durant aquest any", ha explicat Martínez en declaracions a La Llança. És per això que, tot i el context actual, el Dansàneu presenta propostes úniques i singularitzades amb l'objectiu de donar suport als artistes i als creadors del país, així com de valorar el patrimoni artístic i natural d'Àneu.

Per a Rut Martínez, "la cultura és un dret universal, és una necessitat amb un valor estratègic i alimenta l’ànima Hem d’intentar habilitar tot això i posar-ho a l’abast de la gent. D’aquí el fet de buscar fórmules més o menys imaginatives i d’altres que fa tothom, arribar a la gent com es pugui. Si és presencialment, amb aforaments més petits, o si no amb formats en línea, repensar-nos com sigui". És per això que el festival torna aquest estiu amb més ganes que mai. 

Una nova edició reinventada i adaptada als temps actuals

El Dansàneu mescla les propostes de nova creació i/o contemporànies amb la dansa i la música d'arrel i situa un cop més el patrimoni tant natural com arquitectònic d'Àneu en el centre de la seua proposta artística. A causa de la Covid-19, el festival d'aquest 2020 potencia els espectacles programats a l'aire lliure i que contemplin aforaments amplis per facilitar l'accés del públic a les propostes. "Seguim en contacte amb les directrius que diu el Procicat. Hem començat amb els aforaments al 50%, encara que a l'aire lliure poguéssim posar més gent i fins i tot als espais tancats perquè són aforaments més petits. Si veiem que a finals d'agost la situació està normalitzada i podem posar més aforament a la venda ho farem. Però de moment hem sortit amb aquesta franja a la baixa, retocant la durada dels espectacles, amb les neteges que s'escauen abans i després de cada peça, guardant les distàncies, l'ús de ges hidroalcohòlics i fomentant la venda anticipada", exposa Rut Martínez.

"En aquest sentit tenim aquest marge prudent de la vedta d'entrades i després hem ajustat els horaris, sense espectacles de més de 90 minuts. Hem intentat potenciar els espais a l'aire lliure i fer ús de noves eines com l'emissió en línia dels espectacles", afegeix. En aquesta línia, el Dansàneu ha subscrit un acord de col·laboració amb Lleida Tv – la Xarxa de Tv Locals que permeti enregistrar i emetre un 80% dels espectacles del Dansàneu d'aquest 2020.

castell valència d'aneu/joan blanco

El castell de València d'Àneu serà un dels marcs del festival/Joan Blanco

En aquest sentit, es recuperen espais de gran format com el recinte firal d’Esterri d’Àneu i se n’incorporen de nous com el Castell de València d’Àneu (Alt Àneu), el Jardí de Gallimó (al nucli urbà d’Esterri) o l’excepcional església de Sant Víctor a Saurí (Sort), sumant d’aquesta manera una subseu ubicada a la Vall d’Àssua. Una altra de les novetats d’enguany és l’inici d’un cicle dedicat al cinema etnològic amb l’estrena absoluta de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i que tindrà lloc al batedor de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que acaba de ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi

Els noms del Dansàneu 2020

El Dansàneu proposa als artistes actuacions fetes ad hoc per al festival i/o que incloguin alguna adaptació o singularitat en la seua representació a les Valls d’Àneu. Enguany, més enllà de la creació de Roberto Olivan que treballarà a Santa Maria (Escalarre – La Guingueta d’Àneu) des d’unes dies abans de l’estrena per finalitzar el seu solo in situ, també destacada la proposta de Les Impuxibles Des-espera en què la compositora i pianista Clara Peya farà créixer juntament amb Ariadna Peya i Marc Soler l’espectacle precedent de només 15 minuts i articulat a partir del seu disc AA (Analogia de l'A-mort, 2019, Satélite K).

Pla obert on es veu el ballarí i coreògraf Roberto Olivan, cap de cartell de la 29a edició del Dansàneu, fent una presentació de l'espectacle que oferirà al festival/Dansàneu

El ballarí i coreògraf Roberto Olivan, cap de cartell de la 29a edició del Dansàneu, fent una presentació de l'espectacle que oferirà al festival/Dansàneu

També es podrà veure una versió diferent de l’espectacle Ovidi 25, una producció del festival Barnasants en l’any del seu 25 aniversari i en record als 25 anys de la mort d’Ovidi Montllor, que el Dansàneu proposa singularitzar incorporant la dansa en diversos temes a càrrec de la companyia d’arrel Factoria Mascaró.

Un dels plats forts del festival és sens dubte la fusió de la ballarina Montserrat Selma amb la música d’El Petit de Cal Eril, en una de les propostes ja avançades el desembre de 2019 juntament amb dos espectacles més i que ha despertat l’interès d’altres agents i programadors, malgrat que a dia d’avui no plantegi voluntat de rodatge i es faci únicament per al Dansàneu. "Ens ha sorprès que només posar a la venda les entrades en venguéssim més de 300, la qual cosa no ens havia passat mai 2 mesos abans. Ja es veu la tendència, la gent té ganes de cultura i alguna de les peces que hem proposat tindran molt bona rebuda", exposa Rut Martínez.

El Petit de Cal Eril, un dels grups reubicats en la nova programació del Dansàneu/Marc Cuscó

El Petit de Cal Eril, un dels grups reubicats en la nova programació del Dansàneu/Marc Cuscó

Un espai de coproducció i treball amb festivals d'arreu 

En el marc del compromís de producció i/o coproducció del Dansàneu, entès com un suport a l’artista i un treball en xarxa fonamental amb d’altres festivals i marcs d’exhibició del país, hi trobem altres propostes singulars. Així, per exemple, destaca l’acompanyament a la companyia de circ contemporani NILAK que estrenarà una proposta plantejada en format de residència artística al costat del músic pirinenc Arnau Obiols. Serà en un espai emblemàtic com és MónNatura Pirineus, a les Planes de Son, un centre de natura que fa quatre anys que s’ha incorporat com a subseu del festival.

NILAK Dansàneu

La companyia de circ contemporani NILAK/Marta Garcia

També en aquesta línia de treball en xarxa destaca la producció, encàrrec del Dansàneu, a la companyia Factoria Mascaró, fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra -fundador i ànima del Dansàneu fins a la seua mort-, al costat del grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe. Per a l’ocasió, els artistes estrenaran un projecte amb voluntat de rodatge (es podrà veure també a la Fira Mediterrània de Manresa) que parteix de la recuperació d’algunes peces litúrgiques populars (goigs, principalment, entre ells un Magníficat de la Vall d’Àssua) arranjades específicament per Jaume Ayats. El dibuix d’acompanyament artístic als creadors finalitzarà amb l’espectacle de cloenda que anirà a càrrec de Júlia Farrero. L’artista lleidatana presentarà la seua proposta Teia, basada en la tradició fallaire dels Pirineus, ja acabada a la plaça de l’església de Sant Vicenç d’Esterri d’Àneu, el 30 d’agost a les 23 hores.

Teia/Piruetaphoto

Júlia Farrero a Teia/Piruetaphoto

A banda d’aquestes propostes, el Dansàneu també programa noms propis de la música d’arrel com el duet Criatures de Marçal Ramon i Ivó Jordà (doble passi a Sant Víctor, Saurí, el dimecres 26 d’agost), les Marala Trio a Esterri d’Àneu (Jardí de Gallimó, el divendres 28 a les 23 hores), el duet de música tradicional Daura (dissabte 29 a les 12 hores, a l’exterior de la Llar d’avis, a Esterri), l’Orquestrina Trama (diumenge 30 a les 12 hores al Castell de València d’Àneu) i la mescla de música tradicional i dansa contemporània que signa la ballarina basca Nerea Martínez amb l’espectacle Biraka (dissabte 29 a les 23 hores a Son).

BIRAKA Dansàneu

Escena de Birka amb Nerea Martínez/Imatge cedida per Dansàneu

Un festival lligat al territori

Rut Martínez explica que el Dansàneu neix a les Valls d'Àneu en un moment molt determinat de bracet del Consell Cultural de les Valls d'Àneu. És una entitat que porta des de l'any 83 treballant pel territori en diverses línies: una línia molt important és la recuperació patrimonial, té una línia editorial molt potent i nosaltres som d'allà. Intentem fer valdre la tria cultural de la dansa, la música i el patrimoni en un moment determinat del calendari. Nosaltres ho entenem des del doble vessant del patrimoni artístic, arquitectònic i cultural.

Dansàneu 2017/ACN

Un dels espectacles del Dansàneu l'any 2017/ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat