L'Ou com balla s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat de Barcelona. Poques festes s'han arrelat tant a la ciutat i tenen tanta història com el Corpus. Instituïda per l'Església l'any 1262, la festivitat de Corpus Christi es va celebrar per primera vegada a Barcelona l'any 1320, amb una processó que es considera de les més antigues de la Península, omplint els carrers de la ciutat de flors i bestiari popular. Durant segles, el Corpus era la veritable festa major de la ciutat, fent néixer altres tradicions molt estimades a la ciutat, des dels gegants fins als castells. La més destacable és el ja esmentat Ou com balla, un ou que es propulsa en brolladors de patis nobles i esglésies de la ciutat, i que era un joc senzill i màgic, del qual encara no n’està clar el significat.

Enguany, el Corpus, que s'escau l'11 de juny, celebra els seus 700 anys d'una manera diferent de la tradicional. La crisi sanitària del coronavirus ha fet que la festa s'hagi de reinventar oferint la seva programació telemàticament.

El web barcelona.cat/corpus presenta virtualment tota la programació del Corpus 2020 i les activitats per celebrar els 700 anys del Corpus a Barcelona, celebració que s’allargarà fins a finals de l’any 2021. Tot i que els dies previs ja hi haurà algunes activitats, entre l’11 i el 14 de juny és quan tindrà lloc el gruix de programació. L’inici el marcaran les campanes del Pi i de la Catedral, que tocaran el dijous 11 a les 12 del migdia. El fi de festa també el marcaran aquests campanars, que tocaran el diumenge 14 cap a les 20:30 h.

Les activitats es difondran via web i xarxes de Cultura Popular Barcelona amb una programació de vídeos, alguns d’ells en directe, del dilluns 8 al diumenge 14 de juny. Hi haurà càpsules amb curiositats, entrevistes, taules rodones i presentacions que tractaran de temes tan diferents com els tocs de campanes, l’Ou com balla, el Seguici Popular o el Corpus del Baró de Maldà. També es presentarà virtualment el llibre Corpus, la festa de les festes de l’editorial Morera, escrit per Amadeu Carbó.

Ou com Balla Barcelona palau del lloctinent wikipedia micaco from Catalonia

L'Ou com Balla Barcelona Palau del Lloctinent/Wikipedia

A banda d’aquests vídeos, hi ha altres activitats destacables com l’exposició Corpus a Barcelona, on s’explica d’una manera entretinguda la importància de les celebracions a la ciutat i com van anar sorgint els diferents elements festius: bestiari, gegants, balls tradicionals, castellers... Amb les il·lustracions de la història del Corpus de Barcelona s’ha creat El Joc del Corpus de Barcelona, que convidarà a les famílies a fer-se la seva pròpia cercavila des de casa amb els retallables dels elements del Seguici Popular.

Descobrir el Corpus amb una ruta virtual

Després de l’èxit de l’any passat, torna la ruta del Corpus de Barcelona de la mà de l’Associació Joan Amades, aquest any en versió virtual. Aquest cop la ruta aprofitarà les noves tecnologies per apropar les curiositats i històries d’aquesta festa tradicional. Caldrà fer inscripció prèvia.

Des de l’Arxiu Històric es prepara una pàgina web amb documents històrics i un muntatge visual amb imatges de l’Ou com balla de la Casa de l’Ardiaca del darrer segle.

Catifes florides també a Barcelona

Les entitats també han omplert aquest programa d’activitats amb iniciatives singulars, com ara les Catifaires del Raval, que faran el guarniment de l’Ou com balla dels jardins de Rubió i Lluch. Es tracta d’una activitat destacada ja que aquest serà l’únic ou que ballarà en aquest any tan especial, juntament amb el de la Catedral. L’Ou com balla serà retransmès a les xarxes per tal que tothom en pugui gaudir, donat que no serà una activitat presencial. 

També és interessant la realització de la Catifa de Gràcia en edició virtual. Els Catifaires de Gràcia faran una crida perquè la ciutadania enviï imatges i dibuixos per a crear el mosaic de la seva catifa, que enguany commemora els 150 anys de la Revolta de les Quintes i els 700 anys del Corpus. Els Gegants de la Ciutat han preparat un retallable amb els diferents vestits que han portat les figures des de l’any 1929, a la Casa dels Entremesos hi faran un time-lapse amb el muntatge de la seva catifa de flors i els Gegants del Pi han creat un taller virtual per a fer una garlanda de flors com les que porten les seves gegantes el dia de Corpus.

Les festes es clouran el diumenge 14 de juny al vespre amb un concert de l’orgue de la Catedral. Per primera vegada, com que els carrers no hauran pogut escoltar les músiques del Seguici precedint la tradicional Processó, des de l’orgue s’interpretaran els balls dels diferents elements del Seguici Popular de Barcelona, adaptades per a aquest instrument. El concert serà retransmès a les xarxes i clourà amb el toc de campanes de la Catedral i del Pi.

700 anys del Corpus a Barcelona

L’any 1320, Barcelona iniciava la celebració d’una de les festes més rellevants a nivell europeu: el Corpus. Aquesta festa va marcar la història de la ciutat i va fer aparèixer molts dels elements que configuren actualment la cultura popular i les festes majors. La processó era l’acte central de la festa, esdevenint una veritable obra de teatre ambulant on s’hi explicaven les batalles entre sants i bèsties ferotges, les proeses de reis i herois o escenes bíbliques. Els gegants, els castells, els balls de bastons, el bestiari, els diables... tots tenen les seves primeres referències documentades arran de la seva sortida al Corpus. És probable que abans ja hi fossin, però aquesta gran festa ciutadana va aconseguir agrupar-los en una mateixa desfilada, protagonitzant espectaculars escenes.

D’ençà de l’any 1992, l’Ajuntament, la Catedral i les colles de cultura popular de la Barcelona Vella van ajuntar esforços per recuperar aquest esclat festiu que té lloc quan la primavera s’acaba. En aquest marc, es van recrear les figures històriques de la ciutat, que formarien el Seguici Popular de Barcelona: l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca i els Cavallets Cotoners, que es van sumar als Gegants de la Ciutat i del Pi, i als Capgrossos Macers. En aquests darrers anys, el Seguici Popular s’ha ampliat amb els Gegants de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. Tota aquesta corrua d’elements festius, junt amb d’altres que també se sumen a aquesta desfilada festiva (com ara el Ball de Cercolets, els Gegants del Corpus o la Coronela) precedeixen la desfilada religiosa.

Un altra vessant que es va potenciar va ser l’Ou com balla, que no s’havia perdut però havia minvat en quantitat d’espais. Habitualment, entre dijous i diumenge de Corpus, se’n poden veure una dotzena repartits per fonts de diferents patis de tota la ciutat. També són rellevants les catifes i guarniments florals, que durant segles van perfumar el recorregut per on passaria la desfilada. A finals del segle XX les catifes s’havien perdut a la nostra ciutat, però la darrera dècada han anat sorgint noves entitats catifaires, que treballen amb les tècniques de tota la vida mentre descobreixen nous materials i textures.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat