Com tots els altres equipaments culturals, els museus de la Fundació Vila Casas han hagut d'abaixar la persiana durant el temps que duri l'estat d'alarma decretat pel govern. Són molts els museus i teatres que han vist alterada la seva programació i s'han hagut de reinventar per apropar la cultura al públic confinat. La Fundació Vila Casas ha encetat un seguit de propostes en el món virtual mentre les sales d'exposicions segueixen a les fosques. 

La primera iniciativa que presenten és un seguit d'entrevistes a artistes, comissaris o persones directament relacionades amb cadascuna de les mostres actuals als seus espais. La primera serà una xerrada amb Toni Ricart Giró, nebot i marmessor del llegat artístic de Marcel Giró i Palmira Puig, protagonistes de l'exposició Saudades de Sao Paulo que es va inaugurar al Museu Palau Solterra el passat mes de febrer. Comissariada per Rocío Santa Cruz, és un reconeixement a l’obra fotogràfica de Palmira Puig (Tàrrega, 1912-Barcelona, 1978) i Marcel Giró (Badalona, 1913-Mira-sol, 2011), però també un record a la trajectòria vital d’una parella extraordinària.

També es posa a disposició del públic el catàleg online de l’exposició Persistències d’Enric Ansesa (Girona, 1945), actualment tancada al Museu Can Framis. El catàleg conté totes les obres exposades i un text de Toni Álvarez de Arana, comissari de la mostra, que ens proposa un recorregut a través de l’evolució de l’artista i les seves 'persistències' durant mig segle de trajectòria. L’exposició incideix en els aspectes més reconeixibles d’una obra que, des dels anys setanta fins a dia d’avui, ha tingut com a comú denominador el color negre, així com també els punts, cal·ligrafies, sutures o creus que formen una iconografia recurrent al llarg de tota la seva obra.

ENRIC ANSESA. Carmine sings   1991   20.4x25.2cm   Acrilic Tela

Enric Ansesa. Carmine sings, 1991   

Les circumstàncies actuals han fet que el món virtual prengui molta més força de la que ja tenia: per això la fundació vol acostar l’exposició que actualment hi ha en la foscor dels Espais Volart. El meu compromís de Guerrero Medina (Jaén, 1942) és una exposició ideada per Antoni Vila Casas i el mateix artista que reuneix 120 obres des dels anys seixanta fins a l’actualitat. En aquesta petita mostra virtual es destaquen 20 peces que exemplifiquen cadascuna de les etapes creatives de l'artista (Art-denúncia, Exilis, Fragments de la memòria i Pintant Velázquez) i es complementa amb extractes del catàleg editat per aquesta exposició.

Crit 1. 2009. Tinta xinesa sobre paper. 180x80 cm. Guerrero Medina Fundació vila Casas

Guerrero Medina. Crit 1

Durant aquests dies que duri el confinament, les xarxes socials de la FVC amplien els seus continguts habituals per portar-vos les exposicions, la col·lecció i les activitats a casa!

Art en família

Al Facebook del Museu Can Framis i del Museu Can Mario hi trobareu propostes creatives per fer amb els més petits de casa inspirades en les obres de la col·lecció. Compartiu-ne els resultats amb el hashtag #LaVilaCasasAcasa

La Col·lecció a Casa

El Facebook de la Fundació Vila Casas comparteix obres de la col·lecció perquè l’art no quedi confinat als museus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat