"I ara el cor em diu que tot anirà bé", escrivia uns mesos abans del confinament Joan Dausà, uns versos i una cançó que s'estan escoltant molt aquests dies surrealistes que estem vivint de cara a fer un crit a l'esperança. Una esperança desfeta per a molts cantants i grups, que han vist com la pandèmia els ha estroncat la gira o la gravació d'un disc. "Aquests dies havia d'estar en una masia amb els músics assajant per als concerts, i tot s'ha estroncat", es lamenta la Suu, que fa poques setmanes va publicar el seu segon disc, Ventura, i havia de començar a fer directes a l'abril. "M'estic cantant a sobre!", exclama. "El 2020 es presentava molt bé a nivell de feina, i el coronavirus ho ha canviat tot. De moment hem hagut d'aplaçar o suspendre tot el previst per a l'abril i el maig, i ja veurem fins quan", comenta Cesk Freixas, que recorda que "a l'Estat espanyol no hi ha un estatut de l'artista aprovat, i ens trobem indefensos en els nostres drets laborals. En una situació com l'actual tenim molt poques esperances". Li plantegem si un cop passat tot això la gent tindrà tantes ganes de sortir i per exemple d'anar a concerts que es podrà recuperar part del terreny perdut. "Ho dubto – ens respon –. Potser la gent tindrà necessitat de fer activitats i compartir moments, però la patacada que es preveu és d'una magnitud tan global que moltes famílies no podran gastar per a cultura, i potser ens afectarà a tots d'una manera molt més profunda que la crisi de fa 10 anys".

joan dausa dutxa

I és que amb uns ingressos paupèrrims des de fa ja temps per vendes de discos i no gaire més ufanosos – a no ser que tinguis milions de reproduccions – pel que fa als que arriben a través dels play a la xarxa, els concerts s'han convertit en quasi l'única font d'entrada de diners per a la gran majoria de músics. "És una situació molt grossa i desconcertant, i els primers quinze dies de confinament em van costar molt d'encaixar. Va ser un gran disgust, perquè precisament ara començava la part forta de la gira", ens explica Ferran Palau. La manera de superar aquest sotrac ha estat compondre dues noves cançons, disponibles a partir del 10 d'abril sota el títol Cel clar, i que s'editaran també en vinil. "La idea del disc de 7 polzades va ser de la meva parella, la Louise, i vam fer una crida perquè necessitàvem vendre un mínim de cent vinils perquè no hi perdéssim diners. La resposta va ser fantàstica, i en menys de 24 hores ja havíem cobert les despeses", informa el cantautor de Collbató. Amb la situació en què ens trobem, la manera d'enregistrar el disc ha estat totalment austera: Palau va recuperar una antiga gravadora amb la que el grup Anímic havia enregistrat les seves primeres cançons, i va trobar, encara no sap com, un micròfon "estrany" per casa.

Cançons de confinament? 

Els dos temes de Cel clar "no parlen de tot això que ens està passant aquests dies, però probablement algun vers que he escrit ha sortit a conseqüència d'aquesta situació", avança Ferran Palau. També està fent noves cançons Joan Dausà, a qui el confinament no l'ha afectat especialment perquè va acabar gira al gener i ara ja tenia previst estar a casa preparant material de cara al futur disc. "De moment porto fetes quatre cançons. És probable que si això s'allarga alguna nova composició respiri el que està succeint", ens diu. Per la seva part, Susana Ventura, el nom real de la Suu, tot i que fa ben poc que té material nou publicat, explica que aquests dies està component molt: "Em sembla que sortiré d'aquí amb un altre disc sota el braç".

gemma humet casa

No està vivint la mateixa situació Gemma Humet. Amb dues criatures, de tres anys i de vuit mesos, tot el dia a casa, pràcticament no li queda temps per a ella i per a la seva professió. "Si em senten tocar, saben que estic a casa i em venen a buscar. És molt complicat i no crec que de tot això me'n surti cap cançó nova. Potser amb el temps i amb perspectiva...". A la cantautora de Terrassa li ha agafat el confinament en un moment singular: havia acabat d'enregistrar el seu nou disc, però encara mancava tota la part de mescles i masterització, que han quedat aplaçades sine die. "L'àlbum s'havia de publicar a l'octubre, però ara no ho sabem, entre altres coses perquè tots els concerts que hi havia previstos a la primavera s'estan passant a la tardor, i per tant ja veurem si queda espai per presentar projectes nous", exposa. 

En canvi, Judit Neddermann sí que té el seu nou treball, Aire, enllestit i en la línia de sortida, però es decidirà el llançament en funció de com evolucionin els esdeveniments. De moment el 3 d'abril va fer públic el primer senzill i videoclip, Siento que vuela. A la cantautora de Vilassar de Mar no li ha agafat en el pitjor moment el confinament a nivell professional, perquè després de l'enregistrament ja tenia previstes unes setmanes de poca activitat concertística. Sobre tot el que estem passant, intenta mantenir un "esperit positiu" i ser força present en xarxes com Instagram amb les seves cançons: "Sento que és el que puc aportar en aquests moments. Amb les possibilitats que donen les xarxes socials, si puc cantar i fer passar una bona estona a la gent ho entenc com un acte humà, de compartir allò que un té o fa".

Debat sobre els concerts en 'streaming' 

Neddermann reconeix que aquesta visió sobre els 'lives' que aquests dies estan proliferant a la xarxa parteix del "privilegi", ja que tampoc tenia previstos ingressos per concerts aquestes setmanes: "Si no tingués com afrontar aquests mesos estaria buscant-me la vida, no fent directes a Instagram", declara, i sap que hi ha companys i amics de professió que estan posant damunt la taula la necessitat de cobrar per oferir aquests concerts (alguns festivals que organitzen 'lives' ja han començat a pagar als artistes). Un dels més contundents és Ferran Palau: "He rebut desenes de propostes per fer actuacions en 'streaming', en vaig fer una que va tenir molt bona resposta, però no crec que en faci cap més. Primer perquè és una mica estrany per a l'artista, i segon perquè si no és remunerat tampoc ens serveix de gaire. Trobo una mica abusiu que ens demanin de fer això gratis, quan jo no vaig a tocar gratis i per tant, per què per Internet sí? Si em surten propostes amb cara i ulls potser les faré. Hem de posar en valor allò que fem". La Suu, que es podria dir que artísticament va néixer a Instagram, es declara "saturada" de fer directes per aquest canal i també de la moltíssima oferta que hi ha aquests dies, i diu que se n'ha apartat una mica: "Encara que no sigui com un concert 'normal', no deixa de ser un concert i també s'ha de deixar passar un temps entre l'un i l'altre, perquè, si no, és possible que cada vegada es connecti menys gent i vagi deixant d'interessar la proposta". Joan Dausà és també molt actiu a les xarxes, i va més en la línia de Neddermann: "La idea d'aquest 2020 era apartar-me dels concerts i també una mica de les xarxa socials, però amb el que està passant tenia ganes d'estar en contacte amb aquella gent que et segueix i que en definitiva és qui et permet viure de la música, saber com estan, i acompanyar-los una estona aquests dies". Va ser així que va tenir la idea de fer un concert en pijama o a la dutxa si el missatge en què ho anunciava superava un nombre determinat de reenviaments; les repiulades es van superar amb escreix, i va ser així com va acabar oferint un concert en tres parts des de casa seva: primer vestit, després en pijama i finalment sota l'aigua i ensabonant-se, una imatge que de ben segur els seus seguidors no oblidaran. "Va ser una experiència divertida i a més a més segurament ha estat el meu concert al que ha assistit més públic!", diu el músic de Sant Feliu de Llobregat, comptant que el pic de connexions va ser de 17.000 dispositius mòbils, i possiblement molts més espectadors mirant-s'ho.

Gemma Humet afegeix un altre ingredient al debat de la música en 'streaming': "Si mires els cartells d'aquests festivals virtuals que s'estan programant, veus que compten amb molts cantautors que a l'hora dels festivals 'reals' no programen. Espero que després se'n recordin de nosaltres!". Mentre, Cesk Freixas ha optat aquests dies per penjar cada tarda una versió; és una manera, ens explica, d'estar en contacte amb la guitarra i amb la creació, ja que amb una filla de tres anys a casa "no és fàcil", i també ho fa per acompanyar aquests moments: "Que hi hagi personal sanitari que em digui que cada dia escolten la cançó que pujo a Instagram i a YouTube, en el canvi de torn o quan tenen un moment, la veritat és que em fa feliç, i és un dels motors pels quals ho faig".

En el que coincideixen les sis veus aquests dies engabiades amb les que hem parlat, com segurament vol tothom, és que ben aviat acabi la situació que estem vivint i que es torni a fer vida normal i puguem anar a escoltar de nou música en directe. Com canta la Suu, "tant de bo".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat