Un grup d’actrius amateurs de més de vuitanta anys pugen a l’escenari per parlar de l’amor i la soledat des de l’experiència i la memòria. Partint del clàssic Romeu i Julieta de Shakespeare, el director del Teatre Lliure Juan Carlos Martel Bayod busca amb aquestes particulars actrius una Giulietta llunyana a la figura tradicional del mite romàntic i que ofereixi la seva visió de l’amor. Càsting Giuletta, una dramatúrgia de Marc Artigau i coproduïda pel Grec que ja es va poder veure dins el festival aquest estiu, es podrà veure del 26 de setembre al 13 d'octubre.

La creació comunitària

Per al director de Càsting Giuletta, aquesta és una continuació del seu treball amb Sis personatges, espectacle presentat al Lliure la temporada passada. Les dues peces s’endinsen dins el teatre comunitari i il·lustren una dramatúrgia allunyada de la tradicional, dibuixant un procés col·lectiu de creació a través de les vides reals de les actrius. En treballar amb gent gran que mai havia trepitjat els escenaris, Martel va haver de buscar un diàleg entre l’obra i la vida de les actrius per a transformar les seves memòries en teatre. El director ha admès que la idea neix d’una inquietud personal arran de la lectura del llibre Tota una vida de Robert Seethaler. Segons el llibre, la majoria de mortals deixem la vida sense ser recordats, però cadascuna de les nostres vides té moments que podrien passar a la història.

L’actriu Clara Manyós, ajudant de direcció, ha volgut reivindicar els drets de la gent gran sovint oblidats dins la nostra societat. Per a ella Càsting Giulietta ha comportat treballar amb persones humanes que simplement tenen més edat i per conseqüència més experiència. El procés creatiu va consistir a escoltar les seves experiències, endreçar tota la informació i convertir-la en un espectacle. L’actriu professional Àurea Márquez acompanya aquest grup de nou dones sobre l’escenari. Per a ella la peça li atorga un sentit que molts cops no troba al teatre tradicional en explotar l’essència dels personatges més enllà de la part intel·lectual.

'Càsting Giulietta' Juan Lemus

Acompanyar la gent gran

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Amics de la Gent Gran i la Fundació Privada Avismón-Catalunya, ambdues dedicades a l’acompanyament de la gent gran. Va caler treure’s de sobre els perjudicis i la por paternalista que sovint comporta treballar amb gent d’edat per a veure demostrat que totes elles són capaces de fer tot allò que es proposin. L’experiència ha anat lligada a explicar i ensenyar a les actrius què és el teatre, el gran joc de la mentida. Aquest fet va comportar que els processos de treball no fossin els habituals i s’allargués la producció perquè s’adaptés al ritme i necessitats de les actrius.

El resultat final però ha sigut més que satisfactori per a tot l’equip. Especialment per a les Julietes que se senten contentes i gratificades amb el projecte. Totes elles han creat una unió ben forta i una amistat que durarà anys i anys.

'Càsting Giulietta' Juan Lamus

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat