El passeig de la Seu d'Urgell ja fa olor de festa major. Un aroma que s'afegeix a l'habitual perfum de gelat i plataner. Nosaltres ja tenim les maletes preparades per marxar l'endemà cap a Barcelona. Mentre apurem l'última oportunitat de prendre un gelat al Nazario, havent sopat, les colles omplen les terrasses, com l'àmplia família Antich, que es prepara amb ganes de viure uns dies de retrobades i tradicions. Nosaltres, però, no ens quedarem a veure el Ball Cerdà, ni gaudirem de l'envelat, ni del dinar de festa major. Mentre jo faig petar la xerrada amb l'amic Jordi Pasques, excursionista i poeta, l'home que més coses sap de l'Esteve Albert, la Wayra retorna a la infància jugant a curses de fulles pels canals del passeig amb la seva cosina. Les fulles marxen aigua avall i de tant en tant s'encallen. Tots dos ens acomiadem a la nostra manera de la comarca. 

Cartes de l'Urgellet/Wayra Ficapal

Vam pujar amb la Wayra (i el Gaziel) cap a la Seu d'Urgell amb la idea de reposar i aprofitar l'estiu per agafar forces i reprendre temes pendents, si és que volíem treballar algun moment entre excursions, lectura i banys a la piscina. Finalment, l'entusiasme ens va fer escriure unes "Cartes de l'Urgellet" amb les que vam resseguir, entre d'altres, la literatura, la mitologia o els formatges de l'Alt Urgell. També vam publicar-ne sobre el Retaule de Sant Ermengol o les trementinaires de la Vall de La Vansa.  

 Cartes de l'Urgellet/Wayra Ficapal

Retornats a la vida atrafegada del periodisme, no és només la festa major el que ens ha quedat pendent d'explicar en aquestes epístoles de muntanya. A dos dies de començar la Fira de Sant Ermengol, la més important mostra de formatges, són molts els temes que van quedar al tinter per a futures cartes des de l'Urgellet. Vam parlar de literatura, però ens va quedar pendent visitar la Fira del Llibre del Pirineu d'Organyà, que de ben segur hauria servit per ampliar la nostra ja prominent biblioteca pirinenca. Vam parlar de llegendes i tradicions, però ens no ens hem ocupat de la gastronomia de l'Urgellet. Vam parlar del Festival de Música Antiga del Pirineu, però no vam parlar de la música popular, i, especialment dels acordions, que celebren cada any la seva trobada a Arsèguel.  

A l'Urgellet hi tornarem ben aviat. Continuarem escrivint cartes i la Wayra continuarà atrapant amb la seva càmera detalls d'aquesta comarca. 

Cartes de l'Urgellet/Wayra Ficapal

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Cartes Urgellet. Formatge. Wayra Ficapal
Cartes de l'Urgellet

Una comarca amb gust de formatge

Joan Safont Plumed
Remeis de l'Herboristeria Nogué que ens recorden als que feien les trementinaires de la Vall de Tuixent i la Vansa/ Wayra Ficapal
Cartes de l'Urgellet

Tuixent i la Vansa, l’orgull trementinaire

Wayra Ficapal