En una habitació d'hotel, una dona jove es retroba amb el seu amant. La jove suportarà els abusos d'aquest home, misogin i racista, que li duplica l'edat. Aquest és l’argument de Blasted (Rebentats), de Sarah Kane, dirigida per Alicia Gorina, una de les fites teatrals del segle XX, que va marcar la societat britànica dels anys 90 per la seva duresa i violència. Pere Arquillué, Marta Ossó i Blai Juanet interpreten aquest text que dirigeix Alícia Gorina, i que es podrà veure el 7 i 8 de desembre al Teatre de Salt i a la Sala Petita del TNC de l'11 de gener a l'11 de febrer del 2018.

"Per mi, Sarah Kane és la mare del teatre que m'agrada representar –narra Gorina–. He tingut la necessitat d'entendre l'origen del teatre que faig i, simbòlicament, és Sarah Kane, perquè ella va trencar amb el teatre naturalista en directe per plantejar una nova forma d'entendre l'escenari". A més, la directora confessa que Blasted és una obra que quan la va llegir la va reconfortar i li va semblar increïble que no s’hagués representat encara.

“Mentre ho escrivia i amb una part ja desenvolupada, va veure una notícia a la televisió on una dona de Srebrenica (Bòsnia) demanava ajuda a les Nacions Unides. Kane va pensar que ningú hi aniria i així va ser. Ella va pensar que el que passa a dins d'una casa i en la vida domèstica és la llavor dels conflictes i la guerra és l'arbre", relata Gorina sobre l’origen de l’obra de Kane.

La directora del muntatge també ha apuntat que la seva idea era despullar els personatges, el text i l'escenari per "mostrar la misèria humana" d’una manera "humil, senzilla i crua". Ha afegit que és "un text molt incòmode i ha de ser-ho també pels espectadors". De fet, hi ha diferències violències: la violència de gènere, a més hi ha una violació i una reflexió sobre la invisibilitat de les violacions i la violència com a conflicte armat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat