El poble que va veure filmar Joseph L. Mankiewicz a Elizabeth Taylor per Suddenly, Last Summer va acollir el passat cap de setmana el V Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Begur. Al 2015 i per iniciativa de l’Associació de Comerç i Turisme, els veïns d’aquest icònic poble de la Costa Brava van començar una aventura cinematogràfica que ja celebra cinc edicions. Amb Clara Dato com a directora, Santi Lapeira com a director artístic i Oti R. Marchante i Jóse López com a programadors, la seva intenció és ampliar l’interès per Begur més enllà de la temporada d’estiu i donar una empenta al cinema català. 

La mostra homenatjava la llegenda del cinema Stanley Donen, que ens va deixar el febrer passat, del que el Festival exhibia orgullós el Gene Kelly de Singin’ in the Rain en els seus cartells i anuncis. El clima de les pel·lícules clàssiques de Donen va ser rellevat al Cinema Casino de Begur per la fantàstica nova pel·lícula de Woody AllenA Rainy Day in New York, en la que el cineasta de Brooklyn recupera l’aroma de pluja i jazz en el seu estimat Manhattan. 

També es van estrenar dues comèdies franceses: l’òpera primera del francès Alexis Michalik, Edmond, sobre l’autor de Cyrano de Bergerac; i Chamboultout, d’Eric Lavaine, sobre un matrimoni en què el marit té una discapacitat per culpa d’un accident en moto. Pel que fa als curtmetratges, se’n van passar deu, dels quals destaquem RIP, guanyador del millor curt al Festival de Sitges, i Impresión primera, de Joan Vall, que comptava amb en Màgic Andreu d’actor.

També van ser homenatjats Nora Navas, actriu de VentdelplàPorca misèriaEl cor de la ciutat Dolor y gloria; i Josep Puig, cineasta palafrugellenc aliè a l’esfera comercial i mediàtica que ens va deixar a finals de setembre. Els més petits van tenir el seu racó amb la projecció del llargmetratge d’animació Lino, de Rafael Ribas, així com els talents emergents del cinema català amb els Premis New Talent.