El cartell del Barcelona Poesia d'aquest any, obra del dissenyador gràfic i il·lustrador Javier Jaén té com a protagonista una secció anatòmica de la pell humana, en què es veuen les diferents capes de la dermis, que podria inspirar la cèlebre sentència de Paul Valéry segons la qual el més profund de l'home és la pell. Una pell, que s'eriça de l'emoció davant d'un programa poètic que té com a bandera la diversitat. "La diversitat ens obsessiona, en fem bandera i ens posa la pell de gallina" ha assegurat la poeta i codirectora del festival de poesia de Barcelona, Mireia Calafell,  juntament amb Àngels Gregori. Diversitat d'espais, d'actes, però, especialment, de llengües i de cultures, d'estils, d'autors, de gèneres i d'identitats. "Celebrem un dels festivals més importants d'una ciutat que se sent tan híbrida i plural com ho és la poesia actual", ha reblat Gregori. El Barcelona Poesia compta amb poetes catalans en català i castellà, però també canadencs, indis, nordamericans, argentins, palestins o congolesos seran portaran els seus versos a Barcelona.

Mireia Calafell i Àngels Gregori. Barcelona Poesia. ACN

Nou dies i una quarantena d'actes

El Barcelona Poesia s'inaugura el 8 de maig, amb un homenatge a la poeta nordamericana Mary Oliver, i s'allargarà fins al 16 de maig. Nou dies de lectures, conferències, performances, concerts, festes, revelles i, fins i tot, un combat de versos dalt d'un ring de boxa, en 23 espais diferents de la ciutat,  entre ells la plaça de Sant Felip Neri, biblioteques, el Saló de Cent o el Palau de la Música, amb l'epicentre al Verger del Museu Marès, on també se celebrarà un mercat de la poesia. Com a novetat, aquest any se suma al Barcelona Poesia el Palau Güell, que acollirà l'espectacle de Perejaume, 'Xilema', que combinarà música, ball, i el recital de l'artista. 

Un centenar de participants, entre poetes, editors, músics i actors d'arreu del món seran els protagonistes d'una setmana poètica que també recordarà Joan Brossa, Víctor Català, Pere Quart i la Colla de Sabadell, Màrius Torres i el Pepe Rubianes poeta. En aquest sentit, la cantant Sílvia Pérez Cruz o l'actor Lluís Homar reivindicaran els 'Poemas africanos' de l'humorista. 

Diàlegs, música i debats

Un any més, els diàlegs seran un dels apartats destacats de la setmana poètica. Antoni Clapés dialogarà amb la quebequesa Denise Desautels; Gemma Gorga ho farà amb Sjata Bhatt, de l'Índia; Manuel Forcano amb Esther Zarraluki; Andrea Montoya amb la nordamericana Mary Jo Bang; i Izaskun Arretxe amb la també americana Rita Dove. A més, gràcies a la col·laboració amb altres festivals de la ciutat, com l'Alcools, que té lloc a la Sala Beckett, s'afegeix al programa el recital de la palestina Rafeef Ziadah amb l'integrant dels Mishima Dani Vega.

Aquesta no serà l'única presència musical del festival, ja que dins la programació es podrà gaudir de propostes com  Intocables, de Gerard Quintana, en el qual el músic fa un recorregut per dierents cançons que han estat víctimes de la censura al llarg la història, Ectasis, de Refree i El Niño de Elche, en el què els dos artistes s'acostaran a poetes ben diferents, des de Thomas Merton a San Juan de la Cruz, Mushaira intercultural: Àsia a Barcelona, que reunirà poetes i músics amb versos en urdú, o la combinació de la música de Christina Rosenvinge i els versos de Luna Miguel, a La paraula exacta.

A més, en el que s'ha anomenat Breaking Ground Barcelona: l'ascendència conscient, poetes com la catalana d'origen malià Agnès Agboton, l'africà de genère neutre Jay Bernard o la musulmana queer d'origen asiàtic Afshan D'Souza Lodhi reflexionaran sobre l'entrecreuament entre el cos, l'origen cultural o el gènere.

Una nit al Palau de la Música

Com cada any, el Festival Internacional de Poesia se celebrarà al Palau de la Música, enguany en una 35a edició que té la llibertat d'expressió, la lliure circul·lació d'idees i el compromís amb el moment i el país com a fil conductor de la tria dels poetes presents. Rita Dove, una de les poetes més reconegudes als Estats Units, premi Pulitzer de Poesia l'any 1987 i Laureat Poet dels Estats Units, una referència en la lluita feminista i pels drets humans; Lebogang Mashille, poeta, actriu i activista, guanyadora del NOMA, un dels premis més prestigiosos de la literatura africana; Luis García Montero, un dels principals representants de la poesia de l'experiència en castellà i director de l'Instituto Cervantes; la mallorquina Antònia Vicens, Premio Nacional de Poesia i Creu de Sant Jordi, i l'escriptor i defensor dels drets humans turc Burhan Sönmez,  seran els protagonistes d'una nit dirigida per de la companyia Baró d'Evel.