Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols, la primera novel·la de la seva autora i un dels fenomens literaris de l'any 2018, ha resultat guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, que per segon any premia el millor llibre publicat l'any anterior, i pren el relleu a Els estranys, de Raül Garrigasait. Un jurat format per Rosa Cabré, Maria Dasca, Carme Gregori, Oriol Izquierdo i Xavier Pla ha escollit Aprendre a parlar amb les plantes, editada per Periscopi, d'una terna compartida amb Sobre la terra impura, de Melcior Comes, i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell. Durant l'acte de lliurament del premi, conduït per la periodista cultural Anna Guitart, tots tres finalistes han dedicat i signat un exemplar de les tres novel·les finalistes que faran arribar al president d’Òmnium, Jordi Cuixart. El Premi Òmnium és el premi millor dotat econòmicament de la literatura catalana: Marta Orriols rebrà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció.

"Seguiré treballant incansablement amb l’única eina que tinc, el català"

Durant l'acte de lliurament Orriols ha volgut agrair el premi i la tasca d’Òmnium a favor de la llengua i la cultura “i més en moments repressius com l’actual”. Dirigint-se directament el president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des de l'octubre de 2017 a l'espera de judici, ha afirmat: “Jordi, seguiré treballant incansablement amb l’única eina que tinc, el català”. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri ha assegurat que és “un honor” poder explicar que, a les portes del Judici a la Democràcia, “Òmnium no només és una entitat cabdal en la defensa de les llibertats col·lectives sinó que alhora també entrega el guardó més ben dotat a l’obra literària editada en llengua catalana”. Des de Lledoners, Cuixart ha volgut dirigir-se als finalistes i a la premiada a través d'una carta, i ha deixat clar, tot recordant Montserrat Roig, que “no deixarem mai d’escriure, de llegir i de pensar, en la llengua que ens doni la gana”. “Com més forta sigui la repressió, més ganes tindrem de seguir compartint llengua i cultura amb tothom, sense renúncies”, ha sentenciat Cuixart.

Mauri: “Renunciar a treballar per la llengua i la cultura seria un error imperdonable

El vicepresident d’Òmnium ha explicat que, amb l’empresonament del president Cuixart i la repressió, l’entitat va tenir clar que calia ser encara més ambiciosos a l’hora de posar la “cultura i la literatura catalanes al centre de tot”: perquè són dos dels tresors més preuats que tenim com a societat i “renunciar a treballar per elles seria un error imperdonable”. “La pitjor derrota dels qui volen veure Òmnium clausurat és seguir sent una entitat cultural de referència a nivell europeu”, ha sentenciat. I és amb aquesta voluntat que l’entitat, ha explicat Mauri, “ha decidit plantar cara en el judici que és a punt de començar”.

Cuixart: “Encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules”

El president d’Òmnium també ha lloat la naturalesa d’aquest guardó, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, que, tot i la seva joventut, vol contribuir a fer que les lletres catalanes tinguin “un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altre lloc del món”. Jordi Cuixart ha fet referència als lluitadors que “ens van precedir per salvar els mots” i assegura que, “amb la mateixa determinació, aviat afrontarem un Judici a la Democràcia per salvar els drets civils: sense por”. I ha apel·lat les paraules del poeta Pere Quart a l’escenari del Romea: “encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules”.

Aprendre a parlar amb les plantes, la novel·la d'una debutant

Historiadora de l'art de formació, Marta Orriols Balaguer, nascuda a Sabadell l'any 1975, es va donar a conèixer l'any 2016 amb el volum de relats Anatomia de les distàncies curtes, editat per Periscopi, que va aconseguir un èxit notable de crítica i públic Abans, havia estudiat guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Autora del blog No puc dormir, ha treballat ocasionalment com a lectora editorial, ha participat en l’edició del llibre Objeto de amor, d’Edna O’Brien (Lumen, 2018), i col·labora al digital de cultura Núvol i al portal de cultura Catorze. El seu segon llibre, de fet, la seva primera novel·la, ara premiada amb el guardó d'Òmnium, ja ha estat traduïda al castellà per Lumen.

La novel·la parla de la Paula, una neonatòloga que perd sobtadament el seu company just en el moment que fa una descoberta trascendental sobre la seva vida. A partir d'aquí emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l’instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent extingida. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat