El 19-1-19, al carrer W(agner), de Sant Gervasi, naixia el poeta Joan Brossa i Cuervo. Així, destacant aquest joc de números capicues i amb la inicial simbòlica, ha començat Vicenç Altaió, president de la Fundació Joan Brossa, la presentació de les activitats de l'Any Joan Brossa, que commemorarà l'efemèride, amb la voluntat de consolidar i difondre la seva obra i el seu esperit transgressor. Manuel Guerrero, assagista i expert en l'obra de l'artista, serà el comissari de l'Any, que com ha anunciat la consellera de Cultura Laura Borràs, en el pròxim consell executiu s'aprovarà com a commemoració oficial del govern.

Altaió també ha estat l'encarregat d'anunciar la propera incorporació al patronat de la Fundació que presideix de la Fundació Joan Miró i de l'Associació Joan Ponç, mentre s'espera que s'hi incorporin definitivament la Fundació Tàpies i la Generalitat de Catalunya. De moment, l'Any Brossa s'inaugurarà a l'Espai Joan Brossa amb la lectura de 100 poemes per a Joan Brossa, una acció poètica d'obertura en que "llegirem Brossa i transformarem la realitat", ha assegurat Altaió. 

Per al comissari de l'Any, Manuel Guerrero, Joan Brossa, un dels creadors catalans més importants i internacionals, continua sent actual, tant per la seva capacitat d'obrir noves fronteres en el camp de la poesia, l'esperit transgressor, interdisciplinari i multidisciplinari de la seva obra, capaç de trencar fronteres inimaginables entre gèneres i disciplines aparentment antitètiques, com per la inquietant actualitat dels seus plantejaments polítics i crítics. Com ha recordat Altaió, quan a Brossa se li deia que era un avantguardista, ell ho negava, assegurant que més que no pas ell anar endavant, era la societat la que anava enrere.  

Un ampli programa d'activitats fins el 30 de desembre

Els departaments de Cultura i Educació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Joan Brossa, juntament amb l'Ajuntament de Barcelona i altres institucions públiques i privades, impulsen aquesta commoració, que començarà oficialment avui 19 de gener i s'allargarà fins el 30 de desembre, aniversari de la mort de Brossa, i que tindrà com a epicentre l'Espai Joan Brossa, seu de la Fundació cedida per l'Ajuntament i inaugurada l'any passat a l'antiga fàbrica de moneda de Barcelona, on s'exhibirà l'exposició Joan Brossa i la poesia experimental, comissariada per Eduard Escoffet, un nou festival sobre art i poesia en acció, coordinat per Maria Canelles, i el cicle de diàlegs Ens va fer Joan Brossa.

Però, les celebracions no es quedaran tancades al Born: La voluntat dels organitzadors és que la commemoració arribi arreu dels Països Catalans. Així, durant l'Any Joan Brossa està prevista la itinerància de les dues exposicions de la Fundació: A escena. Personatges Brossians, que començarà la singladura a La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners a la primavera, i Joan Brossa. Escolteu aquest silenci, que es podrà veure al Museu de la Pell d'Igualada a la tardor. La mostra Brossa polièdric visitarà les biblioteques públiques catalanes.

També s'organitzaran esdeveniments a diversos equipaments culturals de la ciutat de Barcelona, com l'Escenari Joan Brossa, centre de diversos muntatges teatrals, com Laberint striptease, Aniversari. Una dramatúrgia-ritual, d'Héctor Mellinas, l'espectacle Brossa enrabiat, a partir de poemes de revolta del poeta en una dramatúrgia de Lluís Anton Baulenas o l'espectacle Embrossa't, a més de lectures dramatitzades de peces com La sorra i l'acadèmia, La jugada i El rellotger.

A la Filmoteca es portarà a terme el cicle anual Instantànies brossianes i s'hi projectarà el documental Brossa, a la Fundació Antoni Tàpies està prevista l'exposició Antoni Tàpies. Teatre, que mostrarà els projectes teatrals de l'artista, molts dels quals compartits amb Joan Brossa, mentre l'Auditori de Barcelona dedicarà enguany la Cantània A de Brossa al poeta, i al Born Centre de Cultura i Memòria s'hi 'instal·larà l'exposició Joan Brossa. Poeta de la memòria, del combat i la revolta, dedicada a la vessant més compromesa de l'artista. El MACBA, dipositari de l'arxiu del poeta, que va produir l'any passat l'exposició Poesia Brossa, comissariada per Pedro G. Romero i Teresa Gradas, serà l'encarregat d'itinerar internacionalment la mostra a diverses ciutats americanes, que s'iniciarà a Buenos Aires, al Museo Nacional de Bellas Artes.

Novetats editorials i recuperacions

Un altre dels eixos destacats de l'Any Brossa ha de ser la publicació o reedició dels seus llibres i volums més destacats de l'obra del poeta, per tal d'acostar-la al públic i promoure'n la lectura entre tot tipus de públic. Entre les novetats destaquen el catàleg raonat de la poesia visual de Brossa a càrrec de la Fundación Azcona de Madrid, una antologia de poemes visuals seleccionats per Marc Audí, que publicarà Visor en castellà, un recull de sonets que publicarà editorial Nórdica, i la publicació dels darrers volums de la col·lecció del teatre complet de l'artista, sota el títol 'Poesia escènica' i de la mà d'Arola Editors. El veterà historiador de l'art i supervivent de Dau al Set Arnau Puig publicarà Brossa: escarnidor i burleta. Records d'una amistat estel·lar a Comanegra, i el poeta Carles Rebassa -darrer Premi Carles Riba- publicarà Joan Brossa, ara i aquí, editat per Angle EditorialL'estudi sobre Brossa també arribarà a l'acadèmia, amb el II Simposi Joan Brossa Els arbres varien segons el terreny, per part del grup de recerca Poció. Poesia i Educació de la UB