Si hi ha un col·lectiu acostumat des de sempre a practicar el teletreball des del confinament solitari és el dels dibuixants de còmic. Potser aquesta consciència ha fet que ara el sector s'hagi abocat a apaivagar la set dels aficionats -tancats a casa a causa del coronavirus-, i si el saló Comic Barcelona ha posat en marxa el canal de Youtube Comic Barcelona On Demand per anar emetent diverses xerrades en directe -i compensar així la suspensió de l'edició d'aquest any-, diversos autors i editorials han decidit penjar de manera gratuïta algunes de les seves obres. Aquesta és una selecció d'una oferta que aquestes setmanes ha anat creixent:

1. Barcelona. Los vagabundos de la chatarra 

Amb esperit de documentalista, l'escriptor Jorge Carrión i el dibuixant Sagar parlen en aquest còmic -editat per Norma Editorial i disponible ara a la seva web- de la gent que es guanya la vida recollint ferralla pels contenidors i venent-la a llocs com el Mercat dels Encants de Barcelona. I ho fan a partir de l'experiència concreta d'una fàbrica ocupada del Poblenou, on entre 2012 i 2013 es van aplegar al voltant de tres-centes persones dedicades a aquest treball il·legal. La història inclou -com a epíleg- una entrevista dibuixada al canadenc Joe Sacco, un dels grans noms del còmic periodístic. Podeu descarregar-lo aquí. 

vagabundos de la chatarra

2. Camisa de fuerza

Expert en el gènere del terror, el guionista El Torres -responsable, entre d'altres, d'El fantasma de Gaudí, que va guanyar el Premi del Saló del Còmic el 2016- ha posat a l'abast de tothom algunes de les seves obres, que es poden descarregar en PDF. Una d'elles és aquesta novel·la gràfica molt ben il·lustrada per Guillermo Sanna (Deadpool, Daredevil) i que en el seu dia va publicar Dibbuks; es tracta d'una esgarrifosa immersió en la bogeria protagonitzada per una dona que quan era adolescent va matar el seu germà en un estrany ritual. El podeu trobar aquí.

Camisa de fuerza Page 2

3. Científicas

Amb la col·laboració de la Universitat de Sevilla, la il·lustradora Raquel Gu ha adaptat al còmic l'obra de teatre Científicas: pasado, presente y futuro, destinada a visibilitzar referents femenins del món de la ciència que sovint han estat arraconats o infravalorats, i a fomentar aquestes vocacions. Hipàtia d'Alexandria, Marie Curie, Ada Lovelace, Rosalind Franklin o Hedy Lamarr són algunes de les biografiades. El podeu llegir aquí.

Científicas comic3

4. Lecturas a domicilio

L'editorial Astiberri ha demanat a un grapat d'autors de còmic si tenien alguna obra inèdita, algun experiment o alguna història que només s'hagués vist en algun blog o fanzine, per fer-ne una recopilació digital i gratuïtala resposta els ha donat per tres volums que aniran penjant al llarg del mes d'abril. El primer és Libro verde, i compta amb historietes de -entre molts d'altres- Alfonso Zapico, Artur Laperla, Carlos Spottorno i Guillermo Abril, David Rubín, José Luis Munuera, Marcos Prior i Ramón Boldú. Una de les històries és El Vecino vs. la plaga, de Pepo Pérez i Santiago García, publicada originàriament en xarxes socials arran del coronavirus, i amb el personatge que ha inspirat la sèrie de Netflix. La podeu trobar en aquest enllaç.

Lecturas a domicilio

5. Lorca: un poeta en Nueva York

El guionista i dibuixant Carles Esquembre recrea la mítica estada de Federico García Lorca a Nova York -que li va inspirar el llibre Poeta en Nueva York- en aquesta novel·la gràfica que combina les dades biogràfiques amb la recreació visual de l'univers poètic del protagonista, i que ara comparteix Panini Cómics a la seva web, juntament amb d'altres còmics. Aquí podreu accedir-hi.

LORCA Un poeta en NuevaYork

6. Memorias de un hombre en pijama

Si hi ha algun títol especialment escaient a l'actual dia a dia de molta població confinada -i en pijama- és aquest. L'autor d'ArrugasPaco Roca, es fa a si mateix protagonista d'aquesta sèrie d'històries curtes que s'ha publicat en diversos suplements setmanals, en un exercici d'autoficció que és també la seva obra més obertament humorística. Roca satiritza moltes situacions de la seva vida quotidiana -les relacions de parella, les peculiaritats de la seva professió- i també aporta una mirada crítica a diversos temes polítics i socials. És a Astiberri, que també ofereix La balada del Norte, d'Alfonso Zapico, El héroe 1, de David Rubín. Hi podeu accedir des d'aquí.

Memorias de un hombre en pijama1

7. Mundo Plasma

Conegut per la seva El bueno de Cuttlas -una visió humorística i radicalment minimalista de la mitologia del western-, el dibuixant Calpurnio Pisón signa també aquesta deliciosa sèrie -que ell defineix com a "melodrama quàntic"- amb diversos protagonistes, caracteritzada per un surrealisme desbocat i pel sentit de l'humor absurd. Podeu trobar-lo en aquest enllaç.

mundo plasma

8. Cels Piñol 

El dibuixant Cels Piñol, incondicional de les diverses manifestacions de la cultura popular, ha posat alguns dels seus còmics a disposició de qui ho vulgui a través de la plataforma Lektu. Entre ells hi ha Fan Letal Vintage, on recrea algunes de les tires que va començar a publicar fa 25 anys sobre el món dels aficionats al còmic, a la literatura de gènere, al cinema i als videojocs; Fanhunter: las Montañas de la Locura, on ret homenatge a H.P. Lovecraft; i 1714: Baluard, fet en col·laboració amb Àlex Santaló i on trasllada la història de John Rambo a la Guerra de Successió. Podeu recuperar els còmics d'aquest dibuixant aquí.

cels pinol

9. La Vampira de Barcelona

Coneguda com La Vampira del Raval La Vampira de Barcelona, Enriqueta Martí ha passat a formar part de la crònica negra de Barcelona arrossegant una llegenda que la descriu com a segrestadora, proxeneta d'infants i assassina en sèrie (tot i que algunes investigacions actuals rebaixen considerablement l'aura diabòlica amb què s'ha volgut fer d'ella una mena de Jack l'Esbudellador catalana). Sobre Enriqueta Martí s'han escrit assajos, novel·les -com La mala dona, de Marc Pastor- i obres de teatre -com el musical La Vampira del Raval-, i Lluís Danès n'ha dirigit un recent film que tenia previst estrenar-se la tardor d'aquest any. Iván Ledesma, Miguel Ángel Parra i Jandro González són els autors d'aquest còmic rigorosament documentat i que presenta una convincent recreació de la Barcelona de començaments del segle XX. Es pot trobar a la web de Norma Editorial. El podeu trobar en aquest enllaç.

vampira de barcelona

10. El Víbora

 L'editorial La Cúpula, responsable en el seu dia de la llegendària revista El Víbora -una de les banderes de l'underground i la contracultura de la Barcelona dels anys vuitanta- ha decidit reprendre el mateix esperit amb què en el seu dia van publicar un número dedicat al 23-F i compartir a Internet una versió especial -i digital- de la revista. Cada setmana penjaran unes cinquanta pàgines amb una selecció de les millors historietes que van publicar, seleccionades pels mateixos autors entre les seves favorotes: Max, Gallardo, Robert Crumb, Gilbert Shelton, Martí, Bartolomé Seguí, Peter Bagge, Joost Swarte, Miguel Ángel Martín... Podeu tornar a llegir-lo aquí.

el VÍBORA para supervivientes Portada

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat