Un edifici d'alta seguretat inexpugnable, un botí d'incalculable valor i un equip de lladres preparats per a sorprendre'ns. Aquestes són les premisses del gènere d'atracaments i robatoris on el romanticisme dels protagonistes (normalment l'acte il·legal va lligat a motivacions personals que el justifiquen) és el detonant d'un viatge narratiu fascinant. Com aconseguiran superar els obstacles i obrir la caixa forta, quin pla de fugida tenen previst o com reaccionaran davant dels imprevistos són alguns dels elements que conformen el trencaclosques d'aquest tipus de relats tan presents, avui en dia, a la televisió i al cinema. I ara, també, en les nostres taules de joc.

Burgle Bros en Cuarto de Juegos
Un edifici, tres plantes i tres caixes fortes

L'any 2015 el dissenyador de jocs Tim Fowers va impulsar una campanya de crowdfunding a la plataforma Kickstarter per a finançar Burgle Bros, un títol cooperatiu d'entre 1 a 4 jugadors, entre 45 i 90 minuts per partida i amb una edat mínima recomanada de 12 anys. Ara, l'editorial catalana 2 Tomatoes ens porta el joc en perfecte castellà i en la seva edició original de la plataforma de microfinançament. A Burgle Bros, els jugadors formen una banda de lladres professionals, experts en diferents sistemes d'alta seguretat. Sense tenir a mà els plànols de l'edifici, els jugadors hauran de buscar les tres caixes fortes, començant per la primera planta i acabant en una espectacular fugida pel terrat. Per descomptat, les coses no seran gens fàcils: a cada planta hi ha múltiples alarmes que alertaran els guàrdies de seguretat de la zona. Si algun dels membres de l'equip de lladres, coincideix amb un guàrdia més de tres vegades, és enxampat in fraganti i tot l'equip acaba a la presó.

Tensió narrativa cinematogràfica

Burgle Bros planteja una forma de joc força senzilla d'entendre, però que suposa, en la pràctica, un veritable repte. La coordinació dels diferents lladres (cadascun d'ells amb habilitats úniques) és bàsica per a poder avançar en un joc on el marc temàtic es viu des del primer moment. Cada acció implica un risc important, però alhora esdevé un pas imprescindible per aconseguir obrir les caixes fortes. Així, el títol de Fowers ens trasllada directament al gènere cinematogràfic de lladres en forma de joc en combinar diferents dimensions narratives en unes mecàniques molt ben pensades: la manca d'informació sobre la ubicació de les caixes fortes i les diferents sales de l'edifici, l'imprevisible moviment del guàrdia per culpa de les alarmes o la necessitat de desbloquejar les caixes amb un codi secret en són un bon exemple

Un cooperatiu de referència

El nou títol de Fowers té un conjunt de virtuts que el converteixen en un dels millors jocs cooperatius que podem trobar en el mercat. A nivell visual, el magnífic art de Ryan Goldsberry ens transporta al glamurós món de Mad Men i la caixa (l'edifici protagonista del joc) és, en si mateixa, una meravella estètica on els materials hi encaixen amb no poca dificultat. Per altra banda, el joc té una duració continguda (amb un desplegament a taula enorme), unes regles de joc força assumibles i una dificultat alta que es viu, totalment, com si fos una pel·lícula de lladres dels anys seixanta com Ocean's Eleven (1960, Lewis Milestone). Per tot això, Burgle Bros és un títol molt recomanable on les mecàniques i el marc temàtic dialoguen per a generar una tensió narrativa profundament cinematogràfica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat