La relació entre el joc analògic modern i el joc digital està passant per un dels seus millors moments.  La tecnologia complementa les experiències físiques de cada cop més jocs (tenim el cas paradigmàtic del famós Alquimistas) o fins hi tot centralitza l’experiència de propostes asimètriques generant una nova forma de joc (com és el cas de títols com Descent o Imperial Assault). Fins hi tot el número i varietat de jocs de taula moderns presents en format digital a les principals botigues en línia (Apple Store, Google Play i Steam) no han fet més que créixer.

En aquest context d’hibridació s’hi junta una altra tendència que ha tingut, en els últims anys, un enorme impuls: la nostàlgia per l’anomenat retrogaming o el joc digital de les dècades precedents. Nintendo ha capitalitzat aquest mercat amb les (inesperadament) exitoses NES Mini i SNES Mini, versions reduïdes de les clàssiques consoles de 8 i 16 bits que inclouen un conjunt de jocs preinstal·lats en memòria, filtres que milloren els continguts i sortida HDMI. En aquest sentit, el joc retro s’adapta als usos dels temps actuals.

Així doncs, i en el marc de la nostàlgia retro i de la creixent relació entre analògic i digital apareix una curiosa proposta: 8 Bit Box, la autodenominada “consola de jocs de taula de primera generació”.

Una consola, múltiples jocs

Frank Crittin i Grégoire Largey ens portem, de la mà de Iello (i amb edició en castellà de Devir) “8 Bit Box”, un sistema de joc analògic que inclou tres títols diferents. Amb art de Jean-Baptiste Reynaud, els jocs tenen una duració variable d’entre 15 i 40 minuts, i un rang de jugadors entre 3 i 6 (tot i que un dels seus títols, Stadium, admet només o 4 o 6 jugadors).

El plantejament és del més curiós: la caixa simula una consola de 8 bits (encara que per estètica sembla més un sistema de 16 bits amb un anacronisme curiós com és un lector de CDs) i, en el seu interior, hi trobem 3 propostes lúdiques totalment diferents i que segueixen el format de caixa de cartutx de la famosa Super Nintendo. En sí, 8 Bit Box no és un joc, sinó un sistema de joc. Conté un conjunt de materials bàsics (daus, cubs de diferents colors) i 6 comandaments de joc que permeten escollir tres tipus de variables (direcció, valor i símbol) amb unes rodes d’acció. A partir d’aquests materials, cada cartutx inclou components addicionals i un manual que explica com jugar. Així,  8 Bit Box és un format de joc que permet, alhora, diferents experiències segons el cartutx “que  carreguem”. 

8BitBox 02 games big

Un homenatge als clàssics digitals

Els tres jocs inclosos amb la “consola” 8 Bit Box són tota una declaració d’intencions. Iello ha escollit adaptacions de títols emblemàtics que remeten directament a una part de l’imaginari nostàlgic dels jugadors dels anys 80 i 90, com són Pac-Man (Namco, 1980), F-Zero (Nintendo, 1991) o Track and Field (Konami, 1983).

Pixoid, inspirat en el primer personatge emblemàtic de la història del videojoc, proposa un joc del gat i el ratolí entre uns fantasmes i el protagonista en un laberint. Cada jugador assumirà el rol principal un cop per joc, i el que al final hagi obtingut més punts serà el vencedor. Per altra banda, Outspeed ens posa a les mans d’un cotxe futurista en una carrera de desgast i punyalades, on els últims són eliminats del joc. Finalment, Stadium (el joc més llarg i complex del conjunt original) simula uns jocs atlètics on els jugadors, per equips, es disputaran les medalles d’or, plata i bronze.

Un proposta innovadora oberta a expansions

8 Bit Box, la primera consola de jocs de taula de primera generació (tot i que s’inspira, en realitat, entre la tercera i la quarta del videojoc) és un sistema de joc que conté jocs divertits i curts, i on potser el seu principal problema està en la manca de títols per a dos jugadors (tots tenen un rang d’entre 3 i 6). Tot i així, la proposta no es limita a un conjunt de jocs tancat, sinó que el seu disseny com a sistema de creació està obert, sens dubte, a futures adaptacions de títols emblemàtics on segurament sí hi veurem jocs per a parelles o en solitari. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat