Arriba el Nadal, època de menjars contundents, fred i retrobaments familiars. Les vacances i l’oportunitat de reunir-nos tots al voltant d’una taula fa que sigui un bon moment per a compartir, entre torrons i neules, un bon joc de taula. Ara bé, cal tenir en compte amb qui jugarem, ja que l’èxit de l’experiència lúdica dependrà, en gran mesura, del perfil de jugadors. Per tant, per a tancar l’any 2018 us proposem un joc per a cada estil de jugador, juntament amb altres possibles idees.

Per a jugar amb nens

fantasma blitz/DEVIR

En funció de l’edat dels nens les propostes solen variar. La nostra elecció aquí és Fantasma Blitz (a partir de  8 anys, 2-8 jugadors, 20 minuts per partida), un joc molt dinàmic en temps real on els jugadors han de demostrar que tenen bons reflexes. Caldrà ser el primer en agafar un objecte físic present a la taula a partir d’una carta revelada, ja sigui perquè l’objecte apareix en aquesta, o perquè no hi té cap relació (és a dir, no és ni l’objecte ni del color mostrat a la carta).

Altres opcions, segons edats, són La Escalera Encantada (a partir de 4 anys), Rhino Hero: Super Battle (5 anys), El Laberinto Mágico (6 anys), Carcassonne (7 anys) o Dixit (8 anys).

Per a jugar en família

Pandemia/DEVIR

Pandemia (a partir de 10 anys, 2-4 jugadors, 45 minuts per partida) és un joc cooperatiu on els jugadors han de lluitar contra malalties molt contagioses que amenacen amb destruir el món sencer. Amb un estil ràpid i tens, el joc busca la coordinació d’accions com a solució per evitar el desastre.

Si voleu un pèl més de complexitat en un joc cooperatiu amb un tema històric podeu donar un cop d’ull a Orquesta Negra. En canvi, si en la vostra família la competició no és un problema podeu triar clàssics com Catán o Aventureros al Tren, jocs preciosistes com Azul o Sagrada o altres propostes interessants com 7 Wonders, Ciudadelas, Splendor, Luxor o les sagues d’escape rooms Exit o Q.

Per a jugar de manera despreocupada

81ykPucBlfL. SX425

No tots els jocs tracten sobre pensar estratègies racionals asseguts al voltant d’una taula. Alguns jocs, anomenats Party Games, busquen precisament una experiència més lleugera on la interacció entre jugadors té el pes central. En aquest sentit, Happy Salmon (a partir de 6 anys, 3-6 jugadors, 2 minuts per partida, no hi ha edició en castellà) és l’exemple perfecte d’un joc ràpid, divertit i que demana partida rere partida. Ideal per a nens i adults, a Happy Salmon guanya qui es quedi sense cartes. Per a aconseguir-ho, els jugadors criden en veu alta les accions de les seves cartes. Quan una acció coincideix l’han d’executar (per suposat, provocant les rialles generalitzades) i després ja es poden descartar les cartes.

Per a una experiència també en temps real podeu probar Fast Food Fear!, Magic Maze o el més complex Captain Sonar. Si us interessa més el joc de rols ocults podeu optar pel clàssic Hombres Lobo de Castronegro, Mafia de Cuba o el fantàstic La Resistencia: Avalon. Finalment, si us interessen els jocs d’informació oculta podeu optar pel divertit Sheriff de Nottingham o la saga Código Secreto.

Per a fans dels eurogames

Coímbra

Estratègia, pensament racional, poc atzar, càlcul a llarg termini i moure cubs que representen diferents coses. Aquest és un resum ràpid (i òbviament molt simplificat) de les propostes eurogames, jocs d’origen alemany que ja vam comentar breument en la ressenya de Stone Age. En aquest sentit, Coimbra ( a partir de 14 anys, 2-4 jugadors, 60-90 minuts per partida) és un eurogame exemplar publicat aquest mateix 2018 i que explota unes mecàniques de daus modernes i molt de moda. Amb una estètica interessant, el joc proposa una cursa d’acumulació de punts en la que els jugadors hauran d’aconseguir la major influència possible entre els mandataris de la ciutat de Coimbra.

En una línia similar, podeu trobar nous eurogames complexes com Teotihuacan: Ciudad de Dioses o El Foro de Trajano. Un pèl més antics, però excel·lents, tenim Terraforming Mars, Scythe, Food Chain Magnate (en anglès), Gaia Project, Great Western Trail, Alquimistas o els incombustibles clàssics Puerto Rico, Agrícola o Caylus.

Per a fans dels jocs temàtics

arkham1

Mons de ficció, narratives i daus. En els jocs temàtics la centralitat no es troba en un sistema complex de regles sinó més aviat en la immersió ficcional que els jugadors volen experimentar. Per tant, el més interessant és com el joc impulsa una història i com els jugadors es posen en la pell dels protagonistes.

Un dels títols que més ressò ha tingut i que s’ha convertit en un joc temàtic de referència és Arkham Horror: el Juego de Cartas (a partir de 14 anys, 1-2 jugadors, 60-120 minuts per partida). En el marc dels textos de Lovecraft, els jugadors encarnen personatges amb habilitats i defectes que han de resoldre estranyes situacions. Des de la cooperació, es tracta d’un joc exigent on l’exploració i els combats amb els diferents monstres del terror còsmic suposen un veritable repte.

Ara bé, cal tenir en compte que Arkham Horror: El Juego de Cartas és un joc col·leccionable on caldrà comprar expansions per a mantenir el joc viu. Si aquest model us interessa podeu consultar també títols com T.I.M.E. Stories o Sherlock Holmes: Detective Asesor on les aventures s’esgoten i la rejugabilitat depèn de les expansions que es comprin. Altres títols temàtics a tenir en compte són els d’exploració de masmorres com Descent, Star Wars: Imperial Assault o Gloomhaven (en anglès), cooperatius com Eldritch Horror, Spirit Island (en anglès) o Mansiones de la Locura: Segunda Edición o de conflicte directe entre jugadors com Star Wars: Rebellion o Guerra del Anillo.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat