10071346664 d11a2e5623 o
1483

Neix Martí Luter

Va ser un teòleg, frare catòlic de l’Ordre de Sant Agustí i reformador religiós alemany. La seva exhortació per tal que l'Església tornés als ensenyaments de la Bíblia va impulsar la transformació del cristianisme i va provocar la Contrareforma, coneguda com la reacció de l'Església Catòlica Romana enfront de la Reforma protestant. Les seves contribucions a la civilització occidental van anar més enllà de l'àmbit religiós, ja que les seves traduccions de la Bíblia van ajudar a desenvolupar una versió estàndard de la llengua alemanya i es van convertir en un model en l'art de la traducció. El seu matrimoni amb Caterina de Bora va iniciar un moviment de suport al matrimoni sacerdotal dins de molts corrents cristians.

 Lucas Cranach (I) workshop   Martin Luther (Uffizi)

 

1891

Mor Arthur Rimbaud

Fou un poeta precoç francès que escriu gran part de la seva obra amb només 19 anys anomenat. Anomenat ‘el Shakespeare nen’ per part de Victor Hugo, es dedicà a fer recerques poètiques sobre la llengua, amb neologismes i un ús abundant de les imatges i de la personificació com a recursos retòrics. El seu estil es basa en la musicalitat i en el domini dels sentits, així com en el rebuig de les convencions burgeses. Per aquest motiu, el decadentisme i el primer surrealisme el prengueren com a model estètic. En destaca la seva tumultuosa relació amorosa amb el poeta simbolista Verlaine. Va morir als 37 anys, entrant a formar part de la generació de poetes maleïts francesos.

Rimbaud

1991

Mor Montserrat Roig i Fransitorra

Va ser una escriptora en català de novel·les, contes, assaig, reportatges i articles periodístics. És destacable la seva tasca com a periodista, des de la qual manifesta la seva voluntat per construir una tradició de periodisme culte, feminista i amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del país. Una obra de gran ressò fou Els catalans als camps nazis (1977), premi Crítica Serra d’Or i document excepcional de testimoniatge. Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, mitjà en el qual va excel·lir com a entrevistadora a escriptors de generacions precedents.

10071346664 d11a2e5623 o

2008

Mor Miriam Makeba

També coneguda com «Mama Afrika, va ser una icona de la lluita contra l’apartheid al seu país. Marginada durant més tres dècades pel règim racista sud-africà, sempre va estar compromesa amb la lluita pels drets civils i contra el racisme, un lliurament que va dur a terme fins a l'últim moment de la seva vida. La cantant va saber portar com ningú a l'escenari les tradicions i els vestits típics de la seva terra en espectacles on la seva veu càlida i la seva gran presència eclipsaven els instruments ètnics que l'acompanyaven. Va aconseguir la seva màxima popularitat amb el tema Pata Pata, que va ser difós en diferents estats del món assolint els primers llocs en els rànquing de música pop. L'any 2001, va ser guardonada amb el premi de la pau Otto Hahn, atorgat per l'Associació Alemanya de l’ONU.

Miriam Makeba10

 

Comentaris