El Teatre Lliure de Gràcia acull fins el proper 31 de gener, Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, el primer muntatge de La Calòrica, que celebra els seus primers 10 anys sobre els escenaris.

La Calòrica sempre havia dit que quan la companyia fes 10 anys tornaria a estrenar Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. Aquest espectacle, que va néixer com a taller a l'Institut del Teatre i va fer temporada al Versus la primavera de 2011, havia esdevingut amb els anys una peça de culte, considerada imprescindible per tots aquells que van assistir al naixement d'una companyia que ha sabut créixer des dels marges i fer-se un lloc al panorama teatral barceloní sense perdre mai la seva essència. El seu teatre, una barreja explosiva i grotesca d'humor i política amb cuidadíssimes posades en escena, no s'assembla a res i el seu primer espectacle, apodat La Feísima per abreujar, conté ja tots aquests elements que han esdevingut la marca de la casa.

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I/Sílvia Poch

La FeísimaLa Calòrica du a terme un exercici d'estil finíssim, que parteix dels drames històrics shakespearians per construir una comèdia amb tocs de farsa que qüestiona la idea d'imperi i d'orgull patriòtic, amb la Reina Catòlica i la seva família com a protagonistes. El text de Joan Yago, que aconsegueix fer avançar la història amb fluïdesa i fidelitat als fets sense atabalar-nos amb dades, és una delícia, farcit de tocs d'humor i surrealisme, amb algunes rèpliques d'aquelles que fan ganes d'aixecar-se a aplaudir i moments de gran tensió dramàtica.

L'acció, que transcorre íntegrament al voltant d'un llit enorme, narra els últims moments de vida d'Isabel, I que veu com el seu llegat com a reina pot perdre's a mans de la seva filla Juana (la Loca) que no sembla preparada ni disposada a acceptar les seves responsabilitats com hereva. La posada en escena d'Israel Solàés àgil, interessant i ben confegida, amb escenes marcades per un caos controlat on tots els intèrprets treballen en perfecta sincronia per construir una comèdia que es sustenta tant en el text com en les accions físiques. Un repartiment que es coneix, s'escolta i s'ho passa bé en escena format per Aitor Galisteo-RocherJúlia TruyolXavi FrancésCarla RoviraEsther López i Marc Rius, que acumulen una quantitat de talent i una vis còmica difícil de trobar en una mateixa companyia. Tot això complementat amb un vestuari preciós i una escenografia senzilla però alhora espectacular que porten el segell inconfusible d'Albert Pascual.

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I/Sílvia Poch

Sembla mentida que Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I tingui 10 anys i, a sobre, sigui l'òpera prima d'una companyia els components de la qual tenien vint i pocs anys en el moment de la seva creació. Sembla mentida, no només perquè el text sembli escrit ahir mateix, sinó perquè tot el muntatge destil·la una mirada i una manera d'entendre el teatre única, original i profundament interessant. L'única pega que se li pot posar a tot plegat és que hagi hagut de passar una dècada perquè un teatre públic els hi hagi obert les portes. Sincerament, no crec que ens ho puguem permetre.