"S'amaga un esperit poètic sota l'aparença barroera de Donald Trump?" Aquesta és la pregunta que es va fer Rob Sears i que l'ha acabat portant a escriure The Beautiful Poetry of Donald Trump  (A&U Canongate, 2017), un llibre on, reordenant piulades i declaracions del president americà, l'autor aconsegueix fer divertits i desconcertants poemes.

Si alguna cosa sobta del 45è president dels EUA és el seu llenguatge limitat, rude i demagògic. Un estudi de l'any 2016 va determinar que el nivell gramatical dels seus discursos era propi d'un estudiant de primària, sent les seves paraules més utilitzades "loser", "sad" i "stupid". El famós escriptor Phillip Roth també va carregar contra ell a The Newyorker, acusant-lo de tenir un vocabulari de només 77 paraules. Si a això li sumem polèmiques recents com la vergonyant dedicatòria que el president va deixar al memorial de l'Holocaust a Jerusalem, es fa difícil pensar en Donald Trump com un poeta.

Sears, però, ha apostat per prendre's la qüestió des d'un punt de vista còmic. I no és el primer: Trump està creant una veritable escola de poesia amb el seu llenguatge hooligan. De fet el 2015 ja va aparèixer Bard of the Deal (HarperCollins), del periodista Hart Seeley Make Poetry Great Again.

The Beautiful Poetry of Donald Trump ve així a enriquir aquest nou gènere esperpèntic amb versos com els següents:

I am the best

I predicted Apple’s stock would fall

I will build a great, great wall

I build buildings that are 94 stories tall

My hands – are they small?

El potencial de la deu poètica trumpiana sembla a més no tenir aturador: actualment hi ha almenys tres projectesTrump Twitter Archive, Trump Archive i American Presidency Project— dedicats a rescatar vells ‘twits’ ja esborrats o a recuperar frases pronunciades per l’actual president en l’era pre-internet. Tot plegat, una mina de xenofòbia, ignorància i fanfarroneria que promet seguir inspirant als més intrèpids trobadors.