La paraula groc ―com la paraula Shiwa― és un estat espiritual. Com diu el poeta Balmes, “si la dius ben alta el món se t'il·luminarà, és com un gran ah, ah, ah”. Del mestre Altaió, traficant d’idees d’aquella postmodernitat que acaba de perdre el gran artista Carles Santos, en vaig aprendre el lema: “El groc encén la parla”, i potser per això vaig voler que la portada del meu llibre-monòleg, protagonitzat per Saiola, l’enamorada més sincera de la seva època, fos d’un groc solar. Amb Fes-me la permanent, el groc encenia el llenguatge amorós, crític, cínic, desdoblat i alçurat que havia mamat feia dues dècades d’aquell Groc el ventríloc o la indigestió de la veu, escrit per l’amic Altaió i il·lustrat per Francesca Llopis.

El groc és un estat espiritual perquè a banda d’encendre la parla encén la llibertat interior (només cal veure que la premsa groga és la sensacionalista de baixa qualitat on tot déu pot dir el que li surti dels bemolls sense contrastar la informació). En futbol, el groc és un avís i, en cromoteràpia, aquest color es fa servir per animar el pacient. La precaució en els semàfors i la precaució a l’hora de fer un bany de mar. Existeixen més de cent tonalitats de groc: no acabaríem mai. Sol, llum, coneixement. Els narcisos també són grocs. El groc crida l’atenció. Cap color és tan poc estable com el groc, perquè un punt de vermell el torna taronja, un punt de blau el torna verd i un punt de negre l’embruta i l’ofega. Per si fos poc, descobreixo que al riure fals, els francesos l’anomenen “el riure groc”, i a Rússia “una casa groga” és un manicomi. Judes apareix representat sovint amb una túnica groga i les prostitutes medievals havien de portar un mocador groc al cap. Feien part dels proscrits de la societat... Qui diu proscrits diu sediciosos.

Volem viure en groc Kodak permanent. El canvi. L’anhelat canvi. El desig de llum. La calidesa. La cultura lluminosa

Els colors tenen el seu propi valor d’expressió i poden influir directament sobre la psique. A la banda positiva, i com a estat espiritual que és, el groc s’ha convertit en un símbol de la capacitat de veure-hi, d’elevar-se per damunt de tot, de contemplar i comprendre. Les ensenyances dels indis Cherokees associen el color groc amb el foc de la saviesa sagrada que permet convertir-la en realitat concreta. Ho estem fent bé: la capacitat de fer real la intenció del creador mitjançant els seus esforços individuals. I individu a individu, ja ho diuen, s’omple la pica! I no oblidéssim que el complementari del groc dins l’escala cromàtica és el violeta, una barreja de blau i vermell que simbolitza l’espiritualitat unida a la sang del sacrifici. Activitat. Objectiu. Victòria.

Rebutjar el groc indica necessitat d’aïllament i temor al canvi. Quan l’energia d’aquest color està bloquejada apareix un temperament iracund i colèric, capaç de perdre el control. La penitència. Ara s’entén més, oi? Volem viure en groc Kodak permanent. El canvi. L’anhelat canvi. El desig de llum. La calidesa. La cultura lluminosa. El tercer chakra. L’expansió. Eliminar toxines. Millorar la digestió psíquica. Vèncer el passat. Desar la naftalina. Curar la caspa. No necessitar invocar la llibertat. Ser-hi. Viure-hi en. 

Anna Carreras
Opinió Noves addiccions Anna Carreras
Anna Carreras
Opinió El gran truc final Anna Carreras