Ara fa un any que els Mossos d’Esquadra interceptaven una parella de joves japonesos al túnel de la Rovira, un noi i una noia de 20 anys. Alertats per l’actitud nipona, la parella els va dir que caçaven pokémons i es va quedar tan ampla.

Confesso que he guardat memòria de la notícia durant un any. Ara per fi tinc l’excusa, per fi puc parlar del joc per a mòbils i tauletes Pokémon Go. Mig món es va tornar boig quan va sortir. Aplicació creada per Niantic, en col·laboració amb Nintendo, recupera desenes de criatures a mig camí entre els animals i els follets, que tanta fama van recollir durant els anys noranta, entre els fans de la Game Boy, i fins no fa gaire, gràcies a la sèrie de dibuixos animats.

A Pokémon Go, més o menys tothom sap quin pa s’hi dóna. Mitjançant la geolocalització i les càmeres dels ginys, els jugadors recorren la ciutat tot buscant els animalons de fantasia. Es tracta de bitxos que, gràcies a la realitat augmentada, tant et pots trobar que surten del calaix dels mitjons com t’apareixen davant la ferreteria de confiança. Els pokémons s’atresoren, i després els pots intercanviar, fer-los lluitar, fer-los evolucionar (que millorin les capacitats virtualment innates), o sacrificar-los en escaramusses multitudinàries.

Darwin a tota pastilla, vet-ho aquí.

Vaig caçar el meu primer pokémon al vàter de casa. Tot just testejava el joc, assegut a la tassa, que davant meu va aparèixer un pop anèmic amb ulls de vedell degollat. Els caces llençant-los una mena de bola trampa, després de seduir-los amb llaminadures. Llavors vaig sortir al carrer. Barcelona. De tant en tant el joc et mostra llocs de poder, indrets on proveir-te d’energia i d’incubadores on fer créixer els ous que també reculls. El meu primer lloc de poder va ser l’església xinesa cristiana del barri. El segon, un contenidor d’orgànic. El tercer, la popular font del Negrito de la Diagonal.

De tant en tant el joc et mostra llocs de poder, indrets on proveir-te d’energia 

A la pantalla, el mapa de la ciutat fa un cert efecte. Pokémon Go enganxa, et fa caminar força sense que te n’adonis, i selecciona indrets realment curiosos, d’aquells que la familiaritat esborra de l’atenció. Tanmateix, fa part del meu tarannà, explorar els límits d’un joc d’aquestes característiques. Els punts flacs. Per això em vaig endur les meves filles a un llogarret de 130 habitants, a prop de les Gavarres. Vaig pensar que la poca densitat humana em permetria demostrar un lloc comú, és a dir, que les ciutats viuen d’esquena al món rural i que Pokémon Go no seria una excepció. Fiasco, a la plaça del poble ens esperaven una vintena d’organismes immunds, inclòs un pokémon rar que m’ha fet famós entre la comunitat virtual. Per si em voleu buscar, i comprovar la meva anomenada, el meu avatar és Blai Bonnet.

Endormiscat, mirant el mòbil, vaig veure la tortuga fent saltirons i esgarips, a la punta del meu gland

Enderiat a petar el joc, vaig deixar les nenes amb la mare i em vaig emboscar. Aleshores sí, el mapa va resistir, però de pokémons no me’n sortia ni un. A frec d’un dòlmen on vaig seure, per un moment semblava que el meu fracàs seria megalític, perquè vaig sentir una fressa als esbarzers. Duia més d’una hora caminant pel bosc i mirant la pantalla. Vaig esperar el pokémon de torn, vençut, però era un catxap. Se’m va quedar mirant. I un lluerd també, a la pedra plena de líquens. I una corrua de formigues, indiferent a la tragèdia, va desfilar entre tots nosaltres. Tot seguit vaig notar que evolucionava, jo, cap al model més estúpid possible que conec, el del tros de colló que no sap sortir de casa sense el mòbil.

Per acabar us aconsello que no activeu les notificacions push. Us avisen quan no jugueu, que els pokémons us ronden. Jo vaig cometre l’error de dormir, la nit del poble, amb el mòbil a la tauleta. A les tres de la matinada em va avisar que una tortuga blava i fúcsia em festejava. Endormiscat, mirant el mòbil, la vaig veure i sentir fent saltirons i esgarips, a la punta del meu gland. I la vaig caçar. Mort de tristor, quan vaig constatar que la meva dona havia incorporat l’escena al seu calaix mental, el que duu el meu nom.

 

Fitxa tècnica

Desenvolupador: Niantic, Inc. Títol: Pokémon Go Música: Junichi Masuda

Tamany: 285 MB Plataformes: Android i iOS Preu: 0€

lara croft tomb raider 20273 1920x1200
VIDEOJOCS On són les Lara Crofts? Adrià Pujol