La sensibilitat i el virtuosisme de les composicions de Pau Casals van traspassar les fronteres per convertir-lo en un artista universal. Va ser un intel·lectual compromès amb l'activisme democràtic i la reivindicació de les llibertats, fins al punt que va renunciar a tocar a la Unió Soviètica després de la revolució del 1917, va fer el mateix amb l'arribada al poder d'Adolf Hitler a Alemanya i a Espanya durant la dictadura de Franco. Et proposem una ruta per entendre la magnitud de la seva figura, des dels orígens al seu Vendrell natal fins que va esdevenir com una de les figures més universals. 

La melodia de Casals segueix viva

El Vendrell és la llar de Pau Casals. Va néixer en aquest municipi de la Costa Daurada el 1876 i allà descansen les seves restes després d’una aportació cívica i musical inigualable. Abans d’haver de marxar a l’exili, va viure-hi i compondre amb l’objectiu d’acostar la música a totes les classes socials. La seva antiga residència, ubicada al barri de Sant Salvador, s’ha convertit en un museu que repassa tota la seva obra. És un punt de partida excel·lent per entrar en l’univers d’aquest gran geni català.

Casa Museu Pau Casals

Fundació Pau Casals

La visita a la Casa-Museu Pau Casals transcorre a través de 17 sales que recorren la biografia del músic, amb el suport d’elements de la seva vida privada i professional i de l’última tecnologia museogràfica. Així mateix, al museu s’hi organitzen al llarg de l’any activitats musicals i concerts que fan encara més imprescindible la visita.

Les primeres notes

Les primeres notes de Pau Casals van ser al carrer de Santa Anna, número 4, al centre del Vendrell, on segueix dempeus la casa nadiua de l’excel·lent violoncel·lista. Des d’aquest lloc s’inicia un recorregut guiat que t’acosta al llegat de Casals. A la casa pots conèixer l'ambient familiar i humil en què va viure els primers anys de la seva infantesa. També la seva vinculació amb els moviments culturals i socials del Vendrell de l'època, encapçalats pel dramaturg Àngel Guimerà.

Casa Natal Pau Casals

Nano Cañas

La visita continua a l'església, amb l'oportunitat de gaudir d’una demostració musical de l'orgue barroc, recentment restaurat. La ruta finalitza al Museu Pau Casals. La figura de l'artista és omnipresent en la vida cultural vendrellenca. Així, durant tot l’any hi ha concerts a l’Auditori que porta el seu nom, i en especial a l’estiu es programa la Setmana de la Música (al juny) i el Festival Internacional de Música Pau Casals (al juliol i agost).

A casa dels cossetans

A continuació us proposem una alternativa històrica. Els cossetans van ser una tribu ibèrica que va viure a la zona on hi ha actualment el municipi de Calafell cap al segle VI aC. La ubicació era estratègica, servia de porta d’entrada de tota mena de productes provinents d’altres regions de la Mediterrània. Aquesta antiga ciutadella es manté en un estat de conservació excel·lent i pots visitar-la per descobrir com eren les primeres ciutats catalanes.

Ciutadella de Calafell

Patronat de Turisme de Calafell

La Ciutadella et permet entrar a les cases reconstruïdes, on s’hi exposen rèpliques d’objectes de la cultura material dels ibers, així com pujar a les torres de defensa a través d’una reproducció d’una torre d’assalt romana, per facilitar al visitant la comprensió del passat amb elements museogràfics.

La cultura del vi

El vi és més que una beguda a Vilafranca del Penedès, és una forma de vida. Pots comprovar-ho visitant el Vinseum, un espai expositiu que compta amb un fons de més de 17.000 peces que t’ajuden a construir el relat històric de la viticultura a Catalunya. Hi podràs veure les eines del camp i del celler que es feien servir anys enrere, com recipients ceràmics, peces arqueològiques o d'altres obres d’art.

Vinseum

Félix Lorenzo

Sense deixar Vilafranca, tens una altra proposta enocultural interessant, és una visita guiada a l'església de Santa Maria. Acaba a la terrassa de les campanes, el millor mirador de Vilafranca, coincidint amb la posta de sol. Mentre els darrers rajos es van esfumant per l'horitzó, degustaràs una copa de vi de la DO Penedès.

A dins del castell

Els castells són una de les tradicions catalanes més conegudes arreu del món. El 2010 la UNESCO els va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Et proposem anar a Valls per descobrir-los des de dins, en sentit literal.

Assaig colla vella xiquets Valls

ACT

Valls és considerat el municipi català bressol dels castells. Allà, hi trobaràs la seu d'una de les colles més importants de Catalunya, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que fa tots els seus assajos oberts al públic –els realitzen entre els mesos de març i novembre–. Cada castell és com una obra d'arquitectura: té una base, contraforts, agulles... Si vius un assaig de prop i veus la dedicació de tots els membres de la colla, encara t’impressionarà més la traça, l'esforç i el treball en equip que requereix carregar i descarregar cada castell.

Passejant per la muralla

L’aroma medieval se sent per tots els racons de Montblanc, tant pels seus carrers i places, com per la imponent muralla que n’envolta una part. Pere III el Cerimoniós va ordenar bastir aquesta imponent defensa militar i encara se’n conserven 1,5 quilòmetres amb una alçada mitjana de 6 metres, i una trentena de torres.

Muralla de Montblanc

Ajuntament de Montblanc

La muralla es pot visitar pel pas de ronda pel teu compte o amb visita guiada. La segona opció val molt la pena, ja que et mostra com es va construir la fortalesa i la història de la vila des de temps immemorials, a més d’entrar a dues torres del recinte emmurallat de Montblanc. El recorregut té sorpresa gastronòmica en forma de dues degustacions de productes de la zona, acompanyades d'un tast de vi de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, per acabar de la millor manera aquesta ruta! 

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya

logo turisme generalitat

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat