Arriba a Barcelona l'exposició Stanley Kubrick, consagrada a aquest geni del cinema, creador d'obres mestres en diversos gèneres, després de visitar 18 ciutats dels sis continents i ser vista per més d'1.400.000 persones. Comissariada per Hans-Peter Reichmann i Tim Heptner, del Deutsche Dolmmuseum de Franfkurt, es podrà visitar al CCCB, on el crític de cinema i escriptor Jordi Costa s'ha encarregat de la seva adaptació a Barcelona, on es mostren continguts inèdits. Entre aquests, material de 2001: Una odissea a l'espai, storyboards de Barry Lindon, entrevistes a diversos actors i col·laboradors del director americà i una instal·lació audiovisual biogràfica realitzada expressament per aquest exposició pel director de cinema Manuel Huerga, que vol trencar el mite del creador misàntrop i innacessible.

Lolita Stanley Kubrick

Imatge de Lolita, dirigida per Stanley Kubrick. La jove actriu Sue Lyon és la protagonista, Dolores ‘Lolita’ Haze © Warner Bros. Entertainment Inc.

L'exposició, que compta entre d'altres amb la col·laboració de Christiane Kubrick, filla de l'influent cineasta, mort ara farà 20 anys, fa un recorregut biogràfic des dels seus anys d'aprenentatge com a fotògraf de la revista Look fins als treballs inconclosos -una sala recull tot el material acumulat per Kubrick per la seva nonada Napoleó-, passant pels dotze llargamentratges que va realitzar -totes elles autèntiques obres mestres en cadascun dels seus gèneres- a través de mes de 600 ítems (imatges en moviment, objectes i material procedent dels arxius persinals del director, entre els quals documentació de recerca i producció, guions, fotos, utillatge i atrezzo, vestits, maquetes, càmeres, correspondència...). 

La Taronja Mècanica Stanley Kubrick

Imatge de A Clockwork Orange, dirigida per Stanley Kubrick.  Alex DeLarge, protagonista del film, era interpretat per Malcolm McDowell © Warner Bros. Entertainment Inc.

La mostra farà les delícies dels amants del cinema amb les maquetes de les naus de 2001: una odissea a l'espai, els storyboards d'Espàrtac, la documentació de l'escàndol Lolita, les fotografies de Weeggee per a Dr. Strangelove, la música de A Clockwork Orange, les sumptuoses robes de Barry Lindon, els vestidets de les inquietants bessones de The Shining o les misterioses capes i màscares d'Eyes Wide Shut..., però, alhora, vol ser una reflexió sobre el treball acurat d'un artesà que, del seu ofici de fotògraf en va heretar la cura de cada pla, d'un creador que va avançar debats sobre la intel·ligència artificial, el desig i la violència, va convertir les novel·les que va adaptar en obres artístiques per elles mateixes, com en el cas de Lolita -amb guió del mateix Vladimir Nabokov-, The Shining, d'Stephen King -que no va quedar satisfet de les llicències que el cineasta es va prendre- o Eyes Wide Shut, basat en Història somiada, d'Arthur Schnitzler, i que va gaudir d'una independència artística sense precedents, tal com assenyalen els responsables de la mostra. Una independència que sovint li va costar censures i problemes amb l'opinió pública: Des de l'antibel·licista Camins de glòria, que es va estrenar a Espanya l'any 1986 -quasi quaranta anys després de l'estrena oficial-, fins a Lolita, acusada de pornogràfica per sectors cristians, passant per A Clockwork Orange, titllada d'immoral i que va ser vinculada a l'augment de la violència per part dels tabloides anglesos.

El Resplandor Stanley Kubrick

Imatge de The Shining, dirigida per Stanley Kubrick. Les bessones Grady (Lisa and Louise Burns) © Warner Bros. Entertainment Inc.

Del treball minuciós fins l'extrem del gran director americà establert a Londres en donen fe els testimonis del rodatge a Espanya d'Espàrtac, entre ells els seus dos ajudants de direcció, així com les adaptacions minucioses i revisades per ell mateix dels doblatges dels seus films, en les quals van participar els directors Carlos Saura, Mario Camus o Jaime de Armiñán i l'escriptor Vicente Molina Foix. L'ús de tècniques innovadores, com l'stedy cam de The Shining, i d'un desig de màxima veracitat, cm la il·luminació a través únicament d'espelmes a Barry Lindon, són algunes de les aportacions més interessants d'un dels més influents cineastes de la història, que va transitar per tots els gèneres -des del negre fins a la ciència ficció, de la superproducció èpica a la farsa, del terror al drama històric- i que, com recordava Jordi Costa, va assegurar que "Tot el que pot ser dit o pensat pot ser filmat".

Eyes Wide Shut Stanley Kubrick

Tom Cruise, Nicole Kidman i Stanley Kubrick durant un descans en el rodatge d'Eyes Wide Shut © Warner Bros. Entertainment Inc

Foto de portada: 

2001: A Space Odyssey, dirigida per Stanley Kubrick © Warner Bros. Entertainment Inc.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat