Era inevitable per aquestes dates dedicar un article a les novetats infantils i juvenils d’aquest Sant Jordi.

Molts voldríem que consumir cultura fos més aviat un hàbit i no una excepció en la nostra “tradició” cultural i educativa. Que alimentar-nos de cultura es convertís en un costum normalitzat dins la nostra societat i que fos més fomentat o protegit per part dels estaments de poder, i no quedar-nos només amb una tradició consumista que es fa un dia a l’any perquè toca.

Deixeu-me tenir una mica de sentit de l’humor: quans de nosaltres no voldríem un Sant Jordi sense dracs? Ens preguntem com és que l’arquetip “draconià” persisteix cada any de manera inexorable a les cobertes de llibres d’aquesta tradició tan arrelada al nostre país.

En tenim un exemple en una de les novetats d’aquest Sant Jordi per als més petitons de la casa: “Sant Toni i el gat”, de l’Anna Fité amb i·lustracions de Chuchu (Sònia González), dins la col·lecció “I si...?” de l’Editorial La Galera.

Fité és una autora, a més de guionista de series de televisió, que porta molts anys escrivint literatura infantil. Per si us interessen altres llibres d’ella per a nens una mica més grans o primers lectors, trobem una mena de picada d’ullet o inspiració en els personatges dels contes clàssics, a l’enginyós “Zoomwatts”. Un llibre on el Mag Merlí i els personatges principals dels contes de tota la vida (la Madrasta, els Set Nans,El tres porquets, la Ventafocs...) queden voluntàriament atrapats durant anys en una biblioteca abandonada sense nens, amb una bella dorment bibliotecària, fins que s’adonen que ja ningú no se’n recorda d’ells perquè han deixat de ser “famosos” entre els nens “moderns”.

9788424644659 imatge portada llibre detall 9788424644659

També trobem aquest estil en el seu altre llibre “Voilà!. El besnéts del Gat amb Botes” on els hereus de l’arxiconegut Gat amb Botes obren el Museu de Carabàs amb els objectes més preuats dels contes clàssics més famosos, com el llaç de la Rateta Presumida o les botes d’en Polzet.

9788424660185 imatge portada llibre detall 9788424660185

I quan no saps què comprar el millor és demanar consell a un bon llibreter que són els que en saben. El bon llibreter és una mena de mag o fada del bosc que sap trobar solucions per a tots els gustos. En aquest cas, li vaig preguntar a l’Enric, llibreter de Laie de tota la vida, i aquest Sant Jordi m’aconsella els següents: El llop no vindrà de Myriam Ouyessad (Editorial Baula). També l’àlbum il·lustrat Bon dia! Poemes de bon matí (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), de Salvador Comelles i il·lustrat per Mercè Galí, amb poemes sobre el que fem al matí en llevar-nos. O pels nostàlgics de grans símbols que romanen inalterables, tenim Aventures extraordinàries d’en Massagran, de Josep Maria Folch i Torres, publicat per primera vegada el 1910. Un éxit de la literatura juvenil catalana que no deixa de re-editar-se (com la nova edició que n’ha fet l’Editorial Bambú). Un clàssic català que trobareu en diferents edicions, i que encara perdura en el temps.

02407

Tan de bo els vostres fills arribin a ser dracs que devorin llibres cada dia, i nosaltres regalem roses i llibres en cada gest d’amor dels nostres dies i en cada compromís cultural que fomentem amb els nostres actes.

Bon Sant Jordi a tots.

Sakina découvre «Le Petit Prince» 2
Llibres i tecnologia Fills de la tecnologia Àngels Bassas