Heu de fer un regal especial o bé us bé de gust trobar un llibre per vosaltres mateixos per aquest Sant Jordi?  L'equip de col·laboradors de La Llança ha fet una llista de recomanacions, on hi ha llibres per tothom i de tots els gèneres: narrativa, assaig, poesia, còmic, etc. 

Savis, bojos i difunts

Savis, bojos i difunts. El conte decadentista a Catalunya (1895-1930)

Males Herbes, editat per Ramon Mas. 288 pàg.

"Recomano aquest llibre perquè capgira una visió estreta i finalista de la narrativa catalana de principis de segle XX i es fixa en una sèrie d'escriptors d'enorme qualitat que havien quedat mig orfes d'atenció, mostrant textos agosarats i desacomplexats. Un gran llibre". Andreu Navarra.

Lectura fácil. Cristina Morales

Lectura fácil, de Cristina Morales

Anagrama. 424 pàg. 19'90 €.

"Quan algú us digui que en la literatura actual es prioritza més la correcció política que la qualitat, podeu llançar-li a la cara el Lectura fácil". Marta Roqueta

Shakespeare. Joan Sellent

Shakespeare. Versions a peu d'obra. Traduccions de Joan Sellent

Núvol. 1088 pàg. 49 €.

Si penso en "grans" llibres o autors que sempre rellegiexo...i hi torno i hi torno... sempre em ve al cap Shakespeare. Àngels Bassas.

cami de sirga 9788499300566

Camí de Sirga, de Jesús Moncada

La Butxaca. 352 pàg. 9'95 €.

"Per a mi és una novel·la inesgotable i ampla com l'Ebre, en la que trobo nous atractius en cada lectura. He rigut, he plorat i he pensat amb aquest llibre, i penso que és un títol que mereixeria ser més conegut, estimat i, sobre tot, llegit". Mar Calpena.

Esperant els bàrbars

Esperant els bàrbars, de J.M. Coetzee

Proa. Traducció de Xavier Rello. 232 pàg. 17,10 €.

"Esperant els bàrbars és una de les primeres novel·les de J.M. Coetzee. Narra la història d'una ciutat als límits d'un misteriós imperi, que aguaita desesperada la inexorable arribada d'uns bàrbars dels que no se'n sap res, però que provoquen autèntic terror. Una bella reflexió sobre l'alteritat, escrita a la Sudàfrica de l'apartheid, però vàlida per a molts més contexts". Gustau Nerín

les nimfes sota el sol

Les nimfes sota el sol, de Josep M. Argemí

Adia Edicions. 296 pàg. 18 €

"En aquest llibre s'hi sent, entre paraula i paraula, aquell trèmolo propi de la gran literatura. En una Mallorca ideal i lluminosa (excesiva i corrupta, també) hi trobareu els treballs d'amor (i de desig) d'una mare i dues filles (i el seu entorn ple de canonges calents, nobles xarons i pintors estrafolaris). L'estil és una delícia a vessar de detalls. Bona literatura. Una màquina de felicitat". Joan Magrané.

portada un circ al pati de casa damia bardera

Un circ al pati de casa, de Damià Bardera

Editorial Empúries. 144 pàg. 16'50 €

"Un recull de contes, personatges i situacions que et fan tocar de peus a terra (o fins i tot mossegar la terra) alhora que també et duen a volar amb coloms, estels, globus o altres objectes indeterminats. Tot un viatge, al costat de casa". Gabriela Zea Nadal

Lombra de lamor

L'ombra de l'amor, de Pere Anglas

Voliana Edicions, 2019. 271 pàg. 16'20 €.

"L'actor, director de teatre, dramaturg i guionista Pere Anglas debuta com a escriptor de novel·la amb una història d'intriga i amor que us farà viatjar al Paral·lel dels anys vint. Mentre Primo de Rivera ostenta el poder amb mà dura, l'avinguda amb més teatres i cabarets de la ciutat és un mon a part. Un jove autor i empresari teatral rep d'un marquès italià l'encàrrec d'escriure una obra sobre la naturalesa de l'amor. La novel·la ja compta amb una ruta literària ideada pel mateix autor". Xavier Amat.

ser conservador

Ser conservador y otros ensayos escépticos, de Michael Oakeshott

Alianza Editorial. Edició de Jorge del Palacio. 208 pàg. 12'50 €.

Oakeshott defensa la tradició i el coneixement pràctic en contra del progressisme buit de la novetat i de les solucions polítiques teòriques. La "tradició" que reivindica Oakeshott no és una caricatura estàtica, sino una acumulació dinàmica del millor que tenim. Un bon polític no es crea llegint llibres de ciència política. El filòsof anglès és un escèptic davant les forçes redemptores de la modernitat. Hem de conviure amb la imperfecció. I, alhora, seguir navegant. Javier Borràs Arumí.

Persecució. Toni Sala. L'Altra Editorial

Persecució, de Toni Sala.

L'Altra Editorial. 240 pàg. 18 €

"Una novel·la ambiciosa d'un escriptor intel·ligent. Sala segueix vorejant el tema de la mort i la culpa en una novel·la que es pregunta sobre la natura i l'origen del mal a partir de la història d'un assassí i les víctimes, reals i col·laterals, del seu crim". Marina Porras.

No Said El Kadaoui.

No, de Said El Kadaoui.

Catedral. 2008 pàg. 18'50 €.

"La novel·la és còmica, reflexiva i amb molt d’interès sociològic i estilístic: el protagonista narra la seva experiència vital com de psicòleg d’origen magrebí a Catalunya/Espanya amb el to auto-irònic del jueu Philiph Roth. Un llibre per riure i trencar els tòpics sobre l’alteritat i la diferència. Sorprenent, divertida, inevitablement pedagògica". Júlia Bacardit.

Dits tacats Alex Susanna

Dits tacats. Antologia 1978-2018, d'Àlex Susanna.

Pagès Editors. 192 pàg. 20 €.

Una molt ben escollida selecció de versos confirma —i ho fa a bastament— el que per als amants de la poesia no oferia gaire dubte: que al llarg de quaranta anys de creació poètica ininterrompuda Susanna s’ha guanyat, amb ple mereixement, un lloc destacat en les lletres catalanes del darrer mig segle. Més encara, que se’l va començar a guanyar des de la publicació, l’any 1980, de Memòria del cos, el seu primer llibre de poemes. Xavier Serrahima.

Los asquerosos

Los asquerosos, de Santiago Lorenzo

Blackie Books. 222 pàg. 21 €.

"Los asquerosos és una novel·la fantàstica, divertida i política que consagra Lorenzo com un gran escriptor. I, com diu Pérez Andújar, com "un francotirador entre Quevedo i Landero". Los asquerosos és, també, un magnífic assaig sobre un dels mals dels nostres dies, 'la mochufa' paraula que la RAE ja triga a incloure en el diccionari". Aída Pallarés.

Infiltrat. Lluís Calvo

L'infiltrat, de Lluís Calvo

Arcàdia. 256 pàg. 22 €.

"Calvo resumeix adequadament la filosofia del vagareig en la seva versió moderna, romàntica, i contemporània, ja sigui en la pell del flâneur, del Wanderer o apel·lant al simple art del badar". Bernat Dedéu.

escriure. Stephen King

Escriure. Memòries d'un ofici, d'Stephen King 

L'Altra Editorial. Traducció de Martí Sales. 336 pàg. 17'90 €

"No cal ser un lector adepte d'Stephen King (jo no n'he llegit ni un conte) per gaudir com un mico de les memòries que n'ha publicat L'Altra Editorial. King és salat i terrenal, un artesà boig pel seu ofici, i aquí combina el relat personal de la seva peripècia per esdevenir l'escriptor que és (i aquesta és la part amb més rock'n'roll i droga dura del llibre) amb un conjunt de recomanacions, avisos i consells sobre l'ofici d'escriure". Irene Pujadas

La fam invisible. Santi Balmes

La fam invisible, de Santi Balmes

Columna Edicions. 448 pàg. 20'90 €.

"Recomano aquest llibre perquè dibuixa un dels millors recorreguts pel mapa interior d'un mateix amb un llenguatge lúdic i un estil intel·ligent obtingut gràcies a l'equilibri entre la poesia macarra i l'alta literatura". Anna Carreras. 

61 bQchfEmL

Liliana Segre. Il mare nero dell'indifferenza, a cura de Giuseppe Civati

People. 156 pàg. 12 €.

El meu llibre recomanat per Sant Jordi és un llibre en italià. Per a qui vulgui practicar la llengua i per dir als editors nostrats: a què espereu a traduïr-lo al català? Liliana Segre, il mare nero dell'indifferenza recull les reflexions de Segre, supervivent del camp d'extermini nazi d'Auschwitz, on va ser deportada per ser jueva quan era una nena. Ara té uns lúcids 88 anys, i continua dedicant la seva vida a fer de testimoni de l'horror per lluitar contra la indferència i l'oblit. Son molt interessants els paral.lelismes que estableix entre el clima que es respirava just abans de la consolidació del feixisme amb el que es respira ara a Itàlia". Alba Sidera.   

Ada o el ardor

Ada o el ardor, de Vladimir Nabokov

Editorial Anagrama. 480 pàg. 18 €.

"La millor novel·la de l’autor: una cosmologia de personatges problemàtics i psicològicament ben complexos; una veu narrativa suficientment degenerada, però sense ser tan òbvia com a Lolita; una història d’amor fastigosa i tendríssima. I, si no t’acaba de convèncer, també una prosa exquisita i cinquanta maneres diferents de referir-se a l’erecció masculina". Andrea Rovira.

Els angels em miren marc pastor

Els àngels em miren, de Marc Pastor

Ara Llibres. 432 pàg. 20'50 pàg.

"En Marc Pastor hi torna a demostrar que té un univers literari molt personal en què aconsegueix renovar els codis narratius del thriller i portar el lector a terrenys poc habituals. És una novel·la d'atmosferes gairebé epidèrmiques, amb un personatge principal memorable i la sensació constant que la narració es nodreix d'infinitat de calaixos plens de secret. Potser no els obrim, però els percebem i això els torna molt inquietants". Pep Prieto

Fills llacuna park

Els fills de Llacuna Park, de Maria Guasch

L'Altra Editorial. 184 pàg. 17'90 €.

"Novel·la fantàstica i finíssima que t'embolica com una boira, com manta, d'ambients i sensacions, tan palpables que són gairebé físics. Imprescindible!". Irene Solà.

Chicago Mamet

Chicago, de David Mamet.

RBA. Traducció d'Efren Del Valle Peñamil. 320 pàg. 19 €

El novel·lista, dramaturg, guionista i director cinematogràfic David Mamet recupera un dels seus gèneres predilectes, el policíac. Però Chicago no es una novel·la negra sino un drama de gànsters de l´època clàssica durant la Llei Seca, a més d'una reflexió sobre la feina periodística. Mamet torna de forma fluïda i contundent a un univers que ja va copsar al guió d'Els intocables d'Elliott Ness". Quim Casas.

coberta un estiu parcerisas

Un estiu, de Francesc Parcerisas 

Quaderns Crema. 144 pàg. 12 €

"Hi ha vida més enllà de les novel·les. Podria parlar del teatre de Josep Maria Miró o la poesia de Vinyoli, però prefereixo recomanar un diari. Perquè també és un gènere important. Francesc Parcerisas, conegut sobretot com a traductor i poeta, convida el lector a fer un viatge interessant durant una etapa que, més enllà del "dolce far niente", també és plena de situacions quotidianes que prenen rellevància existencial. I ens ho presenta amb una prosa ben perfilada, amb esperit incisiu i una mirada de poeta que fan d'aquesta una lectura per assaborir". Gerard Guerra.

Rompepistas. Kiko Amat

Rompepistas, de Kiko Amat

Editorial Anagrama. 320 pàg. 16'50.

"Kiko Amat fila un llibre que a banda d'estar ple d'històries en gran part mundanes, ordinàries, d'una colla d'amics, d'amors i cançons, el que relata és una vida d'extraradi, la meva vida i la de molts que hem estat fills d'extraradi de les grans ciutats. El llenguatge directe i punxegut que fa servir, produeix que un mateix es pugui veure en múltiples passatges, que reconegui les seves pors, les pròpies mediocritats i l'aprenentatge, que pot fallar quan trobes un llibre que parla de tu? "échale la culpa al boogie”, en definitiva, la banda sonora de la seva i la meva adolescència". Joel Codina.

Mireia Sallarès. Com una mica d'aigua al palmell de la mà

Com una mica d'aigua al palmell de la mà, de Mireia Sallarès

Arcàdia, 153 pàgines. 160 pàg. 16 €.

"A la Mireia Sallarès i a la seva obra se les pot observar, llegir o escoltar. El tema central des d'on neixen les seves investigacions artístiques és l'Amor. Com una mica d'aigua al palmell de la mà és el seu darrer treball: una exposició que gira entorn d’un vídeo que ficciona un interrogatori que un policia serbi li fa a l’artista (a la Fabra i Coats fins el 28/04) i un llibre (editat per Arcàdia) que transcriu el contingut del vídeo. Sallarès hi desplega les seves troballes i les seves reflexions sobre la dimensió amorosa. Son consideracions que neixen de moltes perspectives diferents; del que és ordinari o de la misèria i la deixalla. A partir d'aquí, hom pot desgranar idees sobre l'abast incomensurable de l'amor, però també sobre qüestions tècniques o del llenguatge artístic de Sallarès: el que fa és investigació teòrica, o és art?". Marta Vilageliu.

La mort i la primavera. Mercè Rodoreda. Club editor

La mort i la primavera, de Mercè Rodoreda

Club Editor, 2017. Amb pròleg d'Arnau Pons. 448 pàg. 24'95 €. 

"Llegint La mort i la primavera he volgut viure al poble de Rodoreda on els homes turmenten el desig de les embarassades embenant-los els ulls i on les mares mortifiquen el desig de les criatures amb punxons, només per ser-hi més endins". Mercè Vila

COBERTA SEREM ATLANTIDA

Serem Altàntida, de Joan Benesiu

Editorial Periscopi. 354 pàg. 19 €.

"Recomano Serem Atlàntida, de Joan Benesiu. I més encara si ja heu llegit la seva primera novel·la Gegants de gel, perquè hi veureu el salt que ha fet Benesiu com a escriptor pel que fa tant als temes que toca com a la seva ambició literària. Si no l'heu llegit, tampoc no importa: aquesta nova novel·la us agradarà si us agraden els viatges, la literatura, l'atzar, l'humor punyetero...". Isabel Sucunza.

portada sobre la terra impura melcior comes

Sobre la terra impura, de Melcior Comes

Edicions Proa. 528 pàg. 19 €.

"Comes estableix un punt i a part en la seva obra,  un pas endavant amb una novel·la de maduresa, que segons l'escriptor Vicenç Pagès Jordà, permet a l'autor deixar enrere la perillosa etiqueta de jove i que el situa ja com a baula consolidada de la novel·lística catalana sobre Mallorca, en l'estela monumental de Baltasar Porcel, de qui l'escriptor pobler se'n confessa deixeble". Joan Safont.

Niño prodigio

Niño prodigio, de Michael Kupperman

Blackie Books. Traducció de Regina López Muñoz. 240 €. 19'90 €.

"En aquesta multiguardonada novel·la gràfica, el dibuixant Michael Kupperman -que ha publicat en revistes com The New Yorker- relata la vida del seu pare Joel Kupperman, qui va ser una celebritat quan era petit gràcies a les seves aparicions al concurs Quiz Kids. Una melancònica i amarga reflexió sobre la fama, la família i la memòria". Xavier Roca.

portada la noia amb la leica helena janeczek

La noia amb la Leica, d'Helena Janeczek

Edicions 62. Traducció d'Oriol Ponsatí. 352 pàg. 19 €.

"Si el llibre només ens descobrís una gran dona i fotògrafa com Gerda Taro, sempre a l'ombra de Robert Capa, ja valdria la pena. Però, si a més, el llibre desmitifica el tan mitificat Capa, val doblement la pena llegir-lo". Wayra Ficapal

Una confabulació d'imbècils

Una confabulació d'imbècils, John Kennedy Toole

Anagrama. Traducció de Xavier Pàmies. 392 pàg. 19'90 €.

"El llibre que s'hauria de llegir tot tuitaire, tertulià i polític per entendre's una mica més a ell mateix". Xavier Carmaniu.

La rossa de mal pèl

La rossa de mal pèl, de Josep Maria Francès

Adesiara Edicions. 432 pàg. 22 €.

"En ple procés de relectura de la nostra tradició de principis de segle, amb noms tan poderosos com Juli Vallmitjana o Víctor Català, Adesiara recupera una novel·la sobre els baixos fons barcelonins, on la ciutat és habitada per estudiants, malfactors, prostitutes i dissidents. Un text popular que funciona avui com mai i amb un tractament del gènere i la sexualitat que sorprèn". Sebastià Portell.

Granados. Josep Maria Rebés

Granados. Crónica y desenlace, de Josep Maria Rebés

Libargo. 494 pàg. 24'99 €

"Facin lloc a la seva biblioteca: Granados, crónica y desenlace defensa una visió detallada sobre Granados i una hipòtesi de la seva mort que ens durà a canviar-ho gairebé tot". Albert Ferrer.

portada ariel i els cossos sebastia portell

Ariel i els cossos, de Sebastià Portell.

Editorial Empúries. 272 pàg. 17'50 €.

Sebastià Portell s'aventura completament amb aquest llibre. S'arrisca a crear un món que es mesura només per les regles d'Ariel, que no són d'aquest món. Arrisqueu-vos a llegir-lo, perquè Ariel és això. Ariel és risc. Sara Serrano.

Altres Semideus Anna Gual

Altres semideus, d'Anna Gual

 LaBreu Edicions. Pàg. 72. 13 €.

"Una vegada més, Gual presenta una colla de poemes més o menys breus, però sempre amb aquella facilitat que té aquesta poeta de dir les coses, amb senzillesa i precisió, clavant els blancs, i els silencis, i, sovint, amb un aire tel·lúric i atàvic, que converteixen Gual en una lectura molt especial". Jordi Benavente.

Caso Cipriano Martos

Caso Cripiano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista, de Roger Mateos

Anagrama. 360 pàg. 16'90 €.

"Trepidant no és un adjectiu excessiu per definir la recerca del periodista Roger Mateos  sobre la figura del militant antifranquista Cipriano Martos, migrant andalús al Vallès de principis dels anys setanta, assasinat per la guàrdia civil a Reus el setembre de 1973. En aquest volum deliciós l'autor aprofita, d'alguna forma, per retre un petit homenatge a una generació d'anònims ningunejats per la història que prengueren, sovint, els camins més difícils en tots els sentits". Antoni Trobat.

Lengolida dels engolits RGB

L'engolida dels engolids, de Réjean Ducharme

Lleonard Muntaner Editori. 280 pàg. 20 €.

"L’avalée des avalés és molt més que el llibre que llegia Léolo, el protagonista del film homònim de Jean-Claude Lauzon. És una novel·la mítica, una de les fites de la literatura francesa feta al Canadà". Adrià Pujol.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat