Una Fedra moderna, contemporània, arriscada, plena de passió i amor, arrencada de les urpes de la culpa i que va contra la llei i es rebel·la. Així defineix el director Luis Luque el seu muntatge del clàssic grec que s'estrena aquest dimecres al Teatre Romea. Amb una dramatúrgia de Paco Becerra -Premi Nacional de Literatura Dramàtica- que pren com a base Hipòlit d’Eurípides per bastir un text ple de contemporaneïtat sobre l'amor i la prohibició d'estimar, que apodera la seva protagonista, interpretada des de les tripes -"de quina manera!" assegura Luque- per l'actriu i cantant Lolita Flores.

Fedra Focus

L'espectacle, que va ser estrenat l'estiu passat al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, s'allunya de la mitologia grega en un text sense Déus, amb un llenguatge contemporani i una mirada actual, que fuig del personatge presoner de dicotomia entre raó i sentiment que tortura i consumeix la protagonista al clàssic, per reivindicar l'amor i la llibertat de Fedra, enamorada del seu fillastre Hipòlit, interpretat per Críspulo Cabezas. Un personatge que lluita submergida en la tragèdia, per aquest amor en una escenografia de Mónica Boromello que situa l’acció en un volcà, emparentat amb la fogositat de la protagonista.

La "catalana" Lolita encapçala el repartiment

Arribada a la Barcelona i a la Catalunya que tan estima com a mig catalana que se sent, en tant que filla del gracienc Antonio González 'El Pescaílla', com no s'està mai de recordar, després de protagonitzar La plaça del Diamante, adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda dirigida per Joan Ollé i La asamblea de las mujeres d'Aristòfanes, dirigida per Juan Echanove, Lolita s'estrena en la tragèdia amb una Fedra que defineix com una dona que podria ser del nostre temps, i posa especial enfàsi en l'amor. "L'amor no hauria d'estar prohibit mai. Sigui de la classe que sigui. L'amor és lliure".

En aquest mateix sentit, l'actriu ha emfatitzat que l'amor i la passió són l'única il·lusió que té una dona que estima de manera malaltissa un home més jove que ella, perquè se sent jove encara però està enclaustrada i subjugada pel seu marit, el rei Teseu, interpretat per l'actor Juan Fernández. La veterana Tina Sáinz i el jove Eneko Sagardoy completen el repartiment en els papers de la fidel Enone i del fill, Acamante.  

Estrena dedicada a Manuel Veiga

L'estrena d'avui, segons ha anunciat Lolita -que puja per primera vegada a l'escenari del teatre del carrer Hospital-, estarà dedicada a l'actor Manuel Veiga, mort ahir als 55 anys i gran amic de la filla de Lola Flores, a qui l'intèrpret traspassat havia homenatjat amb l'espectacle Siempre a la verita tuya, i a qui esperava trobar, com sempre, a primera fila. Fedra es podrà veure fins el dia 20 de gener.