Ricard Gili va assistir al directe 'Second Sacred Concert' de Duke Ellington amb la Coral Sant Jordi que va tenir lloc a Santa Maria del Mar el 24 de novembre del 1969. Gili, qui després va ser líder de La Locomotora Negra, admet l'impacte que va tenir en ell assistir al concert. Ara, quan es compleixen 50 anys d'aquell directe, La Locomotora Negra reconstruirà el 15 de novembre al Palau de la Música aquell espectacle concebut per Sir Duke i treballat per Tom Whaley i Oriol Martorell. Els acompanyaran la Coral Sant Jordi i la participació de la solista Núria Rial, fent les parts que l’any 69 feia la sueca Alice Babs, i el vocalista Erwyn Seeruton. "Aspirem a poder transmetre aquella emoció inexplicable de fa 50 anys a la gent que vingui al Palau de la Música", ha explicat Gili, qui estarà sobre l'escenari tocant la trompeta. El concert 'Freedom!' se celebra en el marc del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona. 

Ricard Gili, líder de La Locomotora Negra, ha assenyalat que recordant el concert de fa 50 anys de Duke Ellington, en un primer moment després d'assistir-hi li va ser molt difícil valorar el que havia sentit. Amb el temps, però, va reconèixer l'impacte que va causar en ell el concert. Gili ha explicat que el directe va tenir en ell un gran impacte a nivell musical. Ells tenien com a referència un disc d'un concert sacra de Duke Ellington de l'any 1965, però no sabien res del directe que volia oferir a Santa Maria del Mar. "Els primers moments són d'un cert desconcert, perquè no sabíem per on anava, ja que la música era molt diversa amb jazz pur". En aquest sentit, ha destacat que unir una orquestra de jazz, amb un cor i uns solistes i la temàtica de música sacra, "fa molta impressió". 

Gili també ha apuntat que el context de l'any 69 "és molt particular i era nou fer música de jazz dins d'una església". Així mateix, ha indicat que la situació política "era molt greu" 

El líder de La Locomotora Negra explica que "fa molta impressió recordar i sentir tota aquella música" que va sonar fa 50 anys a Santa Maria del Mar. Aquest va ser el motor per tornar a fer el mateix concert amb la Coral Sant Jordi. "Aspirem a poder transmetre aquella emoció inexplicable de fa 50 anys a la gent que vingui al Palau de la Música".  

Novetats del concert 

Entre les novetats d'aquest concert, han inclòs un número de claqué amb els ballarins Guillem Alonso i la Roser Font, i un tema original de La Locomotora Negra que Gili vol dedicar a les persones de la coral i és un homenatge a Tom Whaley. 

A la roda de premsa de presentació del concert 'Freedom!', hi ha participat alguns dels antics membres de la Coral Sant Jordi que van participar en aquell concert i han recordat amb emoció l'impacte d'aquella emoció pel públic que hi va assistir i per ells mateixos. Ells són Maria Figueras, Joan Flo, Eduard Sagarra, Anna Farrero i Manel Artigues. 


Han recordat com fa 50 anys en un moment del concert es nombrava la paraula 'llibertat' en diversos idiomes i que va aixecar el públic, tenint en compte el moment complex pel qual passava el país.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat