Juntament amb el Festival Grec de Barcelona, que aquest any mira cap a l'Orient, la Filmoteca de Catalunya presenta una retrospectiva que apropa la figura del director filipí Lavrente Indico Diaz, més conegut com a Lav Diaz, autor de films independents de risc amb formats, tècniques i durades llunyanes al cinema comercial. 

En el cinema de Lav Diaz el concepte oriental de l’espai i la naturalesa, però sobretot del temps, esdevé clau per escodrinyar la memòria històrica i el present d’un país, les Filipines, que, des de fa dècades, arrossega un grau elevadíssim d’injustícia social. Convençut que el cinema pot canviar la realitat, ha encarat amb una llibertat insòlita la crònica d’un poble reprimit durament, en el qual els pobres són duts a la presó per robar pa i els assassinats de mans dels poderosos queden impunes.

ang babaeng humayo, Lav Diaz

Diaz és un gran narrador, atent als elements psicològics, influenciat per la gran literatura realista russa i amb un do innat per a les composicions visuals, la majoria en blanc i negre. La seva obra no és viable per als cinemes comercials, sobretot per la seva durada, que en alguns casos supera les deu hores, però Lav Diaz és una presència habitual als grans festivals, on s’ha fet amb el Lleó d’Or de Venècia (The Woman Who Left, 2016) i el Lleopard d’Or de Locarno (From What is Before, 2014).

Melancholia, Lav Diaz

La llarga durada dels films permet a Diaz explorar i comprendre en profunditat l’evolució i les tragèdies de la Història. Amb una acurada fusió d’intimisme i èpica, la seva mirada parteix del més concret, d’intensos retrats d’individus en crisi existencial i moral, per arribar al col·lectiu, el destí tràgic del poble filipí, marcat per l’opressió de la dictadura de Ferdinand E. Marcos. Lav Diaz s’ha convertit en el gran cineasta de la memòria filipina recent, i en el capdavanter de la nova onada del cinema filipí, al costat d’altres autors com Raya Martin, Brillante Mendoza o Khavn De la Cruz.

Lav Diaz presentarà personalment la seva retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya el dimarts 10 de juliol a les 17.00 h a la Sala Chomón, amb una conversa amb el director Albert Serra prèvia a la projecció de Norte, The End of Histor(2013). Ambdós cineastes mantenen una relació d’admiració mutua, i el filipí presidia el jurat del Festival de Locarno que va atorgar el Lleopard d’Or a Serra per Història de la meva mort el 2013.

ang babaeng humayo , Lav Diaz