El Gamelab Barcelona és el congrés més important d'Europa i un dels més prestigiosos internacionalment en el sector de l'oci interactiu. Des de 2005, el congrés és una cita obligada de tota la indústria de la creació i desenvolupament del sector. Creadors, executius, inversors i premsa discuteixen i analitzen les tendències actuals del sector. El Gamelab 2018 se celebrarà a l'Hotel NH Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat, del 27 al 29 de juny.

foto 3363917

El cofundador del Gamelab Gondo Suárez amb el director del congrés Iván Fernández durant la prresentació de l'edició del 2018/ACN

Gonzo Suárez, fundador Gamelab, exposa els dos elements motors de l'esdeveniment. El primer, que és ja una constant al congrés, és atreure la gent més prestigiosa a escala mundial i posar en perspectiva el món del mercat digital, així com la gran facturació que comporta globalment -especialment als territoris anglosaxons-. Aquesta edició vol posar especial interès en el fenómen del bitcoin i blockhain, els nous mercats i estructures de dades en línia. Un dels altres elements constants és fomentar el mercat local, incitant que el congrés arreli a la indústria catalana, on hi ha més facturació en el sector que a la resta de l'Estat. Enguany, es vol otorgar especial protagonisme a les dones que treballen en el sector digital. En un esdeveniment que, a primera vista, sembla dominat pels homes però on el 38% dels assistents seran dones i el 45% de les ponències principals tindran veus femenines.

Una altra novetat de l'edició d'aquest any és la creació d'una comissió creada per figures protagonistes del sector encarregada d'avalar i donar notorietat al Gamelab, esdeveniment que converteix Barcelona en la capital mundial dels videojocs durant tres dies. Suárez ha volgut agrair i fer present el notable esforç de les institucions catalanes que han pogut seguir endavant amb el projecte tot i les conegudes dificultats burocràtiques viscudes durant el darrer any. El Gamelab i l'Institut Català de les Empreses Culturals han anunciat però que el congrés de videojocs se celebrarà a Catalunya com a mínim fins al 2020 després que aquest passat mes de març en perillés la continuïtat per "problemes tècnics" derivats de la conjuntura política. 

Catalunya, capdavantera en el sector dels videojocs

Daniel Marco, director de SmartCatalonia, reconeix la importància que els esdeveniments tecnològics tenen a Barcelona i a Catalunya. Aquest tipus de congressos volen atraure i generar esdeveniments tecnològics de primer ordre al nostre país. Cal recordar que fa 8 anys, amb l'inici del congrés, es va apostar per la qualitat, la projecció internacional i els incentius per als projectes locals. Es volia incentivar una política local al voltant del sector, els instruments financers, la inversió i la formació internacional. Avui, 8 anys després, Marco assegura que el sector s'ha transformat radicalment i s'han multiplicat el nombre d'empreses, treballadors, l'oferta formativa i la generació de talent. Tot plegat demostra les capacitats creatives i tecnològiques de Barcelona i L'Hospitalet, ciutat on se celebra el congrés. Ara, el Gamelab ja no és un catalitzador sinó una peça clau de l'economia de la ciutat i el posicionament de Catalunya com a terra de creativitat, tecnologia i innovació. Un país innovador, creador de talent i tecnologia, on el mercat dels videojocs és el màxim exponent d'aquesta transformació. Els sector dels videojocs és un important motor de tracció de canvi en altres sectors, a Catalunya hi ha 76 empreses emergents dins del món del videojoc. Pel que fa a la internacionalització, moltes empreses neixen amb una basant internacional, fet que comporta una atracció d'inversió estrangera vinculada al sector dels videojocs. A Catalunya, la inversió estrangera ha crescut un 34% en 5 anys, i avui en dia hi ha 610 llocs de treball al sector. Tot plegat situa Barcelona com a segona inversió d'Europa occidental amb inversió estrangera en el sector dels videojocs.

Gamelab 2017

Imatge de l'edició del 2017/ACN

El Gamelab és també una gran aposta per a l'Hospitalet de Llobregat, un incentiu per al sector tecnològic i d'innovació, i la consolidació d'un model de desenvolupament. Francesc Balver, tinent d'alcalde de l'Hospitalet, ha volgut recordar l'acord que es va signar fa uns mesos amb Play Station perquè s'instal·li a la ciutat, que vol esdevenir el primer hub d'aquest tipus d'empreses tecnològiques a Catalunya. Segons dades de l'observatori d'empreses culturals de Catalunya, l'any 2012 hi havia 74 empreses que es dedicaven al videojoc; el 2017 n'hi ha, aproximadament, 130. Les dades reflecteixen la tendència a l'alça i el creixement del sector cap a valors importants.

Una gran programació de conferències i debats

El Gamelab és l'oportunitat d'escoltar de primera mà les opinions i experiències dels líders més importants de la indústria de l'oci electrònic. Les conferències reuneixen a noms dels creadors més prestigiosos en l'àmbit internacional, amb creadors com Hideo Kojima, Peter MolyneuxShuhei YoshidaAmy Hennig, Ariel Melich o Kati Levoranta. Tots ells i elles referents del món del videojoc, creadors d'oci interactiu i professionals d'aquest mercat global.